Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2009, 23:22:37
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
În contextul dezbaterii referitoare la proiectele legilor educației, Patriarhia Română își manifestă îngrijorarea față de intenția de excludere a disciplinei reliîe din planurile cadru ale învățământului liceal și de a oferi un statut incert acesteia în învățământul primar și gimnazial. În încheiere comunicatului se spune : << Dacă anul 1990 reașează religia la locul firesc în școala românească. Nu este drept să ștergi, în numele laicității, secole de istorie și cultură inspirate de credința religioasă, după cum susține Preaferiacitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul său din cadrul campaniei , Nu vrem liceu fără Dumnezeu ! >>
Avind in vedere ca ministreasa e credincioasa, puteti sta linistiti in privinta asta.
Ce vreau eu sa te intreb este de ce nu cereti, pe acelasi criteriu, sa se faca si religie dacica sau romana, care si-au adus si ele un aport important in istoria noastra?
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 04:46:45
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Avind in vedere ca ministreasa e credincioasa, puteti sta linistiti in privinta asta.
Ce vreau eu sa te intreb este de ce nu cereti, pe acelasi criteriu, sa se faca si religie dacica sau romana, care si-au adus si ele un aport important in istoria noastra?
Bună glumă , în stilul lui Bulă ! Da, ai dreptate, un Bulă putea cere așa ceva . Toate bune ție, dragă Cătălin !
Vechi 19.08.2009, 11:24:36
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
De curiozitate te rog sa consulti programa scolara la religie. Vei observa ca in liceu sunt studiate si celelalte religii ale lumii. In clasele a IXa, a Xa, a XIa.
Cat despre etic si moral constat ca nu ne intelegem, am recomandat DEX-ul pentru a observa deosebirea dintre aspectul conceptual si cel practic. Pentru Sfintii Parinti diferenta dintre unul care crede si altul care nu crede nu este de ordin moralist (legalist), ci de ordin ontologic.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 11:55:53
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
De curiozitate te rog sa consulti programa scolara la religie. Vei observa ca in liceu sunt studiate si celelalte religii ale lumii. In clasele a IXa, a Xa, a XIa.
Cat despre etic si moral constat ca nu ne intelegem, am recomandat DEX-ul pentru a observa deosebirea dintre aspectul conceptual si cel practic. Pentru Sfintii Parinti diferenta dintre unul care crede si altul care nu crede nu este de ordin moralist (legalist), ci de ordin ontologic.
Cel mai usor e sa indoctrinezi un copil mic, deci faptul ca in clasele mari se invata si altceva decit religie ortodoxa nu ma incalzeste cu aproape nimic.
Cu privire la DEX, te-am rugat sa imi arati unde se pomeneste cuvintul divinitate in cele doua definitii.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 13:05:59
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cel mai usor e sa indoctrinezi un copil mic, deci faptul ca in clasele mari se invata si altceva decit religie ortodoxa nu ma incalzeste cu aproape nimic.
Cu privire la DEX, te-am rugat sa imi arati unde se pomeneste cuvintul divinitate in cele doua definitii.
Trebuie sa ai in vedere principiile psihopedagogice nu te poti duce la un copil din scoala primara sau gimnaziu cu notiuni din istoria religiilor pentru ca se va ajunge la tot felul de confuzii, este ca si cum am incerca sa invatam tot felul de limbi straine si sa uitam de limba noastra.
Cat despre moar vs etic nu mai revin ptr ca rupi anumite lucruri din context. M-am referit in special la raportul practic si teoretic sau abstract.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 13:09:45
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Trebuie sa ai in vedere principiile psihopedagogice nu te poti duce la un copil din scoala primara sau gimnaziu cu notiuni din istoria religiilor pentru ca se va ajunge la tot felul de confuzii, este ca si cum am incerca sa invatam tot felul de limbi straine si sa uitam de limba noastra.
Corect, de aceea sint si adeptul scoaterii orelor de religie de la clasele mici, inclusiv al celor de istoria religiilor, nepotrivita pentru o asemenea virsta.
Sint adeptul unor ore de civism sau moralitate laica, care sa uneasca copiii, nu sa ii dezbine.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 15:32:57
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect, de aceea sint si adeptul scoaterii orelor de religie de la clasele mici, inclusiv al celor de istoria religiilor, nepotrivita pentru o asemenea virsta.
Sint adeptul unor ore de civism sau moralitate laica, care sa uneasca copiii, nu sa ii dezbine.
Hai sa fim seriosi ca moralitatea laica este mai subiectiva decat orice morala religioasa. Etica utilitarista nu este o alternativa pentru o societate. Imi pare rau moralitatea laica va imbraca haina eticii utilitare- un grup de indivizi vor decide pentru socitate, iar ceilalti vor cadea in ideologie. Si unde am ajuns?
Criticam religia ca este ideologie, pentru mine nu este, si o inlocuim cu o alta ideologie, chipurile neutra, dar de fapt atee.Asat este cercul vicios al "moralitatii laice". Prea mult subiectivism.

Last edited by georgeval; 19.08.2009 at 15:35:10.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 15:41:03
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Hai sa fim seriosi ca moralitatea laica este mai subiectiva decat orice morala religioasa. Etica utilitarista nu este o alternativa pentru o societate. Imi pare rau moralitatea laica va imbraca haina eticii utilitare- un grup de indivizi vor decide pentru socitate, iar ceilalti vor cadea in ideologie. Si unde am ajuns?
Criticam religia ca este ideologie, pentru mine nu este, si o inlocuim cu o alta ideologie, chipurile neutra, dar de fapt atee.Asat este cercul vicios al "moralitatii laice". Prea mult subiectivism.
Sa nu uitam ca vorbim de copii mici, la care nu trebuie sa le explici ce e cu homosexualismul, daca e moral sau nu.
E vorba de chestiuni simple, cum ar fi sa nu minta, sa nu fure, sa invete sa se joace impreuna fara sa se bata, sa admire si sa protejeze natura etc fara legatura cu vreo ideologie
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44