Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #51  
Vechi 22.05.2009, 07:54:55
eduardd
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Tipicul cel Mare al Sfântului Sava

Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, tipărit la Iași, în anul 1816, în limba română, dar cu caractere chirilice (reeditat la Suceava, în anul 2002) este cea mai importantă carte bisericească în care sunt menționate „dezlegările la pește“ în perioada Penticostarului. De aici, aceste îndrumări liturgice vor fi preluate mai pe urmă și de alte cărți bisericești: „Iar în miercurile și vinerile toatei Cincizecimi dezlegăm călugării la untdelemn și la vin, iar mirenii și la pește. Afară de miercurea înjumătățirii și de miercurea odovaniei Paștilor, că în acele două zile dezlegăm la pește și la vin, iar unii dezleagă și în celelalte miercuri și vineri ale Cincizecimii“ (Tipicon, Suceava - Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Editura „Bucovina Istorică“, 2002, p. 46). „Dezlegările la pește“ au la bază un principiu pe care îl găsim, de asemenea, în Tipicul Sfântului Sava, și anume: „când la monahi este dezlegare la vin și la untdelemn, la mireni este dezlegare și la pește“.

Ceaslovul cel Mare

După Tipicul Sfântului Sava, Ceaslovul cel Mare este cartea de cult care lămurește cel mai bine rânduiala „dezlegărilor la pește“ din perioada Penticostarului: „Deci, sosind strălucita zi a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, se face dezlegare la toate cele de hrană, până în Duminica Tomei, adică monahii dezleagă la brânză, ouă și pește, iar mirenii și la carne. Apoi, de luni după Duminica Tomei, până în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, lunea se mănâncă pește, și miercurea și vinerea untdelemn, iar mirenii și pește. Iar în miercurea înjumătățirii praznicului și a odovaniei Paștilor, dezlegăm cu toții la pește. Iar din Duminica Pogorârii Sfântului Duh, până în Duminica tuturor Sfinților, dezlegăm în toate zilele la brânză, ouă și pește, iar mirenii și la carne“. (cf. Ceaslovul cel Mare, Alexandria: Editura Biserica Ortodoxă, 2003, p. 772)
Printre cărțile bisericești care conțin precizări legate de „dezlegările la pește“ în perioada Penticostarului, se numără și cartea de cult folosită de strană în această perioadă - Penticostarul. Din păcate, el nu precizează foarte exact rânduiala cu privire la aceste dezlegări. „Miercuri, în săptămâna a patra după Paști - înjumătățirea Praznicului Cincizecimii“ (Penticostar, p. 150), se menționează: „La masă se face mângâiere fraților“ (Penticostar, p. 165). Această precizare nu amintește dacă este sau nu „dezlegare la pește“. „Miercuri, în săptămâna a VI-a după Paști - odovania Praznicului Paștilor“ (Penticostar, p. 236), întâlnim singura menține clară privind dezlegarea la pește în perioada Cincizecimii: „În mănăstiri, la masă se face fraților mângâiere mare, cu pește“ (Penticostar, p. 243). O ultimă carte bisericească care amintește de „dezlegările la pește“ în perioada Penticostarului este Îndrumătorul bunului creștin: „2. Dezlegări la pește (...) precum și în zilele de miercuri și vineri dintre Duminica Tomei și a Tuturor Sfinților“ (arhimandrit Gherontie Ghenoiu, Îndrumătorul bunului creștin, Mânăstirea Sfântul Nicolae-Sitaru, 1997, p. 56). Indicațiile Îndrumătorului sunt, de fapt, o preluare a rânduielilor prevăzute de Tipicul Sfântului Sava.

Rânduiala postului, în viziunea Bisericii

Rânduiala postului în Biserica Ortodoxă se fundamentează în primul rând pe îndrumările Sfinților Părinți, care au căutat să pună în armonie principiile credinței creștine cu acelea ale trăirii duhovnicești. Această rânduială a fost așezată și în calendarul bisericesc din două motive: pentru a scoate în evidență importanța ei capitală, dar și din dorința de a-i face părtași cunoașterii ei pe credincioșii Bisericii. Precizările liturgice legate de zilele în care se dezleagă la pește țin, fără îndoială, tot de rânduiala postului și de modul în care Părinții au înțeles postul, adică de faptul că el reprezintă o unitate, un întreg, care nu-și pierde integralitatea prin aceste dezlegări. Cu alte cuvinte, nu se postește fragmentat. Mai mult chiar, în concepția lor, peștele este considerat ca mâncare de post în aceste circumstanțe. Structurile actuale ale posturilor nu pot fi gândite, din păcate, în alt mod, în sensul că nu se poate afirma că postim până la o anumită dată, apoi dezlegăm postul, iar după o zi iarăși începem a posti. Viziunea integrală asupra postului, inclusiv mențiunile legate de „dezlegările la pește“, își au fundamentul în „hotărârile canonice privitoare la posturi, care nu au caracter de dogmă, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbate și eterne, ci fac parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și care pot fi deci anulate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, la nevoie“, potrivit pr. prof. Ene Braniște.

„Mângâierea duhovnicească“ sau măsura desăvârșirii, în spiritualitatea răsăriteană

Un alt aspect fundamental al spiritualității răsăritene, care vine să întărească practica Bisericii noastre în ceea ce privește atât dezlegarea postirii, cât și „mângâierea fraților“, se referă la faptul că Părinții pustiei, care trăiau singuri și care duceau o viață foarte aspră, întrerupeau ajunarea atunci când cineva venea la ei, pentru a le arăta dragostea cu care erau datori să îi primească. Toate aceste rânduieli vor reprezenta pentru mănăstirile de obște, care vor apărea mai târziu, un model, de vreme ce acestă practică oglindea lămurit modul petrecerii Mântuitorului împreună cu ucenicii, după Înviere. Cu alte cuvinte, Părinții pustiei nu puteau să postească atunci când frații veneau să îi cerceteze („Cine vă primește pe voi pe Mine Mă primește“, Mat. 10, 40), dat fiind faptul că nici fiii nunții nu au postit atâta vreme cât Mirele Hristos a fost cu ei.


[COLOR=Red]sursa: Ziarul Lumina din data de 22 mai 2009[/COLOR]
Reply With Quote
  #52  
Vechi 22.05.2009, 10:17:29
vsovi vsovi is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.954
Implicit

poi Domnule, pana la inaltzare cum atzi vrea voi sa se posteasca? Poi cat este Mirele cu Mireasa Sa atzi vrea ca nuntashii sa posteasca? Poi de aia e dezlegat dar nu desfintzat ca pana la inaltzare sa se poate bea vin, undelemn shi manca Peshte caci Mirele fiind cu noi, cu nuntashii, e liber la mancare shi bautura shi veselie, dar cand Mirele va fi luat de la ei, cand se va Inaltza, atunci credincioshii vor posti post negru sau dupa putintza fiecaruia caci de aia a randuit/legat/pus in Cer shi pe Pamant, Cuvantul lui Dumnezeu, ca ultimele trei zile din Florar sa se posteasca, iar sfintzii din Cetatea Noului Ierusalim s-au pregatit shi in avans cu o luna tzinand shi in 28,29,30 aprilie... dar eu cred ca e vorba de 29,30,31 mai caci asha este scris ca in luna Florilor, iar aceea este Florar deshi Aprilie poate ca are o inainte-semnificatzie, ca sa pricepem ca asha in Mai ca in aprilie? deci mai? mai? cum? poi asha ca in Aprilie... ca in restul anului se posteshte shi lunea ca altfel ajungi sa posteshti ca fariseul, martzi shi joi iar in restul zilelor sa te imbuibi de pacate, faradelegi shi rautatzi... dar fireshte ca nu tzinea post negru nici martzi shi joi, ci doar schimba dieta... trecea pe cozonaci shi gogoshi shi legume shi sarmalutze fara carne... deci delicatesuri.... shi bineintzelest le halea fariseul imediat dupa ora 10 de dimineatza, cand se deschideau pe vremuri shi toate BAR-urile shi burdelele ca zicea ca shi taria e din orz sau din prune... deci e voie, iar tzigara, poi nu e frunza? la fel ca shi marihoana shi coca? deci post negru fara apa pana pici pe spate shi fara pita ca doar asha potzi sa spui asemenea lui David care s-a pocait de pacatul shi faradelegea Sa: "Catre Tine tins-am mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetoshat"...

dar Postul fara Povatza "Duhului Tau cel Bun care ma va povatzui la pamantul dreptatzii" adica fara povatza Ingerului Marelui Sfat, e un antrenament shi o pregatire desharta spre ApoStazie shi nu spre aPostOlIe ca sa ajungi candva sa fi de la Dumnezeu prooroc, invatzator ori mantuitor plin de daruri shi roade ale Duhului Sfant pentru ca in urma ta , la umbra ta, oamenii sa nu piara ori sa se invartosheze ci sa laude pe Dumnezeu cel Bun shi Milostiv shi nu pe tine cel c e te aratzi mereu plin de insushiul insushirilor...
Reply With Quote
  #53  
Vechi 08.06.2009, 22:42:57
Anca-Miha
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

"Sfintii parinti de astazi"
:: 25 Ianuarie 2008 ::

Multi ortodocsi din zilele noastre sunt tulburati de avantul ecumenismului si al secularismului care bantuie in randul ierarhilor, si nu prea stiu ce sa faca.
Zilele trecute mi-a fost dat sa primesc o lectie excelenta de neascultare fata de "sfintii parinti de astazi", o neascultare binecuvantata - zic eu - si totodata plina de sens si de putere nebanuita, continand in sine samburele dainuirii ortodoxe de-a lungul timpului: raportarea la trecut, la inaintasi, la cum a fost mai inainte si ignorand aggiornamentele.
Lectia mi-a fost data de o maica batrana care la peste 80 de ani ai sai lupta impotriva aggiornamentelor din calendar (inmultirea dezlegarilor) prin ... post. Original nu? Nu petitii online, nu manifestatii, nu proteste la ierarhi ci ... post:
- Pai ce, maica, eu asa am pomenit de cand sunt la manastire, de mica, in Postul Craciunului se dezlega la peste doar de Sf. Nicolae. Eu asa tin postul, am mancat peste doar de Sf. Nicolae, ce atatea dezlegari?
- Ei maica, - zice un frate - acum lumea merge la munca si trebuie sa manance, are nevoie de putere. Alta data taranii stateau iarna, nu munceau. De aia s-au dat multe dezlegari.
- De aia zici mata? O fi si asa, dar eu cred ca s-a cam dat drumu' la ala cu coarne in lume, de aia s-au dezlegat atatea acum.
Mintea "anacronica" a maicii, nu accepta aggiornamentele introduse de ierarhii cu multe si complexe studii mai ales in Occident, desi maica intelege si explica totul: simplu si plastic. Pentru maica, nevointa este fireasca si orice abatere de la "cum a pomenit" ea de cand era mica la manastire, nu e primita, chiar daca vine cu binecuvantare de la "sfintii parinti de astazi" - o alta expresie prin care maica in trei cuvinte descrie o cruda realitate a zilelor noastre: "sfintii parinti de azi" cam ia locul Sfintilor Parinti. Desi maica probabil nu e la curent cu toate aggiornamentele din Biserica, ea "a mirosit" miscarea si a catalogat-o. Totusi, in simplitatea ei, maica nu a incetat sa nadajduiasca ca Sfintii Parinti vor birui chiar si astazi, si ne-a pus sa cautam in calendarul de anul acesta (2008) sa vedem daca nu cumva in Postul de Craciun sunt mai putine dezlegari ca in cel din proaspatul 2007. Din pacate nu a fost sa fie asa ... poate la anu'
Am primit astfel o lectie de traire inedita a ortodoxiei, o cale de lupta impotriva ecumenismului pe care nu as fi descoperit-o altfel si pe care incerc sa o pun in fata celor care nu stiu ce sa faca in zilele noastre ca sa opreasca plaga ecumenista sa infecteze toata Biserica. Am primit astfel un raspuns cum sa luptam impotriva aggiornamentelor: pastrand cele ce am primit de la Sfintii Parinti si ignorand pe cele dezlegate de "sfintii parinti de astazi". Si nu ma refer doar la calendar sau la post, dar cel putin astea doua sunt un bun inceput.
Iar daca tot suntem in plina saptamana de "rugaciune" ecumenista, ce-ati zice de niste post cu ajunare si 2-3 catisme pe zi?

http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article360
Reply With Quote
  #54  
Vechi 09.06.2009, 00:14:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Poate unii au și început, Ancă , dar nu trâmbițează, pentru trâmbițarea postului , anihilează de la sine postirea . Ce ar fi să ne vedem fiecare de calea cea drepată ? Ce zici ?
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #55  
Vechi 09.06.2009, 01:10:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Se duce ortodoxia pe apa sambetei pentru cateva dezlegari la peste in plus sau in minus? Halal credinta, daca a ajuns sa tina de atata.

Daca maicuta asta vroia sa tina mai mult post, bravo ei si Dumnezeu cu ea (daca nu o face din mandrie).
Va amintiti ce scrie sf. apostol Pavel despre post, ca este pt cei slabi, si ca cel care mananca carne sa nu-l judece pe cel care mananca lmegume si nici invers? (Romani 14, 1-10)
Dar la fariseul care se uita de sus la vames si se lauda ca el posteste?
Oare uitam noi ortodocsii sa mai citim si Biblia, de atata citit canoane?

Stiu, o sa mi se zica ca sunt ecumenista si vreaus a se desfiinteze postul.. Nu, nu vreau, Insa vreau sa va amintesc ca sabatul este pentru om, nu omul pentru sabat.
Si sa ne vedem fiecare de postul nostru.
Nu sta mantuirea intr-un peste sau doi, acolo.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote
  #56  
Vechi 09.06.2009, 17:54:12
ory ory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.480
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Se duce ortodoxia pe apa sambetei pentru cateva dezlegari la peste in plus sau in minus? Halal credinta, daca a ajuns sa tina de atata.

Daca maicuta asta vroia sa tina mai mult post, bravo ei si Dumnezeu cu ea (daca nu o face din mandrie).
Va amintiti ce scrie sf. apostol Pavel despre post, ca este pt cei slabi, si ca cel care mananca carne sa nu-l judece pe cel care mananca lmegume si nici invers? (Romani 14, 1-10)
Dar la fariseul care se uita de sus la vames si se lauda ca el posteste?
Oare uitam noi ortodocsii sa mai citim si Biblia, de atata citit canoane?

Stiu, o sa mi se zica ca sunt ecumenista si vreaus a se desfiinteze postul.. Nu, nu vreau, Insa vreau sa va amintesc ca sabatul este pentru om, nu omul pentru sabat.
Si sa ne vedem fiecare de postul nostru.
Nu sta mantuirea intr-un peste sau doi, acolo.
Gandesti ca mine si nu pot sa nu remarc acest lucru, mai ales pentru faptul ca de multe ori am fost acuzata pentru o astfel de gandire. Ma bucur ca detii studii teologice, asta denota faptul ca stii ce vrei si ceea ce spui, iar ceea ce spui este in conformitate cu aceste studii, dar si cu viata si adevarata valoare spirituala a omului si traiului acestuia printre oameni, valori care, de multe ori se vadesc dincolo de toate teoriile despre credinta.
Nu cred ca sta cineva sa numere zilele, bucaturile din gura sau mai stiu eu ce aspect in priviinta postului...ci mai degraba ceea ce ne bate in piept, inima, ea este cea care da sens credintei mai mult decat orice indeletnicire religioasa. Nu stiu cand vom intelege acest lucru, personal vad prea mult in sanul credintei impietriri ale acestei firave inimi, impietriri mumificate cu "credinta".
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti "
Reply With Quote
  #57  
Vechi 09.06.2009, 18:06:30
ory ory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.480
Implicit

Vezi Fani ceea ce este dureros !? Faptul ca a trebuit sa-ti scrii aceasta semnatura pe un forum ortodox, unul presupus a detine o conduita moral-crestina. Dar nu este astfel, asa cum nici in societatea noastra sau in bisericile noastre nu se intampla astfel. Practic, nici nu ar trebui sa se aminteasca un astfel de citat, trebuie sa se inteleaga de la sine.
Deseori ma intreb, ce inseamna credinta cu adevarat ? Nu am gasit raspuns in jurul meu, nu am gasit raspuns nici in mine insami, si aceasta fiindca exista prea, prea multa nepasare pe acest pamant.
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti "
Reply With Quote
  #58  
Vechi 09.06.2009, 18:39:41
mihnea45
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Vezi Fani ceea ce este dureros !? Faptul ca a trebuit sa-ti scrii aceasta semnatura pe un forum ortodox, unul presupus a detine o conduita moral-crestina. Dar nu este astfel, asa cum nici in societatea noastra sau in bisericile noastre nu se intampla astfel. Practic, nici nu ar trebui sa se aminteasca un astfel de citat, trebuie sa se inteleaga de la sine.
Deseori ma intreb, ce inseamna credinta cu adevarat ? Nu am gasit raspuns in jurul meu, nu am gasit raspuns nici in mine insami, si aceasta fiindca exista prea, prea multa nepasare pe acest pamant.

" Odata cu lumina, Dumnezeu revarsa asupra pamantului si principiul gandirii, simtirii si cugetarii . "
Intr-un cuvant al ratiunii.
Reply With Quote
  #59  
Vechi 09.06.2009, 18:51:34
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Ory dragă, dar oare nu noi contribuim din plin in a menține și a întări nepăsarea și indiferența ast generală ?
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #60  
Vechi 09.06.2009, 19:07:57
Anca-Miha
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Poate unii au și început, Ancă , dar nu trâmbițează, pentru trâmbițarea postului , anihilează de la sine postirea . Ce ar fi să ne vedem fiecare de calea cea drepată ? Ce zici ?
Articolul indemna la calea cea dreapta, daca cumva nu ti-ai dat seama.

Totusi nu inteleg cine trambiteaza? era vorba de pastrarea traditiei.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul meu ? Mihnea Dragomir Postul 179 10.11.2013 16:37:57
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
POSTUL aliscami Impartasania (Taina Euharistiei) 21 13.08.2009 23:58:18