Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2009, 21:08:03
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
O idee:
Ma gandesc ca, atunci cand Dumnezeu stie ca nu este bine pentru noi sa ne indeplineasca o rugaciune si nu o face, tot se intampla ceva bun cand ne rugam, nu este degeaba: ne intarim relatia cu Dumnezeu. Ne obisnuim sa punem sub privirea Lui tot ce facem.
Daca spunem intr-adevar faca-se voia ta, atunci cu atat mai mult.
Dar asta mi se pare greu, mai ales cand noua ni se pare ca cerem un lucru bun. De exemplu, cand ne rugam pentru viata unei persoane iubite aflate in pericol de moarte.

Daca il consideri pe Dumnezeu prieten niciodata nu te rogi degeaba.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 21:16:11
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Daca il consideri pe Dumnezeu prieten niciodata nu te rogi degeaba.
Sfinții Părinți spun că rugăciunea în izolare nu are efect deplin, dacă mă rog singur pentru mine și nu vreau să cer și rugăciunea altora pentru mine dau dovadă de mândrie și "Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă" . Dacă nu mă rog pentru alții dau iarăși dovadă de egoism, iar dacă rugăciunea pentru altul nu este însoțită și de rugăciunea aceluia iarăși rămâne fără rezultat.
Vechi 04.06.2009, 21:32:52
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Dacă nu mă rog pentru alții dau iarăși dovadă de egoism, iar dacă rugăciunea pentru altul nu este însoțită și de rugăciunea aceluia iarăși rămâne fără rezultat.
Asta-i ciudat. Eu pot sa ma rog pt. un ateu sau pt. cei morti. Ramane asta "fara rezultat"?
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 21:57:27
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Asta-i ciudat. Eu pot sa ma rog pt. un ateu sau pt. cei morti. Ramane asta "fara rezultat"?
Nu stiu ce rezultat poate avea, dar asta nu e o nascocire a mea ci o Invatastura. Probabil si mai mult ca sigur este mai mulrt un indemn de a ne ruga unul pentru altul , nedand dovada de egoism. In cazul expus de tine, nu vad nimic gresit ci chiar laudabil , mai ales in a ne ruga pentu cei rataciti.
Vechi 04.06.2009, 22:05:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sfinții Părinți spun că rugăciunea în izolare nu are efect deplin, dacă mă rog singur pentru mine și nu vreau să cer și rugăciunea altora pentru mine dau dovadă de mândrie și "Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă" . Dacă nu mă rog pentru alții dau iarăși dovadă de egoism, iar dacă rugăciunea pentru altul nu este însoțită și de rugăciunea aceluia iarăși rămâne fără rezultat.
Nu cred ca se poate spune ca nu are efect daca nu e insotita de rugaciunea persoanei respective. Sunt multe exemple contrarii in vietile sfintilor. Acum nu imi vin in minte...
Altfel nu ne-am putea ruga nici pentru mortii care sunt eventual in iad...
Vechi 04.06.2009, 22:32:50
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu cred ca se poate spune ca nu are efect daca nu e insotita de rugaciunea persoanei respective. Sunt multe exemple contrarii in vietile sfintilor. Acum nu imi vin in minte...
Altfel nu ne-am putea ruga nici pentru mortii care sunt eventual in iad...
Era o învățătură a lui Antonie cel Mare, dar probabil că pentru situația expusă de tine , este f. valabil. Din toate avem de învățat, dar mai cu seamă din Sfinții Părinți . ( sper că am fost si bun și politicos, conform semnăturii tale ) . . .
Vechi 05.06.2009, 11:58:45
giovaninnaa giovaninnaa is offline
Member

Data înregistrării: 23.03.2008
Implicit

Ziua buna! sa revin... sunt convinsa si constienta ca a-l avea pe Dumnezeu in gandul si in sufletul meu mereu, este o mare taina, o mare bucurie, si aduce multa lumina. Spre asta tind si sper ca intr-o zi o sa ajung sa fac asta!

Insa totusi ma lupt si cu nelamuririle mele... si revenind la ce ma framanta... ma mai gandeam ca daca ne-am lasa total in voia Domnului, si nu ne-am mai ruga pentru diferite maruntisuri, ar insemna totusi sa fim marionete, si El nu ne vrea astfel. Nu ne-am bucura de liberul arbitru. Sau liberul arbitru se manifesta doar in alegerea esentiala - aceea de a urma sau nu calea ortodoxa?

In alte ordini de idei, pentru ca tot suntem aici in vorbe... as mai avea ceva intrebari... va rog:
1. cam care este "bibliografia obligatorie", dupa Biblie, ce sa mai citim?
2. ce parere aveti despre aceste teorii despre gandirea pozitiva ( vizualizare, etc). cum credeti ca interactioneaza cu credinta in Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 05.06.2009, 13:08:57
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

In viata omul aseaza de multe ori nevoile materiale asupra celor spirituale. Si asa ajunge sa se prezinte si in fata lui Dumnezeu: cerand implinirea nevoilor materiale. Insa, cred ca este o perceptie gresita despre Dumnezeu in astfel de cazuri. El nu se vrea a fi vazut ca Cel ce implineste nevointele, ci El se vrea a fi TATA, nu o fiinta indepartata. Iar ca El sa-mi fie TATA, eu trebuie sa am calitatea de fiu al Lui. Si asta nu o dobandesc decat unindu-ma cu El.

Iar eu am o relatie cu tatal meu nu pentru ca imi implineste nevoile, ci pentru ca ma iubeste si il iubesc. La fel si cu Dumnezeu, ii vorbesc nu pentru ca este Cel ce implineste cererile mele, ci pentru ca ma iubeste si Il iubesc.

Am facut aceste precizari, pentru ca e bine ca atunci cand ne rugam, sa avem constiinta ca stam de vorba cu un Parinte care nu e distant, ci este prezent in noi.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2009, 21:28:53
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb Rugăciunea

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
In viata omul aseaza de multe ori nevoile materiale asupra celor spirituale. Si asa ajunge sa se prezinte si in fata lui Dumnezeu: cerand implinirea nevoilor materiale. Insa, cred ca este o perceptie gresita despre Dumnezeu in astfel de cazuri. El nu se vrea a fi vazut ca Cel ce implineste nevointele, ci El se vrea a fi TATA, nu o fiinta indepartata. Iar ca El sa-mi fie TATA, eu trebuie sa am calitatea de fiu al Lui. Si asta nu o dobandesc decat unindu-ma cu El.

Iar eu am o relatie cu tatal meu nu pentru ca imi implineste nevoile, ci pentru ca ma iubeste si il iubesc. La fel si cu Dumnezeu, ii vorbesc nu pentru ca este Cel ce implineste cererile mele, ci pentru ca ma iubeste si Il iubesc.

Am facut aceste precizari, pentru ca e bine ca atunci cand ne rugam, sa avem constiinta ca stam de vorba cu un Parinte care nu e distant, ci este prezent in noi.
Am un coleg bolnav, bietul de el, cum nici nu vă imaginați! Își duce fiecare zi în mari chinuri fizice și nenumărate neputințe. După îndelungi discuții despre rugăciune și iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, într-o zi spune: ”Știi, ieri m-am rugat...” ... ”Cum te-ai rugat, Philippe?”, îl întreb. ”Am spus așa: Mon petit Dieu, est-ce que tu peux m'aider pour ma santé? (Drăguțule Dumnezeu, ai putea să mă ajuți pentru sănătatea mea?)”. I-am spus să continue să se roage și așa, dar Domnul simte dragostea cu care ne rugăm, credința și convingerea...

M-ați putea sfătui cum să-i explic mai bine ? Mă simt tare neputincioasă. Francezii sunt educați să raționeze, să treacă totul prin filtrul logicii, de unde și numărul incredibil de atei... Țara cu numărul cel mai mare de atei de pe planetă...

Mulțumiri anticipate. Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 05.06.2009, 15:39:35
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de giovaninnaa Vezi mesajul
Ziua buna! sa revin... sunt convinsa si constienta ca a-l avea pe Dumnezeu in gandul si in sufletul meu mereu, este o mare taina, o mare bucurie, si aduce multa lumina. Spre asta tind si sper ca intr-o zi o sa ajung sa fac asta!

Insa totusi ma lupt si cu nelamuririle mele... si revenind la ce ma framanta... ma mai gandeam ca daca ne-am lasa total in voia Domnului, si nu ne-am mai ruga pentru diferite maruntisuri, ar insemna totusi sa fim marionete, si El nu ne vrea astfel. Nu ne-am bucura de liberul arbitru. Sau liberul arbitru se manifesta doar in alegerea esentiala - aceea de a urma sau nu calea ortodoxa?
Cred ca este o taina aici, legata de felul cum anume vointa noastra se contopeste cu cea a lui Dumnezeu. Adica abia atunci cand ajungem acolo, suntem cu adevarat liberi. Pana atunci bajbaim.
Este un paradox - ca toate lucrurile esentiale care ni se spun.

Pana sa ajungem acolo, cred ca putem sa ne rugam si pentru ce ni se pare noua bine, dar spunand mereu 'faca-se voia Ta'.

Mai este ceva: Hristos da parabola vaduvei care il bate la cap pe judecatorul nedrept, el o da afara pe usa si eza intra pe fereastra. Ideea parabolei este ca si pe Dumnezeu daca il batem mulmt la cap :-) ne indeplineste rugaciunile. Se spune cateodata ca un bolnav s-a vindecat datorita rugaciunilor, nu? Cred ca prin rugaciunile noastre se intampla intr-adevar ceva, nu este 'numai' voia lui Dumnezeu care se face, El actioneaza si dupa cum il ruugam noi.

Este un subiect complicat.. O carte buna despre rugaciune este cea a Mitropolitului Antonie de Souruj (din Anglia), Scoala Rugaciunii.

PS
C. S. Lewis a spus:
Există două feluri de oameni: cei care îi spun lui Dumnezeu "Facă-se voia Ta" și cei cărora Dumnezeu le spune "Bine, acționează după cum crezi".

Interesant, nu?
Probabil, exista mai multe nuante la mijloc intre astea doua.