Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.07.2009, 02:25:23
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Sentimentul unicitatii infinite

Doamne-ajuta!

Foarte frumoasa si expresiva imaginea "ordinii ceresti", frate Mihail. De mult nu am mai citit ceva intiparit cu atata suflet. Imaginea fratiei tale care trece de 2D si 3D mi-a adus aminte de o mai veche neliniste.

A fost o vreme, destui ani in urma, cand o anume mirare nu reuseam sa o recompun in cuvinte. Pe atunci gandul ma ajuta sa ajung mai aproape de ea, dar nici el nu putea sa treaca pragul dintre intuitie si imagine. Azi, bucurandu-ma de acest topic generos, mi-a revenit in memorie aceasta uimire nedefinita si m-am gandit ca si voi trebuie s-o fii avut si spre deosebire de mine, poate ca ati si identificat-o.

I-as spune sentimentul unicitatii infinite. Cred ca fiecare dintre noi, s-a gandit cel putin o data ca daca acel ceva minunat care ne leaga de infinitul acestei lumi este sufletul, atunci toata lumea mea ar muri daca sufletul meu ar muri. Si, toata lumea ta ar muri daca sufletul tau ar muri. Cum, adica, ar muri? Ca atunci cand adormi profund, fara vise. Pentru un rastimp tu ai ramane suspendat in nimic. Universul si-ar vedea linistit de devenirea lui, iar tu ai "lua o mica pauza". Aici intervine insa un abis pe care nu reusesc sa-l trec. Aceasta lume, o sa ii zic in continuare lumea mea, exista pentru mine atata timp cat eu nu ajung in acea pauza totala, in acel nimic. Daca as ramane in nimic atunci si lumea mea ar ramane in nimic, ar muri. Ceea ce nu poate fi adevarat. Deci nici eu nu pot disparea in nimic. Nici tu, nici ceilalti. Inseamna ca intre lumea perceputa de mine si cea perceputa de tine si de ceilalti exista o alta dimensiune, o dimensiune a unicitatii infinite care face ca fiecare din noi sa nu dispara. Eventual, doar sa adoarma pentru o vreme. Pentru ca acea dimensiune a unicitatii infinite este chiar Dumnezeu, care l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Sfintei Treimi. Oamenii strabat timpul pe principiul Parinte-Fiu, dar transend, doar cu Voie, toate celelalte dimensiuni (ale vazutelor tuturor si nevazutelor) in Sfantul Duh, Domnul de Viata facatorul.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Libertatea crestinilor Fani71 Despre Biserica Ortodoxa in general 179 30.12.2009 11:42:56
Atotstiinta lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 11 14.07.2009 21:40:09
Atotstiinta Lui Dumnezeu vs. Crearea si caderea omului Florin-Ionut Generalitati 10 06.07.2009 16:25:52
Teologia persoanei Traditie1 Pocainta 2 17.04.2009 10:21:38
Libertatea de exprimare danyel Generalitati 47 03.12.2006 18:08:34