Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2009, 08:56:50
topcat
Guest

Implicit

As vrea sa scriu definitia moralei, ca sa stim cu totii despre ce vorbim:
MORÁLĂ, morale, s.f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. DEX 98

Dupa cum se vede, morala nu are nici o legatura cu comportamentul fata de nici o divinitate.
Este vorba aici numai de comportamentul oamenilor, unii fata de ceilalti.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 09:41:44
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Dupa cum se vede, morala nu are nici o legatura cu comportamentul fata de nici o divinitate.
Atunci titlul topicului este gresit? Punand aceasta intrebare arati ca tu insuti vezi ( daca nu ai fi vazut-o nu ai fi pus acesta intrebare) o diferenta intre morala crestin si cea atee. Ori acum spui ca nu are legatura... Pai, ce sa mai inteleg?
Cat despre ultima ta intrebare..nu imi plac "testele acestea fulger"
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 09:49:43
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Atunci titlul topicului este gresit? Punand aceasta intrebare arati ca tu insuti vezi ( daca nu ai fi vazut-o nu ai fi pus acesta intrebare) o diferenta intre morala crestin si cea atee. Ori acum spui ca nu are legatura... Pai, ce sa mai inteleg?
Cat despre ultima ta intrebare..nu imi plac "testele acestea fulger"
Normal ca exista diferente, unde am zis eu ca nu exista?
Testele fulger pot sa spuna multe despre prejudecatile oamenilor.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 09:57:30
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
MORÁLĂ, morale, s.f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. DEX 98

Dupa cum se vede, morala nu are nici o legatura cu comportamentul fata de nici o divinitate. Este vorba aici numai de comportamentul oamenilor, unii fata de ceilalti.
Aceasta definitie prezinta morala laica. In timp ce morala laica este una a normelor create tot de catre om, morala crestina are un continut revelat. Aceasta il are pe Insusi Dumnezeu drept Legiuitor.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:04:47
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Aceasta definitie prezinta morala laica. In timp ce morala laica este una a normelor create tot de catre om, morala crestina are un continut revelat. Aceasta il are pe Insusi Dumnezeu drept Legiuitor.
Morala se refera la comportamentului omului fata de alt om, indiferent de cine se crede ca stabileste standardul.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 14:13:04
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Morala se refera la comportamentului omului fata de alt om, indiferent de cine se crede ca stabileste standardul.
Nu, in cazul acesta inseamna ca nu avem proprietatea termenilor. De ce se vorbeste de constiinta psihologica si constiinta morala, tocmai pentru a sublinia ca in primul caz nu exista decat propriul eu, iar in cazul al II-lea raportarea la o lege morala.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 14:22:46
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Nu, in cazul acesta inseamna ca nu avem proprietatea termenilor. De ce se vorbeste de constiinta psihologica si constiinta morala, tocmai pentru a sublinia ca in primul caz nu exista decat propriul eu, iar in cazul al II-lea raportarea la o lege morala.
Eu ti-am dat definitia din DEX, eu de aia vorbesc.
Morala se refera la oameni, indiferent de cine credem ca este data, de mine sau de Dzeu.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 17:30:31
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Eu ti-am dat definitia din DEX, eu de aia vorbesc.
Morala se refera la oameni, indiferent de cine credem ca este data, de mine sau de Dzeu.
Inteleg. Pentru tratatul de morala a fi etic nu este sinonim cu a fi moral, de aceea se spune etica filozofica si morala crestina si nu invers. Cuvantul morala accentueaza mai mult un aspect practic decat teoretic, chiar daca din punct de vedere lingvistic traducerea termenilor din greaca este aproape aceeasi, sensurile difera.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:13:11
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:

...........

De ce fapta buna a crestinului este diferita de fapta buna a ateului

Morala nu inseamna nici norme de convietuire nici etica. Morala inseamna bine si rau. Nu va mai luati dupa DEX ca e scris cu picioarele. Daca nu aveti maturiattea sa intelegeti sensul unor cuvinte si notiuni, cautati in dictionare online straine.

Binele si raul si-l defineste fiecare dupa cum crede, unii in legatura cu divinitatea, altii nu. Iti dau dreptate ca binele facut de ateu e egeal cu binele facut de crestin sau alt credincios.

Citat:
În prealabil postat de topcat
As vrea sa ii intreb pe crestini pe cine considera mai moral dintre cei trei:
Maica Tereza, Bill Gates sau Norman Borlaug?
Morala este ceva relativ. Crestinul artrebui sa evalueze lucrurile din punct de vedere al finalitatii lor. Este si un pericol al faptelor bune în exces, în care dupa parerea mea a cazut, de pilda, maica Tereza. Pentru ca scopul vietuirii crestine nu este o cantitate cât mai mare de fapte bune (ca în catolicism, unde mântuirea rezulta dintr-un troc cu Dumnezeu, în schimbul faptelor bune)
ci dobândirea Duhului Sfânt prin asceza si viata contemplativa.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:26:20
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Morala nu inseamna nici norme de convietuire nici etica. Morala inseamna bine si rau. Nu va mai luati dupa DEX ca e scris cu picioarele. Daca nu aveti maturiattea sa intelegeti sensul unor cuvinte si notiuni, cautati in dictionare online straine.

Binele si raul si-l defineste fiecare dupa cum crede, unii in legatura cu divinitatea, altii nu. Iti dau dreptate ca binele facut de ateu e egeal cu binele facut de crestin sau alt credincios.

Morala este ceva relativ. Crestinul artrebui sa evalueze lucrurile din punct de vedere al finalitatii lor. Este si un pericol al faptelor bune în exces, în care dupa parerea mea a cazut, de pilda, maica Tereza. Pentru ca scopul vietuirii crestine nu este o cantitate cât mai mare de fapte bune (ca în catolicism, unde mântuirea rezulta dintr-un troc cu Dumnezeu, în schimbul faptelor bune) ci dobândirea Duhului Sfânt prin asceza si viata contemplativa.
Ma bucur ca esti de acord cu mine si ai inteles ce am vrut sa spun.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
morala

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lipsa de Dumnezeu in viata morala Decebal Morala Crestina 9 06.08.2013 12:02:33
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. georgeval Generalitati 20 15.02.2012 00:37:34
Morala Crestina - importanta ei iRoDiOn Morala Crestina 8 28.09.2011 00:45:33
Bioetica, familia si morala crestina corneliamate Intrebari utilizatori 10 31.05.2011 07:21:11
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor NagyAttilaPuli Intrebari utilizatori 8 04.07.2010 18:44:22