![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
@cris: mie una imi e foarte greu sa urmaresc logica ta, chiar si in culor. sa inteleg ca tu sustii ca fecioria, monahismul este mai presus de casatorie?
@hatryan: imi pare rau de experientele tale nefericite, asta insa nu ar trebui sa te faca sa generalizezi si nici sa te amarasti. Nu toti au experiente nefericite, multi au experiente fericite. Cat despre aspectul material, daca am inteles bine la ce te referi, aici nu iti dau dreptate. Oricum, problema casatoriei bazate pe dragoste suporta o discutie mult mai ampla, chiar in afara sferei teologice. Dragostea asa cum o cunoastem noi in prezent este o idee noua, de vreo 100 si ceva de ani. inainte de aceasta perioada era de neconceput ca o familie sa se intemeieze pe asa ceva in primul rand, trebuiau sa existe alte elemente la baza casatoriei, dragostea venea dupa casatorie. unele culturi se bazeaza inca pe aceasta idee (India, multe zone din Asia etc.)
|
|||
|
|||
![]()
Si mai ales in afara casatoriei :))...pentru ca dragoste va fi oricand si in orice cultura, indiferent daca o integrezi in casatorie sau o excluzi din ea. Parerea mea e ca e bine sa ascultam de glasul din inima noastra, care e si glasul lui Dumnezeu si sa ne casatorim cu cineva pe care sa iubim...
"Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului, si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul" (Dostoievski) "Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
PS: miar fi placut sa traiesc asa ca indienii...:D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Stiu ca vrei sa demonstrezi insistent ceva (eu nu prea mi-am batut capul cu acest subiect ca nu m-a prea interesat inainte de a spune Andrei ca orgasmul este gustarea raiului), dar acea fraza CONTAZICE BIBLIA. In Facere citim ca Adam a "cunoscut-o" pe Eva DUPA pacatul primordial! (prin cap. 4, undeva). Inainte de pacat nu a existat legatura trupeasca intre ei. (De altfel este chiar logic.. inainte de pacat nu exista moarte, deci perpetuarea speciei era un nonsens) |
|
|||
|
|||
![]()
erata: contrazice!
|
|
|||
|
|||
![]()
- Scopul cununiei: desavarsirea omului, barbat si femeie, uniti in Taina nuntii si in unirea lor cu Dumnezeu.
- Inceputul omenirii se face prin binecuvantarea familiei in rai; - Inceputul rascumpararii se face la nunta din Cana; - Desavarsirea ei are loc in Imparatia Cerurilor la Cina Nuntii Mielului. Din perspectiva casatoriei, civilizatia pe care o traim e o civilizatie de "auto-erotism", o isterie de pofta erotica ce incepe si se termina in eu, in individ, in distrugerea relatiei, in ignorarea adevarului personal al omului. Ineluctabil, casatoria este si ea alienata. ea devine o conventie rationala, legata de finalitati utilitare sau sementine ca o atractie reciproca, bazata pe amorul fizic pantru satisfactia individuala efemera. CAUZA: consta in starea omului deceptionat si dezradacinat si in criza teologica si mai ales pastorala, care trebuie sa fie depasita. Epoca secularizata cere de la Biserica un cler cu o credinta puternica, cu o spiritualitate adanca. Casatoria in Noul Testament: Casatoria devine Taina - Taina Nuntii - pentru a se desavarsi in Imparatia lui Dumnezeu, la "Cina Nuntii Mielului". In capitolul al 5. al Episolei catre Efeseni descoperim noul sens al casatoriei crestine, care nu poate fi redus nici la utilitarismul iudaic, nici la legalismul roman; descoperim posibilitatea si responsabilitatea date fiecaruia , mire si mireasa, de a transfigura "acordul lor" in realitatea Imparatiei. In acest sens fiecare mire trebuiesa fie constient ca vine in fata Sfantului Altar pentru a o primi, in Biserica, din "mana" lui Hristos - Mirele prin excelenta nenuntit - pe mireasa pecare trebuie s-o pastreze ca pe o "biserica slavita" - Mireasa nenuntita a lui Hristos - "neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci sa fie sfanta si fara de prihana". aceeasi constiinta trebuie sa o aiba si mireasa. Primirea Cununiilor in Imparatia Cerurilor nu inseamna altceva decat ca ei sunt incredintati unul celuilalt, pentru a se uni prin Taina, cu Hristos, Care a luat chip in ei in aina Sfantului Botez si pe Care-l poarta in trupurile si in sufletele lor prin Sfanta Impartasanie. Clement Alexandrinul se intreaba de unde isi primeste casatoria sfintenia. "Casatoria este sfanta daca este implinita asa cum spune Cuvantul, daca sotul si sotia se supun lui Dumnezeu si daca isi chivernisesc viata conjugala "cu inima curata intru adeverirea credintei, curatindu-si inimile de orice cuget rau, spaland trupul cu apa curata si tinand martuisirea nadejdii pentru ca este credincios Cel ce a fagaduit". (Evrei 10, 22-23) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ti-ar folosi sa citesti articolul. Ideea lui de baza nu este ceea ce incercam eu sa demonstrez, de altfel. Iar autorul este un autor cat se poate de ortodox. Este 'preotul studentilor' din Bucuresti, de altfel, si este foarte implicat in ASCOR.
|
|||
|
|||
![]()
Frumos text, anca!
|
|||
|
|||
![]()
Si concludent! Acum se intelege mai bine ca erotismul nu este perceput cum vrem noi sa-l percepem.
Totul are ca finalitate mantuirea omului, de aceea se si cere curatenie maxima a trupului si sufletului. Sa nu mai venim cu alte interpretari ca sa nu smintim. Dupa ce am copiat textul de mai sus, mi-am dat seama ce sanse mici de mantuire avem, caci faptele dragostei ne lipsesc. Ar trebui sa luam aminte! Poate doar milostenia sa ne mai salveze, ca in rest este dezastru! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dragostea de aproapele tau | viviana | Generalitati | 9 | 28.07.2011 21:03:46 |
Dragostea de Hristos ! | iustin10 | Rugaciuni | 1 | 18.03.2010 14:21:52 |
dragostea | iuda | Generalitati | 3 | 20.09.2007 19:51:09 |
dragostea | verona | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 127 | 23.11.2006 00:41:00 |
dragostea | Saurian | Generalitati | 16 | 24.10.2006 16:34:48 |
|