![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noi romanii avem o un proverb : "Vorba dulce mult aduce". Este adevarat, credinta noastra ortdoxa este singura care detine adevarul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa strigam in gura mare mai ales sub acoperisul altora straini acest lucru, in primul rand pentru ca trebuie sa le respectam si apartenenta lor religioasa si apoi in aceste discutii trebuie sa fi foarte subtil, sa lasi sa se deduca toate acestea si cel mai important e sa se convinga ei singur de acest lucru. Si cum? Simplu, prin intruparea adevarului. Cunosti porunca Mantuitorului data prin Evanghelistul Ioan care spune : "iubiti-va unii pe altii, precum v-am iubit eu". La Hristos nu ajungem singuri, ci cu cel de langa noi. Daca am striga in gura mare pe strada caci numai noi detinem adevarul si voi nu, ar inseamna sa spunem ca noi suntem buni si numai noua ne este permis a aspira la Imparatia Cerurilor si celorlalti nu. Si toate aceste afirmatii ar duce la crearea unui separatism intre oameni, care ar fi in contradictie cu porunca Mantuitorului, care ne indemna sa ne iubim unii pe altii. Separatisme creaza sectarii prin ideile lor, pentru ca ura separa iar iubirea uneste. Noi ortodoxii trebuie sa ne pastram credinta noastra cu rigoare, s-o marturisim prin noi insine pentru ca cel ce plineste poruncile are in sine pe Poruncitor, si sa iubim aproapele, pe cel sectar poate mai mult deoarece pentru a-l scoate din groapa, trebuie sa ne coboram dupa el. Bineinteles toate acestea pana ce suntem pusi in situatia sa facem vreun compromis pe plan religios, fiindca cum am spus si mai sus, ortodoxia trebuie pastrata cu rigoare, in spirit conservator. Har si Pace de la Domnul! |
|
|||
|
|||
![]()
ClaudiuT, in pincipiu sunt de acord cu tine, dar cred ca nu putem spune ca Ortodoxia 'detine' adevarul, ci poate mai degraba ca este in comuniune cu adevarul? Pentru noi Adevarul este un adevar intrupat, Hristos spune 'eu sunt calea, adevarul si viata'.
Noi nu il detinem pe Hristos, suntem trupul lui, deci suntem in comuniune cu El. Poate pare taierea firului in patru, dar cred ca e important ce termeni folosim. Cred ca termenul 'detine' ne indeamna putin la mandrie. Parintele Sofronie ii sfatuia pe oameni ca atunci cand cineva ii intreaba daca sunt ortodocsi sa spuna 'incerc!'. Bmd, e foarte interesant ce povestesti, si am vazut si eu multe lucruri asemanatoare si in Germania, si in Belgia, si in Franta. Da, Scrabble, e vai de mine, m-am contaminat de erezia inconjuratoare! :-) Dar uite ca nu sunt singura oita pierduta... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intruparea adevarului este numita si Chenoza, care este deja alt aspect deosebit si unic in teologia noastra. Imi amintesc o rima a lui Sandu Tudor scrisa inainte de articolul despre adevar ... nu mai retin incer sa parafrezez: "adevarul poate fi luat, furat sau talharit, dar nu e mantuitor decat daca e intrupat" ceva in genul asta. Imi face placere mare sa vorbesc cu tine Cu apreciere, Har si Pace de la Domnul! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apreciez mult postarile tale, - probabil din cauza ca suntem implantati de aceeasi conspiratie masonica :-)) |
|
|||
|
|||
![]()
par dumitru staniloaie nu a fost deloc ecumenist ; el a zis : " ecumenismul este un produs al masoneriei si este o erezie , erezia tuturor ereziilor " ... toti parintii cu viata sfanta au zis asta ...
|
|
|||
|
|||
![]()
Fani71, pana aici ti-a fost. Te-au demascat! :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Am spus in alt topic (cel dspre mantuirea celor de alte confesiuni) de ce nu sunt de acord cu antioecumenismul si am numit cativa autori dintre care si unii care au avut viata sfanta si care erau ecumenisti, in felul in care il inteleg eu (si nu numai eu). De citat putem cita scos din context, intr-un sesn sau in altul, asta nu dovedeste nimic.
Ecumenismul nu inseamna tradarea credintei, ci dialog si SPERANTA ca vom fi uniti daca Dumnezeu ne ajuta. Unirea, daca se va face, nu se va face de catre oameni, ci de catre Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]()
" Occidentalii sunt crestini de multa vreme, din vremea in care Biserica era UNA. "
pai biserica a fost intotdeauna UNA ... nu ai stiut ? sau tu crezi in doua Biserici ? |
|
|||
|
|||
![]()
" Noi credem, e adevarat, ca Ortodoxia este deplinatatea credintei crestine, dar nu putem sa ignoram ca mai exista si altii care cred in Sfanta Treime, Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Inviere, si chiar in Taine si in multe alte lucruri in care credem si noi, si al caror botez este recunoscut de Biserica Ortodoxa (daca se fac ortodocsi, nu mai sunt botezati, ci in general li se face mirungerea). "
sorry , draga ... faptul ca biserica primeste pe catolici fara rebotezare asta nu inseamna deloc ca bis ortodoxa recunoaste ca valid botezul catolicilor ... asta e erezie ... bis ortodoxa nu recunoaste decat UN BOTEZ valid , ala ortodox , dar poate primi prin pogoramant si fara botezare ; talharul de pe cruce a fost primit in crestinism fara botez , numai printr-un cuvant exorcizator pe care L-a rostit Mantuitorul pe cruce , cand i-a zis ca azi va fi cu El in rai ... in cazul in care un catolic este primit la ortodoxie fara sa fie rebotezat i se fac niste exorcisme speciale de catre preot , si acele exorcisme aduc harul botezului pe care catolicul nu avea cum sa il primeasca cand s-a botezat in catolic ... deoarece botezul catolicilor nu da nici un har si nici o mantuire , ci din contra spurca in loc sa sfinteasca ... insa cand catolicul vine la ortodoxie i se face un exorcism care tine loc de botez , exorcism care aduce harul botezului in cel convertit la ortodoxie ... Un Domn , O Credinta , Un Botez , O Biserica ... |
|
|||
|
|||
![]()
Nu este adevarat ca se face exorcism pentru primirea in ortodoxie a catolicilor si protestantilor. A se vedea in Molitvelnic (cred ca acolo e slujba asta, daca nu o fi in liturghier, nu mai stiu). Se cere sa se abjure anumite dogme catolice sau protestante si sa se zica crezul. Apoi se face mirungerea.
Daca botezul nu se face, inseamna ca se recunoaste eclezialitatea botezului primit in alte confesiuni, chiar daca incomplecta. Nu se poate face prin pogoramant din ceva ce nu exista ceva ce exista. Eu nu zic sa se faca compromisuri si sa acceptam de ex. Papa, Antoniap. Eu zic sa discutam. Sa ramanem in contact. Sa vedem si daca unele lucruri nu se pot lamuri prin discutii. Se pare ca catolicii de ex. au inceput sa zica ca nu e important pentru ei Filioque si ar putea sa-l scoata din crez. Sa le dam posibilitatea celorlalti macar sa afle cum vedem noi lucrrile, prin dialog. La sinodul din Florenta in sec. al 15-lea, sf. Marc din Efes care a aparat ortodoxia nu a plecat acasa, a aparat-o acolo. Cand am zis fraza cu Una, am gresit formularea. Vroiam sa zic ca nu erau inca schisme. Sau cel putin schisma asta intre orient sib occident nu exista inca. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Blasfemia satanelor adventiste: Trupul lui Hristos este un simplu trup fizic !!! | doctor_faustus | Secte si culte | 22 | 28.11.2010 12:40:00 |
Alimentatia, sufletul si trupul omului | sophia | Generalitati | 22 | 14.03.2010 01:39:51 |
Hiper si super marketurile instrumentele Satanei de omorat sufletul si trupul | mihailt | Generalitati | 26 | 13.03.2010 23:01:16 |
Ritualul impartasirii - Trupul si Sangele Domnului deodata? | georgeval | Impartasania (Taina Euharistiei) | 14 | 12.08.2009 16:24:52 |
Intrebare despre trupul Domnului | naephius | Biserica Ortodoxa Romana | 25 | 18.07.2009 14:55:37 |
|