În prealabil postat de Danut7
3.Nu vă încredeți în cei puternici, în fiii oamenilor, în care nu este izbăvire.
4.Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor. - psalmul 146 la tine , 145 la noi
4. Oare cine va rămâne în viață? Pentru toți cei vii este o nădejde, căci un câine viu este mai de preț decât un câine mort.
5. Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat.
6. Și dragostea lor, ura lor și pizma lor a pierit de mult și nu se vor mai bucura niciodată de ceea ce se face sub soare.
10. Tot ceea ce mâna ta prinde să săvârșească, fă cu hotărâre, căci în locuința morților în care te vei duce nu se află nici faptă, nici punere la cale, nici știință, nici înțelepciune. Ecclesiastul 9
In context din Psalmi si Ecclesiastul se vorbeste despre nadejdea celor vii si stiinta celor vii, caci cat timp suntem vii stim cele ce le vedem si stim ca vom muri cum toti oamenii mor, dar ce e mai departe de moarte nu stim , pentru ca nu vedem.Desigur nu se mai afla nimic din lumea asta in locuinta mortilor , nimic din lumea materiala , nici nu mai poate face ceva fiind mort.Fiecare primeste rasplata sa fiind constient in totalitate de faptele sale , in lumea spirituala , in viata de dupa moarte , totul va fi vazut limpede si inteles.Sa ne intoarcem la pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar , vedem cum bogatul este total constient de ce se intampla cu el , si se chinuie acolo si chiar este preocupat pentru fratii lui cei in viata.Ai auzit mai sus "Domnul Dumnezeul Duhurilor si a tot trupul..."(Numeri 27:16), ai auzit de asemenea de Duhul Sfant, sau "Cel ce face pe îngerii Săi duhuri și pe slujitorii Săi pară de foc"(Evrei 1:7)
Marcu 12 :
18. Și au venit la El saducheii care zic că nu este înviere și-L întrebau zicând:
19. Învățătorule, Moise ne-a lăsat scris, că de va muri fratele cuiva și va lăsa femeia fără copil, să ia fratele său pe femeia lui și să ridice urmaș fratelui.
20. Și erau șapte frați. Și cel dintâi și-a luat femeie, dar, murind, n-a lăsat urmaș.
21. Și a luat-o pe ea al doilea, și a murit, nelăsând urmaș. Tot așa și al treilea.
22. Și au luat-o toți șapte și n-au lăsat urmaș. În urma tuturor a murit și femeia.
23. La înviere, când vor învia, a căruia dintre ei va fi femeia? Căci toți șapte au avut-o de soție.
24. Și le-a zis Iisus: Oare nu pentru aceasta rătăciți, neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu?
25. Căci, când vor învia din morți, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii din ceruri.
vi se pare similar cu ceva?
"rataciti nestiind Scripturile , nici puterea lui Dumnezeu"
Da , Sheol inseamna mormant in ebraica si Hades inseamna lumea de dedesubt , nevazuta.Ambele se refera la o locuinta a mortilor caci da, si mormantul este un loc unde se afla trupul celui fara suflare.Da in contextul de locuinta a mortilor este folosit si cuvantul Iad in VT , dar nu e impropriu spus pentru ca Hades(locuinta mortilor) este locul in care ajungeau sufletele mortilor pana la Hristos nu a existat inviere si chiar si dreptii toti se coborau in mormant in Sheol , in locuinta mortilor dar nu aveau aceasi rasplata ca si cei nedrepti ci erau acolo in asteptarea implinirii fagaduintei lui Dumnezeu , prin care a deschis din nou portile Raiului din veac inchise.Sa nu uitam ca Hristos s-a dus si a propovaduit duhurilor din inchisoare celor ce erau captivi in locuinta mortilor pe care i-a si eliberat pe cei drepti ducandu-i la dreapta si asteptata rasplata desfatarii Raiului, redobandind Edenul cel pierdut de primul Adam, ducandu-l pe Avraam in orasul cel fagaduit impreuna cu toti fiii lui.
Draga tricesimusquintus , am sa te rog sa citezi de acum inainte postul meu unul intreg exact cum l-am scris netaind din el nimic , in intregime asa cum il vezi si tu scris.
|