Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.04.2009, 18:32:20
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Și așa nu mai sunt foarte multe bisericile unde se mai face slujbă întreagă.
Asta e o acuza grava frate! Te rog ai grija la cuvinte!

ClaudiuT:
Mie mi se pare pertinenta si postarea lui Costel. Mai mult nu vad niciun strop de judecata sau rautate acolo.
Bucurie!
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:38:26
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Asta e o acuza grava frate! Te rog ai grija la cuvinte!
E o constatare tristă, nu o acuză. În afară de liturghie, mai toate slujbele se fac în varianta simplificată. Dacă ai exemple numeroase care mă contrazic nu mă supăr ba dimpotrivă. Observația mea se referă mai mult la parohii.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:42:12
eduardd
Guest

Implicit

Daca e vorba de vecernie, privegheri, ceasuri...cam ai dreptate. Mi-a fost oarecum teama (trebuie sa recunosc) ca fratii de forum vor intelege slujbe= Liturghie. Fiind acesta subiectul.. Scuze daca te-am nedreptatit.
cat despre scurtarea Utreniilor, vecerniilor chiar si a Canonului cel Mare din Postul Pastelui..trebuie sa iti dau dreptate ..mare pacat..mai ales in acesta perioada pana la Inaltare sunt pur si simplu minunateee cantarile si stihirile.
Bucurie!
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:44:03
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Da, e pertinenta nu zic ca nu! Dar trebuie mai multa grija in cuvinte, pentru ca usor se pot naste confuzii si foarte usor putem aluneca in eterodoxie sau chiar erezie (Doamne fereste), si greselile de genul am sa le evidentiez si de asemenea am sa incerc in masura in care pot sa le corijez.
Daca vrei putem discuta mai mult : claudiuteologie@yahoo.com
ps: Ma gandesc ca stau de vorba cu niste oameni seriosi si doritori sa faca treaba. De asta am certitudinea ca nu o sa ne suparam daca o sa apara crtici, ci o sa le luam ca pe un sfat si o indreptare. A trecut timpul cand sa ne suparam daca ne critica cineva. Important de stiut e ca prin critica se naste progresul, si nu e vorba de o critica in sensul rau, cum e inteleasa pe meleagurile noastre; e vorba de o critica menita sa construiasca si sa zideasca duhovniceste.

Har si pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:54:18
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Nu am cum să fiu supărat pentru simplu motiv că în 30 de minute plec spre Apuseni la o mânăstire. Nimic nu-mi poate tulbura bucuria asta!

Aveți dreptate trebuiesc limpezite gândurile să nu ne facem prilej de sminteală pentru cineva.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 18:58:12
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Se stie referitor la aceasta din viata Sfantului Spiridon :

"
In insula aceia era un sat care se numea Eritra, departe de mitropolia Constandiei, nu mai mult de treizeci de stadii. Acolo mergand marele Spiridon pentru oarecare trebuinta, a intrat in biserica si a poruncit unui diacon din cei ce erau acolo, sa faca o sfanta rugaciune pe scurt, pentru ca sfantul se ostenise de calea cea indelungata, mai ales ca era vremea secerisului si era arsita mare. Iar diaconul acela cu zabava facea ceea ce i se poruncise si cu dinadinsul lungea rugaciunea, citind si cantand cu mandrie si marindu-se in desert cu glasul sau.

Deci fericitul, uitandu-se la el, desi era bun cu firea, il ocari cu asprime, zicandu-i: "Taci!". Si indata i s-a legat limba, incat nu numai glasul, ci si vorba si-a pierdut si sta mut ca unul fara limba. Atunci li s-a facut frica la toti care erau acolo, apoi s-a auzit despre aceea in tot satul si s-au adunat toti sa vada acea minune, iar diaconul a cazut la picioarele sfantului rugandu-se in tacere, ca sa i se dezlege limba. Se mai rugara pentru dansul si acei prieteni ai lui si rudenii, incat abia l-au imblanzit, pentru ca sfantul era aspru cu cei mandri si mareti in desert. Deci l-a iertat si, dezlegandu-i limba, i-a dat si graiul. Insa a lasat oarecare semn al cercetarii, nelimpezindu-i limba cu totul, pentru ca l-a lasat cu glas mic, zabavnic la limba si poticnindu-se la vorba, ca sa nu se mai mandreasca cu glasul sau, nici sa se mai mareasca in desert cu vorba sa cea limpede."
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 19:43:54
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Implicit

Asadar iubiti frati intru Dreapta-Credinta, cand ne mai vin ganduri de genu ca sunt prea lungi slujbele, sa nu ne mai fie teama de rugaciune si la atac! (vin de pe fereastra cu O.D. :)) )

Har si Pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 20:03:10
Senior Member

Implicit

Cei care zic caci mirenii trebuie sa aibe viata de rugaciune identica cu calugarii interpreteaza in mod gresit invatatura crestin ortodoxa.
Se stie ca Sfantul Imparat Constantin a zis ca el nici nu putea sa vada locul unde erau calugarii de multa lumina de ce era acolo.

Nu toti din imparatia cerurilor au comuniune nemijlocita cu Dumnezeu.
Dupa Sfantul Dionisie Areopagitul numai primele 3 cete ingeresti.

Mai mult se arata la Pateric caci calugarii sunt obligati de nu pot sa faca rugaciune continua sa participe la cele sapte laude in fiecare zi.

Deci iata ca si la calugari sunt trepte si trepte de viata duhovniceasca.
Cu atat mai mult la mireni.

Daca mireanul lucreaza la ceva folositor pentru comunitate aia ce e nu e rugaciune?
E rugaciune.
Ia mai cititi ce zice parintele Dumitru Staniloae la articolul "Cele doua imparatii".
Si nu mai rastalmaciti dreapta credinta.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 20:07:32
Senior Member

Implicit

Luati omiliile Sfantului Grigorie Palama si vedeti ce scria pe acolo Sfantul Grigorie Palama ca mitropolit si Sfantul Grigorie Palama era inspirat de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2009, 20:53:19
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Spunea Parintele Rafael Noica:"Doua persoane care se iubesc nu-si conditioneaza timpul intalnirii" doresc sa petreaca tot timpul inmpreuna. daca intalnirea mea cu Dumnezeu in Liturghie se bazeaza pe iubire jertfelnica, neconditionata cred ca timpul nu va mai fi un incovenient.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
slujbe pt raposati? ioana30 Generalitati 14 24.10.2010 17:38:07
De ce sunt urat pictate bisericile noastre? hadji Intrebari utilizatori 8 16.04.2010 12:35:19
Moastele sfintilor prezente in bisericile si manastirile noastre yolanditza Intrebari utilizatori 5 17.03.2010 13:57:41
Prea mult despre rau, prea putin despre bine costel Generalitati 11 09.02.2009 20:58:42
Slujbe ale Sfintilor mai noi nteo Despre Utrenie 4 15.06.2007 18:33:24