Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.05.2009, 15:28:08
kosmy022 kosmy022 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2009
Locație: Romania, Timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianadi Vezi mesajul
Un obicei la care am renuntat la nunta mea a fost Iertaciunea. Nu stiu dc se practica in toate zonele tarii dar la noi e ceva uzual- in ziua nuntii, inainte de a pleca la Biserica tinerii se aseaza in genunchi in fata parintilor si isi cer iertare....
Mie nu mi-a placut din cauza ca am considerat ca nunta nu e un pacat care il savarsesti si iti ceri iertare ca mergi sa te cununi ci din contra, si in plus iertare am cerut de la parinti inainte de a merge la spovedanie.
iertarea asta n-o ceri pt ca faci nunta, iti ceri iertare pt ce le-ai gresit cat ai stat cu ei, cu parintii. E un gest frumos, chiar crestinesc, mie nu mi se pare de lepadat. La noi in zona nu se face.
"Ie-ti mireasa iertaciune
De la mama-ta si spune:
-Mama, de vrei, sa ma ierti
Ca de astazi nu ma vezi.
Cu tine cat am trait
Un picut am mai gresit.
Ca nu-i fata sa se nasca
La parinti sa nu greseasca" (Cantec din Maramures)
Reply With Quote
Vechi 27.05.2009, 17:57:33
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Prin Taina Cununiei, ziua nuntii se aseamana unei zile de sarbatoare, unei zile de praznic. In acest sens, amintesc doar doua aspecte: reprezinta unul din momentele cand, concomitent, suntem mai aproape de Dumnezeu, de cei de langa noi si de noi insine; ca orice praznic ne deschide timpului Bisericii, adica vesniciei.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 20:24:46
camigmail camigmail is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.10.2008
Implicit Doamne ajuta!

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
am vazut multi tineri in situatia asta.in cele mai multe cazuri s-a ajuns la compromis:fie si muzica, dar renuntam la obiceiuri pagane. noi am facut nunta duminica, am participat la liturghie si ne-am impartasit impreuna cu nasii, apoi a urmat masa dar fara muzica de dans.doar muzica religioasa, de genul pricesnelor.in aceasta situatie nunta s-a gatat la 8.daca ar fi sa o iau de la capat, adica sa ma intorc in urma cu cativa ani, n-as mai face la fel. as alege si o muzica de dans, dar de buna calitate. sa nu mai spun ca mi-am pus toate rudele"in cap", dar nu au avut ce face, caci eram foarte incapatanata.iti dau un sfat:FA O NUNTA DE CARE AI VREA SA-TI AMINTESTI CU BUCURIE TOATA VIATA!
Cred ca ai facut bine ca nu ai avut muzica de dans! Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 18:13:14
oanamiki26 oanamiki26 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.02.2009
Implicit

Chiar nu inteleg de ce ar putea fi pacat o muzica de dans, de calitate....de care sa iti amintesti cu placere...
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 20:09:29
Aurel22's Avatar
Aurel22 Aurel22 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.01.2010
Locație: ILVA MICA
Implicit

nunta este cea mai frumosa taina a tinerilor de casnicie in acesta viata si trebuie trata-ta ca atare
Reply With Quote
Vechi 01.01.2010, 23:39:56
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

Niciodata nu am inteles de ce BOR nu ia atitudine fata de obiceiurile pagane prezente la momentele importante din viata credinciosului ortodox. Probabil ca nu sunt periculoase, din moment ce nu sunt condamnate. Sunt si ele parte din traditia romaneasca si trebuie respectate, nu?
Vechi 03.01.2010, 21:00:00
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianadi Vezi mesajul
Intradevar este foarte greu sa faci fata parintilor in cazul de fata. Am avut aceeasi problema acum 2 ani cand m-am casatorit si am reusit sa rezolv doar jumatate din problema.
Mie si viitorului sot ne era foarte draga ideea de nunta asa cum era scrisa intr-o carte de a Parintelui Cleopa si anume ca tinerii sa mearga duminica la Biserica sa participe la slujba, sa se impartaseasca dc au dezlegare si dupa slujba sa se faca Taine Cununiei. Urma sa facem o petrecere restransa fara lautari si tot balamucul. Noi eram foarte incantati si bucurosi, dar toata bucuria a tinut pana am impartasit si parintilor planurile noastre. Au sarit cu totii ca arsi ca ce facem parastas sau nunta? nu are rost sa detaliez dar pana la urma am facut nunta cum au vrut si ai nostrii.
Tot ce s-a pastrat din ideea noastra initiala a fost faptul ca am reusit sa ne cununam civil tot in Biserica(pt un ban in plus cei de la starea civila au binevoit a veni sa ne cunune).
Tinand cont si de faptul ca noi suntem din bucovina si avem obiceiuri din cele mai nefolositaoare am reusit sa renuntam si la acestea. Aici ma refer la Vulpe(obicei in care mirele ajuns la mireasa acasa este intampinat de tineri necasatoriti carora trebuie sa le dea bani sau baututa pt a fi lasat sa intre in casa miresei), obiceiul cu Mireasa Urata, cel cu Dansul Gainei, Furatul Miresei, Jocul Prosoapelor si altele.
Pana la urma nu am avut exact nunta visata dar nici nu am dat voie sa se faca circ si teatru.
Acum sincer, nici eu nu m-am dat in vant dupa obiceiurile de nunta arhicunoscute, si as fi renuntat cu placere chiar si la aruncatul buchetului ( care nici macar nu e obicei romanesc) si la dezgatit chiar...insa trebuie sa marturisesc ca perioada de timp in care am fost "furata"..a fost chiar singura in care am avut si eu un moment de respiro si am putut servi un suc, pentru ca in rest am fost numai pe ringul de dans...asa ca unele obiceiuri sunt folositoare totusi!!!

Totusi in opinia mea mirii din respect fata de invitati ( asta daca tin sa aiba invitati) si parinti/familie trebuie sa tina cont si de atmosfera de la nunta, de unele sugestii ale lor..doleante. Nu sa se supuna lor, dar de moment ce mirii nu aleg sa se cunune in Muntii Trascaului, avandu-i alaturi numai pe cei foarte foarte apropiati...atunci mi se pare de bun simt sa se evite tranformarea nuntii intr-un moment egoist pentru miri si ciudat sau de neinteles pentru nuntasi!

Acum nu zic ca or fi nuntasii sau parintii cei care fac legea, dar totusi una din grijile mele a fost si aceea ca atmosfera de la nunta mea sa fie una placuta pentru toata lumea, in caz contrar nu ar fi avut sens sa ii mai invit...daca singura preocupare a noastra ca si miri era aceea de a ne simti noi bine cu alegerea facuta, iar in jurul nostru potopul!

Cam asta e parerea mea...
Reply With Quote
Vechi 03.01.2010, 21:12:14
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Locație: Altundeva
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Mmmhm nunta noastra a fost un eveniment cat se poate de intim (parintii, fratii, prietenele fratilor si doi colegi de-ai mei, si bineinteles Parintele si Preoteasa, care ne-au fost nasi). Stiam de mult timp ca dorim o nunta micuta, care sa fie a noastra, fara bairam. Poate unii ar spune ca a fost un gest egoist, dar noi am perceput nunta ca fiind Taina a cununiei si atat, considerand ca asta e cel mai mare lucru in sine si am fost pe punctul de a merge sa ne cununam singuri, neinsotiti :) Evident nu am respectat nici o traditie populara in afara ritualului strict ortodox.

Singura dorinta "fixa" a mea a fost sa ne casatorim intr-o dupa-amiaza de joi si asa s-a si intamplat, in biserica dintr-un sat din judetul nostru de bastina, intr-un peisaj superb, deasupra unui lac. Rochia mea era cafenie, pe cap aveam un val si fiind o zi mai friguroasa decat ma asteptam, mi-am pus un poncho negru cu ciucuri pe umeri :) Dupa cununie ne-am dus la restaurantul unui motel, cu priveliste spre lac si invitatii si-au ales ce au dorit din menu. Nu a fost muzica, insa ne-am asezat la mese in asa maniera incat fratii si prietenele lor au stat cativa pasi la o parte, simtindu-se bine in felul lor cu alcool si tigari, si sunt sigura ca le-a placut sa se simta cumva "rebeli" fata de ceilalti dar asta nu m-a deranjat pentru ca pe fiecare ne trezeste Dumnezeu mai devreme sau mai tarziu.

Micuta cum a fost nunta noastra, a fost unica din multe puncte de vedere, tocmai prin intimitate si prin faptul ca nimeni nu a fost stresat pentru bani si toalete, bucurandu-se de toata libertatea (iar eu, purtand rochia si capa aceea, consider ca am profitat de libertate din plin:P) In plus, noi doi cam aveam motive sa ne 'smerim' pentru ca atunci cand am realizat cat de importanta este taina cununiei, traiseram deja mai multi ani impreuna, Dumnezeu sa ne ierte.

PS: inainte de a ne cununa, ne-am spovedit, am fost abstinenti si am postit o perioada iar eu si mama citeam Acatistul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, cred ca de vreo 10 ori in total eu, mama insa de mai multe ori.

Last edited by lareine; 03.01.2010 at 21:24:39.
Reply With Quote
Vechi 03.01.2010, 21:51:00
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Mmmhm nunta noastra a fost un eveniment cat se poate de intim (parintii, fratii, prietenele fratilor si doi colegi de-ai mei, si bineinteles Parintele si Preoteasa, care ne-au fost nasi). Stiam de mult timp ca dorim o nunta micuta, care sa fie a noastra, fara bairam. Poate unii ar spune ca a fost un gest egoist, dar noi am perceput nunta ca fiind Taina a cununiei si atat, considerand ca asta e cel mai mare lucru in sine.

Singura dorinta "fixa" a mea a fost sa ne casatorim intr-o dupa-amiaza de joi si asa s-a si intamplat, in biserica dintr-un sat din judetul nostru de bastina, intr-un peisaj superb, deasupra unui lac. Rochia mea era cafenie, pe cap aveam un val si fiind o zi mai friguroasa decat ma asteptam, mi-am pus un poncho negru cu ciucuri pe umeri :) Dupa cununie ne-am dus la restaurantul unui motel, cu priveliste spre lac si invitatii si-au ales ce au dorit din menu. Nu a fost muzica, insa ne-am asezat la mese in asa maniera incat fratii si prietenele lor au stat cativa pasi la o parte, simtindu-se bine in felul lor cu alcool si tigari, si sunt sigura ca le-a placut sa se simta cumva "rebeli" fata de ceilalti dar asta nu m-a deranjat pentru ca pe fiecare ne trezeste Dumnezeu mai devreme sau mai tarziu.

Micuta cum a fost nunta noastra, a fost unica din multe puncte de vedere, tocmai prin intimitate si prin faptul ca nimeni nu a fost stresat pentru bani si toalete, bucurandu-se de toata libertatea (iar eu, purtand rochia si capa aceea, consider ca am profitat de libertate din plin:P) In plus, noi doi cam aveam motive sa ne 'smerim' pentru ca atunci cand am realizat cat de importanta este taina cununiei, traiseram deja mai multi ani impreuna, Dumnezeu sa ne ierte.

Foarte interesant! Casa de piatra si Doamne ajuta in toate!

Da, eu percep aceasta alegere ca fiind egoista intr-adevar, dar am specificat, in cazul in care mirii vor " chipurile" sa impace si varza, si capra si crocodilul...

Ma gandesc ca o nunta se face avand alaturi oameni care iti impartasesc alegerea ( de ansamblu macar) si nu isi poate dori nici un mire/mireasa o nunta in cadrul careia sa se produca exoftalmie, palpitatii, nervi, plictis sau sprancene incruntate in randul invitatilor (asta in cazul in care sunt mai multi invitati) pentru ca deja trebuie sa iti tratezi invitatii intr-un anume fel de moment ce i-ai invitat, si trebuie sa se incerce pe cat posibil sa se creeze o atmosfera placuta pentru toata lumea, mai ales cand se stie( sau se deduce) ca macar jumatate din invitati nu s-ar simti bine si nu ar putea intelege alegerea mirilor pentru ca au gusturi muuult diferite, logic.

Cumva mie mi se pare asemanatoare situatia si inutila in acelasi timp, ca mirii sa invite niste oameni pentru a le fi alaturi intr-un moment important si frumos al vietii lor, dar la fata locului sa le serveasca gandaci crocanti, pentru ca le plac lor foarte mult si numai asa si-au gandit ei nunta, constienti fiind in acelasi timp ca 80% din nuntasi se vor face si nu se vor simti deloc bine.
Reply With Quote
Vechi 18.04.2011, 17:57:56
lrina Georgeta
Guest

Implicit

În cazul meu, nu știu cum voi reuși să îmi conving invitații că NU vreau să fiu furată. Vom primi oameni de toate felurile, dintre care și câțiva mai nebunatici de fel. Atunci păzea
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Muzica crestin ortodoxa (psaltica) pe engleza mihailt Muzica Bisericeasca 5 27.05.2013 17:28:01
Habotnicia (crestin ortodoxa) Eugen7 Pocainta 30 06.08.2012 19:27:03
Tabara crestin-ortodoxa potoceanc Sectiune dedicata profesorilor de religie 4 20.01.2010 12:45:28
CARTE crestin ortodoxa ONLINE Adi_Luntras Stiri, actualitati, anunturi 0 29.10.2006 16:13:54