Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 22.05.2009, 16:38:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit un concept interesant al parintelui Staniloae

Ce public aici provine dintr-un articol al carui sursa e citata mai jos.
este un aort pozitiv si precizez ca nu este propaganda si ca nu inseamna neaparat ca este o idee perfecta, dar fiind de p. Staniloae poate ar fi bine sa fie citita si bagata in seama.

Conceptul lui Staniloae de "sobornicitate deschisa"

Staniloae vede Cincizecimea ca evenimentul care a pecetluit nasterea Bise-ricii. De aceea, de-a lungul traditiei patristice autentice (Pastorul lui Hermas , Grigorie de Nazianz , Ioan Hrisostom ), el crede ca in timpul Cincizecimii, Duhul Sfant infuzeaza "un mod comun de gandire in cei ce au venit la credinta care-i face sa se inteleaga unul cu altul in ciuda diferentelor de expresie care pot exista intre ei" . Aceasta face ca Biserica sa fie opusul Turnului Babel. In acelasi timp, modul comun de gandire simbolizeaza unitatea in diversitate pe care Biserica trebuie sa o arate, pentru ca toti cei care au primit aceeasi intelegere pastreaza limbile lor diferite. Pornind de la aceasta imagine, in 1971 Staniloae a propus un concept care ar putea ajuta la promovarea dialogului ecumenic intre Biserici, numit "sobornicitate deschisa". Pentru a explica acest concept si a arata utilitatea sa pentru dialogul ecumenic, in primul rand trebuie sa clarific ceea ce inseamna "sobornicitate" la Staniloae.

"Sobornicitate" (de la termenul slavon sobornaya care inseamna deopotriva "universal" si "conciliar") este a treia insusire a Bisericii prezenta in Crezul niceo-constantinopolitan si inseamna universalitate sau catolicitate. Totusi in viziunea lui Staniloae si a unor teologi ortodocsi rusi si romani, sobornicitatea are de-a face mai degraba cu viata interioara a Bisericii decat cu extensia sa geografica . Duhul Sfant ca "Duh al comuniunii" tine impreuna toti membrii Bisericii fara a-i topi sa formeze o singura parte. Staniloae adauga:

"In acest sens, sobornicitatea poate fi, de asemenea, exprimata ca si comu-niune. Sobornicitatea nu e unitate pur si simplu; e un anumit fel de unitate. Este unitatea unui intreg in care partile constitutive nu sunt distincte, nu e o unitate a unui grup care e tinut impreuna printr-o comanda exterioara, sau formata dintr-o uniune de entitati uniforme existand una langa alta. Sobornicitatea nu e nimic din toate acestea. Este distincta de-o unire nediferentiata prin faptul ca e o unire de un anumit fel, o unitate a comuniunii... Unitatea comuniunii e singura unitate care e conforma cu demnitatea persoanelor cuprinse in uniune. E singura uniune care nu subordoneaza o persoana alteia sau in care institutia nu e conceputa ca ceva extern sau superior sau represiv pentru persoanele implicate in ea" .

Cred ca cel putin trei factori l-au condus pe Staniloae sa formuleze conceptul numit de el "sobornicitate deschisa": 1) intelegerea sa asupra sobornicitatii; 2) ideea ca darurile in Biserica, in varietatea lor, se completeaza unul pe altul pentru a "satisface orice nevoie spirituala a credinciosilor si a intregii Biserici" si 3) o notiune pe care el a folosit-o pentru prima oara in 1969 sub influenta miscarii ecumenice numita "intercomuniune spirituala" . De vreme ce primul factor a fost explicat mai sus voi prezenta succint ultimele doua.

Ideea varietatii darurilor complementare unul altuia a fost exprimata pentru prima oara de Sf. Ap. Pavel (I Corinteni 12, 19-20) si a fost reiterata de mai multi Parinti ai Bisericii si teologi de-a lungul veacurilor. Staniloae citeaza numai pe Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Grigorie de Nyssa si Sf. Ioan Chrisostom adaugand ca Duhul Sfant "imprima in credinciosi convingerea ca darul fiecaruia exista spre binele altora; Duhul e legatura spirituala dintre oameni, forta integratoare care uneste intregul, puterea de coeziune in comunitate" .

"Intercomuniunea spirituala" e o forma de comuniune care promoveaza ruga-ciunea comuna, studiul si actiunea intre ortodocsi si alti crestini. Aceasta inter-comuniune e necesara "asa incat Sfantul Duh sa multiplice intre Biserici; prin aceste conexiuni viata in Hristos in Bisericile noastre poate fi transmisa de la o Biserica la alta, acestea devenind din ce in ce mai asema-natoare" . Adjectivul "spiritual" denota ceva de natura imateriala avand loc in aceasta intercomuniune. Totusi intercomuniunea spirituala e diferita de interco-muniunea promovata de unii membri ai Consiliului Ecumenic al Bisericilor, adica o comuniune in mijloace ale mantuirii (comunicatio in sacris) si cu atat mai putin o ospitalitate euharistica.

Avand toate aceste remarci preliminare, pot purcede la explicarea concep-tului de "sobornicitate deschisa" . In conceptul de "sobornicitate deschisa" fiecare sistem teologic e binevenit ca oferind anumite perspective teologice valide: "ssobornicitateat trebuie sa fie adunarea (sobor) intregii lumi, unde toti crestinii aduc impreuna intelegerea lor asupra intregii realitati divine revelate si intreaga realitate umana vazuta in lumina revelatiei integrale. Facand asa, ei isi impartasesc intelegerea cu totii si fiecare poate participa la intelegerea tuturor .

Pe de alta parte, crestinii trebuie sa fie constienti ca aceste cai noi de exprimare a realitatii divine sunt posibile si necesare. De aceea, aceste noi cai trebuie sa fie binevenite, daca acestea sunt "transparente ale lui Dumnezeu adica indica ceva din existenta lui Dumnezeu". Prin deschiderea catre altii, intelegerea unuia e imbogatita si astfel se obtine o intelegere mai simfonica desi nu uniforma a realitatii universale si divine . Cu toate acestea, slabiciunea fiecarui sistem trebuie sa fie criticata - continua Staniloae - caci nici un sistem nu e capabil de comprehensiune a intregii realitati divine .

In lumina conceptului de "sobornicitate deschisa", intelegerile diferite ale invataturilor scripturistice apar mai degraba complementare decat contradictorii. De fapt, Staniloae recunoaste ca "Sfanta Scriptura contine o diversitate de sensuri, uneori complementare iar alteori chiar contradictorii, dar Scriptura trebuie sa fie inteleasa ca un intreg" . Cu toate acestea, interpretarea legitima a acestor sensuri trebuie facuta in Biserica prin practica sobornicitatii cu scopul de-a evita ereziile care se nasc dintr-o anumita unilateralitate in interpretare. Erezia (din grecescul heresis) reprezinta actul de alegere a unui anumit aspect apartinand unei realitati complexe in defavoarea tuturor celorlalte aspecte. In viziunea lui Staniloae, "erezia implica o negatie, o ingustare, o saracie a realitatii teologice bogate si complexe" .

Pentru a insuma aceste afirmatii, Staniloae crede ca acest concept de "sobornicitate deschisa" e instrumentul potrivit pentru a stimula un dialog ecumenic autentic fara a cadea in riscul relativismului doctrinar. Daca se ia in considerare bogatia sensurilor continute in acest concept, suntem condusi spre convingerea ca stadiul in care dialogul ecumenic ar intra prin adoptarea acestui concept e un stadiu necesar si deopotriva voit de Duhul Sfant in procesul apropierii pe care crestinii o cauta. O privire asupra miscarii ecumenice arata ca, exceptand cateva Biserici (spre exemplu Anglicanii si Luteranii) intre care impartasirea euharistica reciproca e in crestere, toate celelalte Biserici (Ortodoxa si Romano-Catolica inclusiv) practica doar o "intercomuniune spirituala" si o "sobornicitate deschisa" in incercarea de a se cunoaste mai bine inainte de-a ajunge la o deplina koinonia.


Lucian Turcescu,

Din http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...itate-deschisa
Reply With Quote
  #2  
Vechi 22.05.2009, 22:51:30
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Probabil Dumitru Staniloae a trebuit sa plateasca un ,,tribut'' pentru a fi lasat in pace sa-si publice alte opere de valoare. Caci nu te mai poti afirma de-o vreme incoace fara compromisuri... Necazul e ca lumea colcaie de pacate. Ce facem, caci Duhul Sfant nici vorba sa vina asa oriunde. Noi ne amagim ca ne completam unii pe altii ( ma refer la confesiuni). Poate in materie de ignoranta. Caci pretutindeni duhul apostat face ravagii, inclusiv la ortodocsi.

Si apoi deja se poate vedea cat de politizata este povestea cu ecumenismul! Ce interese exista? Caci se pare ca exista si interese politice in acest sens... De ce unii calugari care tin cu tarie Ortodoxia sunt marginalizati?
Reply With Quote
  #3  
Vechi 22.05.2009, 23:42:02
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Probabil Dumitru Staniloae a trebuit sa plateasca un ,,tribut'' pentru a fi lasat in pace sa-si publice alte opere de valoare. Caci nu te mai poti afirma de-o vreme incoace fara compromisuri...
Adica, daca cineva spune ceva ce nu ne convine sau nu este cum credem noi, face compromisuri, minte!
Este destul de periculos sa afirmam astfel de lucruri, dupa parerea mea! Atunci toti cei care nu sunt de parere cu noi sunt mincinosi sau o fac din rautate? Eu nu cred totusi ca vrei sa zici asta. Nici macar pentru ecumenisti.

Imi amintesti de bancul cu cele trei calitati pe care nu le poate avea impreuna un om: comunist, destept si sincer Ca daca e comunist si sincer, nu e destept, dar daca e comunist si destept nu e sincer, iar daca este si destept, si sincer, nu poate fi comunist! ;-)
Inlocuieste comunist cu ecumlenist si iese cam ce ai scris mai sus... :-(
Reply With Quote
  #4  
Vechi 23.05.2009, 14:05:51
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Tot Dumitru Staniloae a spus: ,,Ecumenismul este erezia cea mai teribila a secolului XX.

Iar asemanarea dintre comunism si ecumenism este nostima. Dupa ce m-am amuzat, mi-am amintit ca am gasit undeva scris ca atat comunismul cat si ecumenismul sunt ,,opere'' ale masoneriei, asa ca anecdota e valabila in continuare. Nu intamplator Sfintii Inchisorilor ne-au spus sa fim atenti ce va urma dupa comunism.

Adica dupa ce s-au convins masonii ca nu pot rezolva nimic prin forta, caci au umplut pamantul Romaniei cu sfinti necunoscuti care au murit pentru credinta, acum incearca alta strategie ucigatoare de suflete mult mai vicleana. Ei ne spun ca exista Dumnezeu, dar asa cum ni-L impun ei. Treptat-treptat vom ajunge sa ne inchinam lui Antihrist, daca mergem in ritmul acesta. Guvernele comuniste nu aveau microcipuri, dar guvernul mondial va avea...
Reply With Quote
  #5  
Vechi 23.05.2009, 14:26:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Tot Dumitru Staniloae a spus: ,,Ecumenismul este erezia cea mai teribila a secolului XX.

Iar asemanarea dintre comunism si ecumenism este nostima. Dupa ce m-am amuzat, mi-am amintit ca am gasit undeva scris ca atat comunismul cat si ecumenismul sunt ,,opere'' ale masoneriei, asa ca anecdota e valabila in continuare. Nu intamplator Sfintii Inchisorilor ne-au spus sa fim atenti ce va urma dupa comunism.

Adica dupa ce s-au convins masonii ca nu pot rezolva nimic prin forta, caci au umplut pamantul Romaniei cu sfinti necunoscuti care au murit pentru credinta, acum incearca alta strategie ucigatoare de suflete mult mai vicleana. Ei ne spun ca exista Dumnezeu, dar asa cum ni-L impun ei. Treptat-treptat vom ajunge sa ne inchinam lui Antihrist, daca mergem in ritmul acesta. Guvernele comuniste nu aveau microcipuri, dar guvernul mondial va avea...
Antonia, ai citi Antihristul de Soloviov? O carte foarte interesanta si profetica.

Eu cred ca ne punem noi insine sperietori, masonii sau altii, in loc sa ne ocupam de ce ne cere Dumnezeu. Cel mai periculos dusman al omului este el insusi.

Eu gluma cu comunismul o asemanasem ca gluma cu ecumenismul, dar vad ca tu totusi chiar asa gandesti. Deci, pe mine unde ma pui, la fraieri sau la necinstiti? :-)

Eu nu am gasit unde a spus p. Staniloae asta. Nu este decat acest interviu dubios, care nu s epotriveste cu ce a scris el in carti. Daca chiar a spus, atunci chiar ca nu era consecvent.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 27.05.2009, 16:32:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Tot Dumitru Staniloae a spus: ,,Ecumenismul este erezia cea mai teribila a secolului XX.

Iar asemanarea dintre comunism si ecumenism este nostima. Dupa ce m-am amuzat, mi-am amintit ca am gasit undeva scris ca atat comunismul cat si ecumenismul sunt ,,opere'' ale masoneriei, asa ca anecdota e valabila in continuare. Nu intamplator Sfintii Inchisorilor ne-au spus sa fim atenti ce va urma dupa comunism.

Adica dupa ce s-au convins masonii ca nu pot rezolva nimic prin forta, caci au umplut pamantul Romaniei cu sfinti necunoscuti care au murit pentru credinta, acum incearca alta strategie ucigatoare de suflete mult mai vicleana. Ei ne spun ca exista Dumnezeu, dar asa cum ni-L impun ei. Treptat-treptat vom ajunge sa ne inchinam lui Antihrist, daca mergem in ritmul acesta. Guvernele comuniste nu aveau microcipuri, dar guvernul mondial va avea...

The Mighty Microcip!

Crestinismul nu se mai ia la tranta cu ne-credinta si imoralitatea ci cu codul de bare, numerologia si electronica.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 28.05.2009, 00:06:03
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
The Mighty Microcip!

Crestinismul nu se mai ia la tranta cu ne-credinta si imoralitatea ci cu codul de bare, numerologia si electronica.
Mi-as dori sa nu-L suparam prea mult pe Dumnezeu. Sunt altii care au demonstrat cum stau lucrurile in legatura cu microcipul.

Chiar asa, cine sunt eu sa incomodez lucrarea altora cu parerile mele? Fiind femeie, -- la cratita si-atat!

Prin urmare, daca vrea cineva sa-si puna microcip, n-are decat sa-si puna. Dar n-ar fi bine sa-i invete si pe altii, caci va raspunde si de mantuirea acelora.

Iar crestinismul, din moment ce adopta o atitudine permisiva fata de pasapoartele electronice, adopta o astfel de atitudine si fata de pacat... Ar fi bine sa n-am dreptate...

Si-atunci, intreb si eu, ne mai intereseaza mantuirea sau cine i-a atras in curse pe ierarhi crede ca toti credinciosii ii vor urma fara discernamant, indiferent incotro ar conduce turma? Biserica suntem si noi, simpli credinciosi. Prin parerile noastre demonstram ca EXISTAM, ne informam si gandim, poate cu anumite riscuri, cine stie...

Sa verificam pe cine aparam: pe Hristos sau pe Baraba? Discernamantul e un dar al Duhului Sfant si, daca nu-l avem, trebuie sa citim carti scrise de cei care l-au avut.

Hristos S-a naltat!
Reply With Quote
  #8  
Vechi 28.05.2009, 02:09:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Mi-as dori sa nu-L suparam prea mult pe Dumnezeu.
Si eu imi doresc la fel.

Citat:
Sunt altii care au demonstrat cum stau lucrurile in legatura cu microcipul.
Afirmat sau demonstrat? Ca e diferenta mare intre astea doua.

Citat:
Chiar asa, cine sunt eu sa incomodez lucrarea altora cu parerile mele? Fiind femeie, -- la cratita si-atat!
Serios? Esti atat de misogina?

Citat:
Prin urmare, daca vrea cineva sa-si puna microcip, n-are decat sa-si puna. Dar n-ar fi bine sa-i invete si pe altii, caci va raspunde si de mantuirea acelora.
In ziua de azi, cu microcipu' se pierde mantuirea, nu cu imoralitatea..
Nu crezi ca ar trebui sa reformam Evanghelia?

Citat:
Iar crestinismul, din moment ce adopta o atitudine permisiva fata de pasapoartele electronice, adopta o astfel de atitudine si fata de pacat...
Sau de ce adopta o atitudine atat de permisiva fata de calculator, telefon, Internet, televizor, etc. clar asta inseamna si atitudine permisiva fata de pacat.
Interesant curentul asta teologic nou..

Citat:
Ar fi bine sa n-am dreptate...
Poti sa te simti usurata. N-ai.

Citat:
Si-atunci, intreb si eu, ne mai intereseaza mantuirea sau cine i-a atras in curse pe ierarhi crede ca toti credinciosii ii vor urma fara discernamant, indiferent incotro ar conduce turma?
Eu am alta intrebare, cine i-a atras in cursa pe calugarii nostri ca sa-i convinga pe evlaviosii dar mai putin informatii credinciosi ca Biserica are nevoie de Reforma?

Citat:
Biserica suntem si noi, simpli credinciosi. Prin parerile noastre demonstram ca EXISTAM, ne informam si gandim, poate cu anumite riscuri, cine stie...
"Gandesc, deci exist".
"Spun prostii deci exist".
Aparent, cele doua silogisme sunt echivalente cantitativ.
Dar nu si calitativ.

"poate", cu "anumite riscuri", "cine stie..??"

Erai foarte certa de riscurile care si le asuma altii informand, riscurile tale in procesul informarii se pare ca le neglijezi substantial.

Citat:
Sa verificam pe cine aparam: pe Hristos sau pe Baraba? Discernamantul e un dar al Duhului Sfant si, daca nu-l avem, trebuie sa citim carti scrise de cei care l-au avut.
Buna intrebare, intrebarea e daca mai reusim sa vedem unde e Hristos si cine e Baraba.

Ca si evreii erau convinsi ca il salveaza pe cel care lupta pentru libertatea si credinta lor, dar au sfarsit prin a-l rastigni pe Hristos si au pierdut pana la urma si libertatea si Templul.

Asemanarile cu persoane si situatii reale si actuale nu sunt intamplatoare.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 28.05.2009, 14:31:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit repet...

Pentru toti cei care sun ca era antiecumenist citit in cartea 'Ne vorbeste parintele Staniloae la p. 144-145 (ale cartii, nu ale documentului, sunt scanate evident doua pagini deodata, treci dati download) ce bine vorbeste despre miscarea ecumenica si cum spera 'apropierea dintre Biserici'.

http://www.scribd.com/doc/2160089/Ne...tru-Staniloae-

El zice acolo ca aceasta apropiere o sa se faca mai intai cu catolicii de care nu suntem despratiti prin deosebiri atat de mari.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? pacatoasa Generalitati 19 28.04.2023 21:31:00
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 106 27.03.2014 14:34:37
Dialogul BOR cu BC si bisericile crestine mihailt Biserica Ortodoxa Romana 38 11.07.2011 17:29:40
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10