![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
In Pelerinul rus un alt personaj care citea cu entuziasm cartea Mantuirea pacatosilor o recomanda si povesteste o intamplare din aceasta carte care, pentru ca e scrisa de Agapie Criteanul, unii o numeau ,,Agapia".
Orthodoxia.i.thanatos cred ca a argumentat prin citate ca Iisus a folosit expresii ca ,,gheena focului", ,,focul cel nestins'' si nu cred ca acestea erau niste metafore care sa simbolizeze altceva. Prin urmare, nu mi se pare corect sa ne ascundem dupa deget si sa infiintam noi un iad mai putin infiorator decat ni-l prezinta Mantuitorul. Chiar si in ,,Pelerinul rus'' este ilustrata o istorioara cu un pacatos care s-a pocait in urma unui vis mai ciudat. Personajul respectiv nu numai ca a visat ca a fost lovit, dar s-a si trezit plin de sange. Fani71, chiar daca nu esti de acord cu mine, eu iti multumesc ca, datorita tie, am recitit cateva pagini din Pelerinul rus, care mi-au umplut sufletul de bucurie. O zi buna! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu raman la ideea ca iadul este destul de infiorator daca il intelegem ca departarea lui Dumnezeu. Focul gheenei este nu o metafora, ci un simbol. Simbolul se impartaseste din realitatea pe care o comunica. Adica focul ca materie care arde (distruge, chinuie) are o legatura intrinseca si cu iadul ca despartire de Dumnezeu. A intelege chinurile iadului ca fiind pur si simplu un foc material este o lectura reductoare a textelor biblice. Sfantul Isaac Sirul spune ca cei ce mor ajung toti in prezenta lui Dumnezeu, care pentru cei care il iubesc este lumina, ii umople de bucurie si cunoastere, iar pentru cei care il urasc este foc care ii arde.
|
|||
|
|||
![]()
|
|
|||
|
|||
![]()
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Atunci i s-a atratat un inger si i-a zis: - Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea, dar ca sa-ti ispasesti gresalele mai ai de suferit aici pa pamant trei ani, sau poti alege trei ceasuri in iad. S-a gandit calugarul un pic si a zis: "Aleg trei ceasuri in iad", gandindu-se ca oricat de rau ar fi acolo trei ceasuri trec mai repede decat trei ani. Si l-a dus ingerul in iad si i-a zis: - "Dupa un ceas voi veni sa te cercetez." Si a trecut mult timp si ingerul nu mai venea. I se parea ca trecusera sute de ani, si se gandea in sine cum poate un inger sa minta. Si dupa multa vreme vine ingerul, si cum il vede, incepe calugarul sa se planga ca a fost uitat acolo, si nu credea ca ingerii pot minti. Atunci ingerul zambind, ii spune: - "Nu am mintit. A trecut doar un ceas." - "Cum e posibil? Caci eu cred ca au trecut sute de ani. Te rog scoate-ma de aici, caci prefer sa sufar pe pamant toate chinurile din lume pana la sfarsitul lumii decat sa mai raman aici." Si ingerul la readus din nou la viata. Si asa a povestit el ce patimise in iad. Asadar, chinurile de acolo sunt mai cumplite decat tot focul de pe pamant, caci te ar dar nu te mistuie. Si tartarul e mai rece decat toata gheata de pa pamant, te incheata dar nu te omoara. Grija noastra sa fie una: sa nu ajungem acolo. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Consecintele razboiului | mihaela75 | Generalitati | 17 | 24.03.2011 19:59:43 |
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 11 | 11.08.2010 20:45:00 |
Identificarea sufletului si identitatea acestuia | adelin | Generalitati | 23 | 27.01.2010 12:01:38 |
Pacatul - si consecintele lui? | s_snape | Generalitati | 14 | 09.05.2009 15:37:11 |
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia | magnusfelyx | Generalitati | 6 | 30.12.2008 19:14:48 |
|