Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.05.2009, 18:22:49
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

M-am referit la 60 de ani, si, oricum mi-am cerut scuze mai sus, caci am intentionat, de fapt sa spun despre persoanele mai invarsta s atat...
Oricum, indignarea mea venea din lipsa acestora de intelegere fata de specificul varstei fiecaruia, implicit al intelegerii acesteia fata de viata...aruncand cu "intelepciunea" atotstiutoare caatre tineri ca si cu o barda, nu cu invatatura....judecandu-i aspru, in acelasi timp.
Nu mai conteaza, stiu ca imi va veni si timpul meu, sau poate ca nu va mai veni, deja ma simt la aceasta varsta uneori, si fizic si sufleteste...Asta e !
Intelegem cum putem, si putem dupa cum ne duce capul, experientele, educatia, simtamintele...toate la un loc, nu doar o carte de sfintenie citita.
Vechi 28.05.2009, 19:15:17
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
...
Oricum, indignarea mea venea din lipsa acestora de intelegere fata de specificul varstei fiecaruia, implicit al intelegerii acesteia fata de viata...aruncand cu "intelepciunea" atotstiutoare caatre tineri ca si cu o barda, nu cu invatatura....judecandu-i aspru, in acelasi timp.
Lipsa noastra de intelegere e pentru pacate, nu pentru viata; viata o acceptam, acceptam si greseli, dar nu persistarea in si afirmarea pacatelor, de parca ar fi a doua natura a noastra.
Pacatele le facem ca experienta negativa, pentru a invata ca asa nu trebuie facut. Dar daca le imbratisam ca pe ceva firesc, chiar de dorit, atunci nu e in ordine.

ory, cand ai facut scoala de soferi, ai fost invatata cum e corect sa sofezi? Cred ca da.
Ei, asa e si aici. Discutam de cum e corect.
Ca facem si noi pacate, e adevarat; dar macar stim cum e corect si ne indreptam. Dar daca luam drept corect ceea ce e de fapt gresit, atunci in veci nu ne putem indrepta.

Daca invatatura crestina ti se pare o barda, atunci intreaba-te in ce crezi; caci aceea nu e invatatura crestina, ci altceva. Si e pacat.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2009, 20:10:41
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Nu am citit tot threadul, dar vreau sa spun si eu ceva. Omul are de la Dumnezeu constiinta, care daca e ascultata, il invata ce e bine si ce nu.

Cu cat omul o ignora mai mult, cu atat constiinta devine mai tacuta. Cu cat omul asculta mai mult de ea, cu atat constiinta il invata mai multe. Aceste procese insa dureaza, nu sunt instantanee.

Un om duhovnicesc, chiar daca nu are viziuni directe de la Dumnezeu, are insa constiinta mult mai "ascutita", si vede mult mai usor ce e bine si ce nu, indiferent de domeniu.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2009, 00:06:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Discutiile astea nu au sens.

Ory are o experienta speciala in baza careia afirma ceea ce afirma.
Cat de obiectiva sau subiectiva este ea nu putem spune discutand la modul general iar ea sigur nu ne va spune despre ce e vorba.

Asa ca n-are sens sa va contraziceti in problema asta.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2009, 01:12:42
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Discutiile astea nu au sens.

Ory are o experienta speciala in baza careia afirma ceea ce afirma.
Cat de obiectiva sau subiectiva este ea nu putem spune discutand la modul general iar ea sigur nu ne va spune despre ce e vorba.

Asa ca n-are sens sa va contraziceti in problema asta.
Multumesc, Aline pentru interventie. Da, cunoastem.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2009, 20:15:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Lipsa noastra de intelegere e pentru pacate, nu pentru viata; viata o acceptam, acceptam si greseli, dar nu persistarea in si afirmarea pacatelor, de parca ar fi a doua natura a noastra.
Pacatele le facem ca experienta negativa, pentru a invata ca asa nu trebuie facut. Dar daca le imbratisam ca pe ceva firesc, chiar de dorit, atunci nu e in ordine.

ory, cand ai facut scoala de soferi, ai fost invatata cum e corect sa sofezi? Cred ca da.
Ei, asa e si aici. Discutam de cum e corect.
Ca facem si noi pacate, e adevarat; dar macar stim cum e corect si ne indreptam. Dar daca luam drept corect ceea ce e de fapt gresit, atunci in veci nu ne putem indrepta.

Daca invatatura crestina ti se pare o barda, atunci intreaba-te in ce crezi; caci aceea nu e invatatura crestina, ci altceva. Si e pacat.
Despre ce pacate vorbesti de fapt, Anca?
Noi vorbeam aici despre competenta unor calugari in orice probleme pe care le-am putea avea noi.
Nu a zis ory, daca am inteles-o eu bine, ca sa facem pacate si sa zicem ca nu sunt.
Morala in ortodoxie nu este un maldar de reguli. este ceva viu, o traire globala care ne apropie de Dumnezeu. De asta era vorba.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2009, 21:10:30
Anca-Miha
Guest

Implicit

Fani, nu-i cunosti toate postarile lui ory; deci nu cred ca e cazul sa raspunzi in numele ei.
Eu am raspuns la afirmatia lui ory de mai sus.

Dar ca sa-ti raspund si tie, Fani, ma refer la toate pacatele, mici sau mari, pe care le poate face un om. In vreme ce viata trebuie traita, pacatele trebuie combatute, nu scuzate, daca vrem sa ne apropiem de Dumnezeu. Caci, daca gasim scuza pacatelor noastre si le facem fara dorinta de indreptare, doar pentru ca sunt parte din viata noastra, ne apropiem si atunci de un "dumnezeu", si anume de stapanitorul acestei lumi.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2009, 10:52:37
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Fani, nu-i cunosti toate postarile lui ory; deci nu cred ca e cazul sa raspunzi in numele ei.
Eu am raspuns la afirmatia lui ory de mai sus.

Dar ca sa-ti raspund si tie, Fani, ma refer la toate pacatele, mici sau mari, pe care le poate face un om. In vreme ce viata trebuie traita, pacatele trebuie combatute, nu scuzate, daca vrem sa ne apropiem de Dumnezeu. Caci, daca gasim scuza pacatelor noastre si le facem fara dorinta de indreptare, doar pentru ca sunt parte din viata noastra, ne apropiem si atunci de un "dumnezeu", si anume de stapanitorul acestei lumi.
In mod paradoxal, Anca, exact la aceste pacate ma refer si eu, la aceasta mascare a lor, la aceste scuze pe care le amintesti...doar ca eu le directionez acolo unde trebuie si este corect, tu le directionezi acolo unde consideri ca gresesc eu....
Este o diferenta imensa, pe care nu ai cum sa o intelegi...doar citind.
Vechi 29.05.2009, 10:59:42
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Sunt pacate reale acoperite si scuzate de dogmele si scrierile pe care le amintiti, si pacate imaginare, relative neadmise si pedepsite de acestea...
Dar, in toata aceasta situatie, rolul cel mai important il joaca, de fapt omul, profunzimea intelegerii si a responsabilitatii acestuia, care, de multe ori transforma si dogmele si pacatele dupa bunul plac...fara rationament spiritual.
Vechi 29.05.2009, 19:05:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Sunt pacate reale acoperite si scuzate de dogmele si scrierile pe care le amintiti, si pacate imaginare, relative neadmise si pedepsite de acestea...
Dar, in toata aceasta situatie, rolul cel mai important il joaca, de fapt omul, profunzimea intelegerii si a responsabilitatii acestuia, care, de multe ori transforma si dogmele si pacatele dupa bunul plac...fara rationament spiritual.
La ce te referi in definitiv, concret? Exemple. Ca unii ar putea avea impresia ca bati campii..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 21:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 07:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 16:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 15:30:20