Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2009, 10:35:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Antoni0 Vezi mesajul
Nu scrie in Sfintele Scripturi ca la sfarsitul veacurilor, la judecata finala, toate popoarele vor sta in fata lui Dumnezeu?
Da, dar asta nu inseamna ca natiunea sau poporul sau natia sau neamul sau cum vrei sa-i zici este o categorie necesara pentru mantuire. Aminteste-ti de Babel. La inceput, oamenii nu erau impartiti in neamuri. Neamurile sunt o categorie a lumii cazute - ca din orice lucru din lumea cazuta, Dumnezeu face sa vina prin el si lucruri bune, insa nu inseamna ca el este bun in sine si necesar.
Noi, crestinii, traim in 'ultimele timpuri'. Pentru noi, imparatia lui Dumnezeu este deja prezenta, chiar daca in moid misterios. Pentru noi, neamul este un lucru secundar. Asta reiese din tot noul Textament, daca il citesti cu atentie.
Si din scrierile parintilor, de altfel.

Citat:
Dar trebuie sa respectam si ideea de natiune si stat!

Asta face Biserica noastra!

Sigur, n-am zis sa nu o respectam. Sa o respectam, dar sa nu o punem in nici un caz pe locul intai. Primeaza iubirea de Dumnezeu si APROAPELE, indiferent de neam. Aproapele nostru poate fi turc, evreu, tigan sau orice altceva, el ne este mai aproape decat de exemplu cei din neamul nostru care sunt undeva departe (in cazul nostru, celor care traim in alta tara decat Romania).
Iar prin citatul din Evanghelie pe care il dadeai inainte (cel cu Cezarul), rezulta ca trebuie sa respectam statul si autoritatea SUB CARE NE AFLAM, nu cea sub care ne-am nascut. Hristos nu le-a spus sa dea tribut regilor evrei de odinioara, ci sa il dea lui Cezar, cotropitorul Palestinei!

Citat:
Fara parenteze fie spus, observ o dunga de marxism internationalist in scrierile tale.
In priviinta asta suntem de acord, sunt tot atat de antimarxist ca si tine.
Nu este aici vorba de nici un marxism, ci de mesajul evangheliei.

Citat:
De ce trebuie? Pentru ca suntem romani? Tu crezi ca daca stai in bruxelles esti europeanca?
Sunt in primul rand crestina. Apoi, sunt femeie, sotie, mama, fiica, prietena si aproapele celor din jurul meu.
Apoi, sunt nascuta in Romania, avand origine si putin germana, plecata in Germania. Sunt si traitoare in Belgia, unde ma simt foarte la mine acasa, cu toate originile si peregrinarile astea.
Sunt apoi, da, si europeanca. Ce este rau in asta? Sunt europeanca in sensul vechi, Europa este mult mai veche decat UE.

Citat:
Uite ce scrie in Catehismul Crestinului Dreptcredincios (isbn 973-86963-2-1) la pagina 120-121:

198. Ce datorii are crestinul fata de Stat?

[...]

1. sa-si iubeasca Patria, adica pamantul si poporul din care fac parte; sa iubeasca trecutul si viata lui, infaptuirile si nadejdile lui;
Ei, nu trebuie sa iei in serios ce scrie in toate catehismele. Sunt si ele influentate de nationalismul desolului 19. Unele sunt influentate si de gandirea scolastica..
De altfel cred ca si acolo scrie ca prima indatorire este dragostea fata de aproape, nu de neam.

Citat:
Iubirea de neam adica patriotismul e legat de crestinism. Asta o zic si Parintii nostri romani.
Hm.. Indraznesc sa nu fiu de acord cu lucrul asta. Parintii romani se mai si inseala.

Citat:
Eu cred ca tu nu faci diferenta intre nationalismul pagan si patriotismul crestinesc.
Si acest patriotism, aceasta legatura pentru propria comunitate o poti simti mai mult, aici in diaspora.

Dar sunt si romani, care incet incet uita propriile traditii, inclusiv limba.
De asta nu sunt de acord cu casatoriile intre romani si italieni sau rase mai indepartate din punct de vedere cultural.
Cand vad ceva romanesc incep sa injure cu superioritate, cand se intorc in tara se cred "dumnezeu pe pamant" doar pentru c'au lucrat in Occident.
Cred ca nationalismul crestin este chiar mai periculos decat cel pagan. Este convingerea mea, dupa tot ce am vazut pe aici prin vest, cum se cearta ortodocsii de diverse natii in loc sa fie uniti.
Nu fac parte din cei care si-au uitat limba (dupa cum se vede), si chiar participarea mea pe acest forum dovedeste ca ma intereseaza si romanii si preocuparile lor. Am si prieteni romani, citesc carti romanesti, am lucrat despre limba romana la facultate. Si totusi, sunt casatorita cu un belgian. Ca mine mai sunt precis si altii. Exista si o cale fireasca de a fi de origine romana in strainatate, nu numai extremele - asimilare totala sau nationalism acerb.
Sunt de acord ca nu este frumos si bine ca cineva sa isi nege originile. Una este insa sa ti le negi, si alta sa ti le afirmi la tot pasul si sa faci din asta o religie.

Citat:
Cum am mai zis si'n alt topic, noi emigrantii, nu tre' sa uitam de unde am venit, nu tre' sa uitam ca suntem romani.

Cred eu, ca scopul nostru, al emigrantilor, tre' sa fie intoarcerea in tara. Eu sunt aici de mic dar scopul meu asta este.
Daca scopul tau asta este, nu inseamna ca trebuie sa fie scopul fiecaruia si ca trebuie facut din asta un ideal.

Citat:
Sper ca Dumnezeu sa ma ajute!

Si vorbind despre patriotism, romanism, in seara asta jucam cu austriecii.

Sa strig Romaniaaa sau UEEE? ...

:-) Striga ce vrei, dar nu fa din asta o obligatie morala pentru altii!

Citat:
Valori europene? Toleranta homosexualilor, musulmanilor, ateilor? Toleranta fata de tiganii criminali? Evolutionismul promovat cu big-bangul si ca noi ne tragem din niste... bacterii?

Ce valori europene? Sa nu'mi zici de curatanie sau educatie pentru c'aia intra in cei 7 ani de acasa.
Ma refeream de fapt la valorilme crestine si culturale vechi de mai multe secole si chiar milenii (prin cultura comuna, antica si crestina). Ma simt europeana pentru ca sunt crestina. Ma simt europeana pentru ca imi place literatura engleza, franceza si germana, sau de alt fel de prin Europa. Samd

Last edited by Fani71; 10.09.2009 at 10:52:33.
Reply With Quote
Vechi 10.09.2009, 14:06:02
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, dar asta nu inseamna ca natiunea sau poporul sau natia sau neamul sau cum vrei sa-i zici este o categorie necesara pentru mantuire. Aminteste-ti de Babel. La inceput, oamenii nu erau impartiti in neamuri. Neamurile sunt o categorie a lumii cazute - ca din orice lucru din lumea cazuta, Dumnezeu face sa vina prin el si lucruri bune, insa nu inseamna ca el este bun in sine si necesar.
Noi, crestinii, traim in 'ultimele timpuri'. Pentru noi, imparatia lui Dumnezeu este deja prezenta, chiar daca in moid misterios. Pentru noi, neamul este un lucru secundar. Asta reiese din tot noul Textament, daca il citesti cu atentie.
Si din scrierile parintilor, de altfel.
Nu este ceva necesar pentru mantuire. Dar casatoriile inter-rasiale pot avea mai multe efecte nefaste asupra copiilor.

Citat:
Sigur, n-am zis sa nu o respectam. Sa o respectam, dar sa nu o punem in nici un caz pe locul intai. Primeaza iubirea de Dumnezeu si APROAPELE, indiferent de neam. Aproapele nostru poate fi turc, evreu, tigan sau orice altceva, el ne este mai aproape decat de exemplu cei din neamul nostru care sunt undeva departe (in cazul nostru, celor care traim in alta tara decat Romania).
Iar prin citatul din Evanghelie pe care il dadeai inainte (cel cu Cezarul), rezulta ca trebuie sa respectam statul si autoritatea SUB CARE NE AFLAM, nu cea sub care ne-am nascut. Hristos nu le-a spus sa dea tribut regilor evrei de odinioara, ci sa il dea lui Cezar, cotropitorul Palestinei!
Eu n'am zis sa o punem pe primul loc. Credinta inainte de toate si dupa vine neamul!

Citat:
In priviinta asta suntem de acord, sunt tot atat de antimarxist ca si tine.
Nu este aici vorba de nici un marxism, ci de mesajul evangheliei.
OK

Citat:
Sunt in primul rand crestina. Apoi, sunt femeie, sotie, mama, fiica, prietena si aproapele celor din jurul meu.
Apoi, sunt nascuta in Romania, avand origine si putin germana, plecata in Germania. Sunt si traitoare in Belgia, unde ma simt foarte la mine acasa, cu toate originile si peregrinarile astea.
Sunt apoi, da, si europeanca. Ce este rau in asta? Sunt europeanca in sensul vechi, Europa este mult mai veche decat UE.
Si bunicul meu este german. Dar asta nu inseamna nimic.

Europa adica idea de natiune? :P

Citat:
Ei, nu trebuie sa iei in serios ce scrie in toate catehismele. Sunt si ele influentate de nationalismul desolului 19. Unele sunt influentate si de gandirea scolastica..
De altfel cred ca si acolo scrie ca prima indatorire este dragostea fata de aproape, nu de neam.
Eu ti-am aratat ce scrie.

Citat:
Hm.. Indraznesc sa nu fiu de acord cu lucrul asta. Parintii romani se mai si inseala.
Eu insa cred ca au dreptate!

Citat:
Cred ca nationalismul crestin este chiar mai periculos decat cel pagan. Este convingerea mea, dupa tot ce am vazut pe aici prin vest, cum se cearta ortodocsii de diverse natii in loc sa fie uniti.
Nu fac parte din cei care si-au uitat limba (dupa cum se vede), si chiar participarea mea pe acest forum dovedeste ca ma intereseaza si romanii si preocuparile lor. Am si prieteni romani, citesc carti romanesti, am lucrat despre limba romana la facultate. Si totusi, sunt casatorita cu un belgian. Ca mine mai sunt precis si altii. Exista si o cale fireasca de a fi de origine romana in strainatate, nu numai extremele - asimilare totala sau nationalism acerb.
Sunt de acord ca nu este frumos si bine ca cineva sa isi nege originile. Una este insa sa ti le negi, si alta sa ti le afirmi la tot pasul si sa faci din asta o religie.
Acum, cand zici nationalism e ca si cum ai zice nazism. La fel si cu legionarismul.
Iubirea de neam, iubirea propriilor eroi e ceva firesc. Doar ca, secolul trecut, nationalismul a devenit pagan! Prin nazism!

Citat:
Daca scopul tau asta este, nu inseamna ca trebuie sa fie scopul fiecaruia si ca trebuie facut din asta un ideal.
Uite aici ce frumos vorbeste Parintele Iustin:

http://www.youtube.com/watch?v=CGVWIxFYe8A

http://www.youtube.com/watch?v=MhPae4u8MiY

Si aici despre romanism si ortodoxie. Cuvintele Parintelui Cleopa, iti provoaca fiori. Dar cine e leguma, nu poate simti asa ceva!

http://www.youtube.com/watch?v=bgIQ8...x=0&playnext=1

Citat:
:-) Striga ce vrei, dar nu fa din asta o obligatie morala pentru altii!
Obligatie?

Citat:
Ma refeream de fapt la valorilme crestine si culturale vechi de mai multe secole si chiar milenii (prin cultura comuna, antica si crestina). Ma simt europeana pentru ca sunt crestina. Ma simt europeana pentru ca imi place literatura engleza, franceza si germana, sau de alt fel de prin Europa. Samd
Hopa... uite ca iese ... natiunea culturala! :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23