Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2009, 14:49:17
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Intr-adevar nu avem o traditie cu care sa ne mandrim. Aceasta este parerea romanului despre el , trebuie sa vina tot timpul strainii ca sa ne faca sa ne dam seama de lucrul asta.
Hai sa iti spun o treaba. Lucrez in turism, exact cu strainii astia care ne redescopera noua traditiile despre care nu stiam, sau pe care nu le apreciem.

Strainii, in general, nu gasesc Romania mai frumoasa sau mai remarcabila decat alte tari din Europa de Vest sau aiurea. Impresiile pozitive lasate de Romania vin din faptul ca Romania se prezinta peste asteptari. De multe ori turistii vin in Romania fara sa stie la ce sa se astepte, si gasesc aici o tara peste asteptari. Atata tot.

Citat:
Pentru omul modern, traditia sau omul care tine la traditie e considerant "sclerozat" .
Nu resping traditia. Dar trebuie acceptata cu masura, nu la pachet.

Citat:
Pentru omul rational, religia incurca. Este o piedica in calea lui.
Exact. Nu vad asta ca pe o problema. Mi se pare foarte OK sa fii rational, si mai cred si ca scoala este scoala pentru a invata oamenii sa gandeasca rational.

Citat:
Oricum, daca studiezi curentul postmodernist, ai sa vezi ca printre altele propune reintoarcea la traditia autentica stramosilor nostrii. Daca ai sa citesti ai sa si vezi de ce ...
Prima data aduci vorba de filozofi greci, acum de curent postmodernist. Dar tu ce crezi? Care parerea ta? Nu neg ca ar trebui reinviate anumite traditii, dar in mod selectiv.

Citat:
Acuma am inteles ca tu de fapt nu ai o problema cu Biserica in general, ci cu Biserica Ortodoxa.
Am o problema cu orice biserica care incaleca legea fundamentala a tarii, Constitutia. La fel cum am o problema si cu politicienii care fac asta. Nimic personal, dar daca e lege, sa se respecte. Mai ales de catre o institutie care se vrea "morala".

Citat:
Reiau, la orele de religie accentul nu se pune pe dogma si pe disciplinele biblice. Din contra se studiaza foarte multa istorie , cultura , liturgica si notiuni referitoare la morala. Gen, despre prieteni, despre cum trebuie sa ne alegem prietenii, sa`i ajutam, sa ne iubim parintii etc !
Ma indoiesc ca la orele de religie au un caracter unitar pe plan national. orele de religie la care am luat eu parte (clasa a 8-a, la mijlocul anilor 90) erau predate de un domn in varsta de 90 de ani, care impartea note de 2 oricui punea intrebari calificate drept "incomode". Nu zic ca asta se intampla oriunde, dar asta a fost experienta mea.

Din nou, nu mi se pare OK sa se studieze morala bazata pe o carte veche de 2000 - 5000 de ani, plina de superstitii si episoade "istorice" neverificate istoric. O morala care spune ca femeia trebuie desconsiderata pentru ca a muscat dintr-un ipotetic mar pe care i l-a oferit un sarpe vorbitor. Asta ca sa dau doar un exemplu de morala inspirata de biblie.

Pana la urma, e prea putin important ce se studiaza? Orele de religie nu au ce cauta in scoli publice, intr-un stat laic prin Constitutie.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 17:49:45
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

konijiro, fara suparare dar ai putea sa incetezi. Toti observam ca perspectiva ta e una personala si subiectiva, argumentele lui henric_al sunt cu mult peste ale tale, plus ca ale lui stau in picioare iar ale tale se prabusesc usor.
Cred ca ne dauneaza tuturor acest duh de polemica cu care postezi.....
Iarta-ma.

Har si Pace de la Domnu!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 18:00:46
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
konijiro, fara suparare dar ai putea sa incetezi. Toti observam ca perspectiva ta e una personala si subiectiva, argumentele lui henric_al sunt cu mult peste ale tale, plus ca ale lui stau in picioare iar ale tale se prabusesc usor.
Iarta-ma.

Absolut nici o suparare. Spiritul de polemica este unul constructiv, conduce la concluzii pe care uneori nu le poti gasi singur. Si pana la urma, spiritul de polemica sta la baza unui forum. Nu e singurul element pe care se cladeste un forum, dar este unul important.

Perspectiva mea e personala si subiectiva? Absolut. Asa e si a ta, si a oricarei alte persoane care posteaza pe acest forum.

Mai exact care argumente sunt peste ale mele, si care argumente aduse de mine se prabusesc usor? Daca faci o afirmatie, adu un argument, nu o fa pur si simplu, asta poate oricine sa faca.

Nu e nevoie sa iti ceri iertare, nu ma simt lezat in nici un fel Doar ca as fi preferat sa iti argumentezi pozitia.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 18:05:15
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ClaudiuT Vezi mesajul
Iarta-ma.
Har si Pace de la Domnu!
Nu exista decit perspective personale si subiective. Citeodata, se mai intimpla () ca acestea sa fie comune cu ale altor milioane de oameni.
Si ce ar fi un forum fara polemica?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 18:30:03
ClaudiuT's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Nu exista decit perspective personale si subiective. Citeodata, se mai intimpla () ca acestea sa fie comune cu ale altor milioane de oameni.
Si ce ar fi un forum fara polemica?
topcat, iar faci confuzie. Cand ma refer la perspectiva, iau in considerare atat ideea cat si argumentele. Ideea poate sa coincida "cu ale altor milioane de oameni", dar modul gresit in care rationeaza userul de mai sus este propriu.

Critica/ polemica poate deterina progresul sau regresul, duhul de la care provine face diferenta.

Har si Pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 20:50:27
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
dar modul gresit in care rationeaza userul de mai sus este propriu.
Imi pare rau, dar gresesti. S-au vazut cazuri de rationament gresit adoptat drept corect de milioane de oameni in acelasi timp. La fel si cu dogme sau doctrine.

In continuare, astept sa imi arati care dintre argumentele mele sunt gresite si de ce. Adica astept contra-argumente.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:12:49
ClaudiuT's Avatar
Senior Member

Implicit

Zice un chirurg francez undeva prin sec. XVII: "Prefer sa am dreptate singur decat sa ma insel cu 1000 de imbecili"

(Stii regula: persoanele de fata se exclud.)

Cam asta-i parerea mea despre rationamentele gresite adoptate de milioane de oameni.

Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 10:08:26
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ClaudiuT Vezi mesajul
Zice un chirurg francez undeva prin sec. XVII: "Prefer sa am dreptate singur decat sa ma insel cu 1000 de imbecili"

Cam asta-i parerea mea despre rationamentele gresite adoptate de milioane de oameni.

Acu sigur ca glumesc, dar ortodocsi e mai multi :)
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:22:21
teatru-copii teatru-copii is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2009
Locație: Botosani - Saveni
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru teatru-copii
Implicit e o lege a firii

Sigur ca sunt milioane care adopta rationamente gresite, exemplele sunt cu carul, dar nu poate fi argument in ratiunea unei idei.
Topicul acesta este foarte bogat si numai cine nu vrea nu intelege de ce avem nevoie de religie. E ca si cum incerci sa contrazici o axioma - prin absurd, bineinteles.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 07.09.2009, 00:53:18
bogdani bogdani is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.07.2009
Implicit

In psihologie exista un principiu: Cu cat cunosti un fenomen mai putin, cu cat esti mai departe de el, cu atat ai tendinta din ce in ce mai mare de a-l respinge.
Asa se intampla si in polemica: "a mea e mai mare decat a ta" sau "eu sunt mai destept decat tine".

Fenomenele, se cunosc intrinsec si nu extrinsec. Ori, a face dovada cunoasterii corecte, obiective a fenomenului este necesara o debarasare de propriile prejudecati.

Azi e la moda sa fii ateu, in anii 90 - 92 era invers.
Biserica e confundata cu un partid politic, iar preotii vazuti ca un fel de activisti de partid.

De partea cealalta ateii sunt vazuti ca un fel de "anticristi", iar logoreea lor ca pucioasa ce vine din pamant.

Daca vrei sa dovedesti ceva cerceteaza si nu-ti mai da cu pararea gratuit, nu mai pune etichete rautacioasa, ci cauta cu inima deschisa.

Cati dintre noi am scris pe marginea subiectului vreo 5 -7 carti?

Cati dintre noi am studiat sursele (greaca, latina, aramaica, araba, siriaca) si suntem competenti sa declaram ca +1000 sunt imbecili?

Scoaterea religiei din scoli va fi rezultatul unui gest politic.

Imi aduc aminte cand am fost la Aushwitz.Atunci mi-am dat seama ce este omul in fata mortii......nimic.....praf...cenusa.........restul ..........doar o pala de vant.

Asa cum un barbat nu va intelege niciodata dragostea dintre mama si prunc tot asa un ateu nu va intelege niciodata relatia reala, fireasca, nedisimulata dintre un crestin si Dumnezeu.

Expresia credintei sta in iubirea plina de ratiune, intr-o iubire ce se arata prin jertfa, smerenie, ingaduinta si multa rabdare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 13:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 20:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 22:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 23.11.2009 00:26:44