Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.03.2009, 21:38:33
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Foarte frumoasa si folositoare postarea ta, frate Geo!
Va rog sa-mi spuneti, daca stiti, care sunt cele 33 de rugaciuni "indicate" de metanier? Sunt rugaciuni speciale sau se poate repeta, de exemplu, "Tatal Nostru" de 33 de ori?
Va multumesc anticipat pentru raspuns, Doamne-ajuta!
Vechi 14.03.2009, 21:47:06
anne's Avatar
anne anne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2008
Implicit Rugaciunea inimii

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Va rog sa-mi spuneti, daca stiti, care sunt cele 33 de rugaciuni "indicate" de metanier? Sunt rugaciuni speciale sau se poate repeta, de exemplu, "Tatal Nostru" de 33 de ori?
Eu stiu ca se spune RUGACIUNEA LUI IISUS...sau Rugaciunea inimii: DOAMNE, IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIESTE-MA PE MINE PACATOASA / PACATOSUL...pe fiecare bobita...
"Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste , nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate , ci se bucura de adevar . Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata..."
Reply With Quote
Vechi 14.03.2009, 22:04:22
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Multumesc pentru raspuns, Anne! Rugaciunea inimii o spun de multe ori pe zi insa recunosc ca mi-ar prinde bine un asemenea metanier. De fapt am si cautat pe internet mai multe informatii despre tehnica de impletitura folosita insa nu am gasit nimic... Ma poate ajuta cineva in aceasta privinta?
Doamne-ajuta!
Vechi 14.03.2009, 22:07:25
anne's Avatar
anne anne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2008
Implicit te ajut cu mare drag...

Citat:
Multumesc pentru raspuns, Anne! Rugaciunea inimii o spun de multe ori pe zi insa recunosc ca mi-ar prinde bine un asemenea metanier. De fapt am si cautat pe internet mai multe informatii despre tehnica de impletitura folosita insa nu am gasit nimic... Ma poate ajuta cineva in aceasta privinta?
Doamne-ajuta!
Ti-as putea trimite eu. Contacteaza-ma pe privat si te ajut cu mare drag!
"Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste , nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate , ci se bucura de adevar . Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata..."
Reply With Quote
Vechi 14.03.2009, 22:21:36
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Metanierul este o aducere aminte a faptului ca omul trebuie sa se roage neincetat. Vazandu-l sau avandu-l la indemana, acesta ne ajuta sa ne adunam mintea in rugaciune, in orice rugaciune.

Metanierele de deget, cele mai micute posibile, care au in jur de 15 bobite, sunt extrem de folositoare. Ele sunt ca un inel putin mai mare. Pot fi tinute in buzunar, si atunci cand dam de ele sa rostim o rugaciune sau doua, dupa puteri. De asemenea, acestea sunt folositoare in somn. Mergand in pat, cu un astfel de metanier pe deget, putem rosti rugaciuni pana adormim. Grija acestuia ne va intra in minte, astfel incat orice trezire ne va face sa cautam metanierul pierdut prin pat si sa reluam rugaciune, macar de cateva ori.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2009, 23:53:43
ioan_si.atat's Avatar
ioan_si.atat ioan_si.atat is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2009
Locație: Bucharest village
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioan_si.atat
Implicit

Multumesc frate Geo. Interesant subiect si frumoasa indeletnicire. Chiar nu cunosteam povestea metaniilor.

Doamne-ajuta!
Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3:16)

http://taramulfagaduintei.blogspot.com/

http://teatrulviselor.blogspot.com/
Reply With Quote
Vechi 15.03.2009, 02:51:11
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit Iertare...

Din MILA lui Dumnezeu am invata sa impletesc la varsta de 13 ani, cand eram in clasa a 7a... si am invatat extrem de rapid... mi s-a aratat numai de 3 ori... a 4a oara am impletit singur... deci 11 ani de "rucodelie"... si este MINUNAT sa impletesti... faci cate o metanuta si o dai de "martisor" (de ex) sau ca si multumire pt ceva!!!
Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
Vechi 15.03.2009, 01:27:30
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Exista doua moduri in care ne putem ruga folosind siragul de metanii:
1. In orice moment al zilei in care avem putin timp liber, tinem metanierul in mana stanga sau dreapta si miscam cu degetul de la un nod la altul zicand in acelasi timp rugaciunea: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)" sau "Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma".

2. In momentul in care ne facem rugaciunea zilnica, dupa regula de rugaciune pe care ne-a dat-o duhovnicul nostru, putem tine siragul de metanii intre degetul mare si aratator si miscam cu ajutorul degetului mare de la un nod la altul. La fiecare nod facem simultan urmatoarele doua lucruri: ne insemnam cu semnul sfintei cruci si rostim rugaciunea: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul". Cand terminam toate nodurile siragului de metanii, continuam in acelasi fel, de atatea ori de cate ne-a spus parintele duhovnic.

In acest punct trebuie sa subliniem un lucru foarte important: exista multe carti despre rugaciune, dar inainte de a incepe sa urmam o regula de rugaciune, este absolut necesar sa cerem sfatul, binecuvantarea si indrumarea spirituala a parintelui nostru duhovnic ( preotul la care ne spovedim). Asa ne-a invatat Dumnezeu de la inceput pentru a evita amagirile si pentru a nu pierde calea cea dreapta.
Reply With Quote
Vechi 15.03.2009, 02:38:21
geo.nektarios's Avatar
Senior Member

Implicit

Metanierul nu trebuie sa aibe un nr anume de bobite/noduri!!! Nu a impus nimeni asta!!! Ci a s-a plecat de la simbolistica: una de exemplu are temei scripturistic in Evanghelia pescuirii minunate cad s-au prins 153 de pesti... Cea cu 33 de noduri, este legata de nr anilor traiti de Dl Hs... dar NU conteaza NICI lungimea, nici grosimea metanierului, nici materialul din care se impleteste...
Folositor este sa avem metanie si sa o FOLOSIM nu sa o tinem la mana ca bratara!!! Pacatuim... un lucru duhovnicesc trebuie sa isi atinga scopul, iar daca o tinem cu alt scopt, evident gresim...
E bine sa ai o matanuta mica (fie de 33, fie de 15) cu tine MEREU, si cand esti in autobuz, cand esti pe strada cand astepti ceva, pe cineva, la cursuri decat sa pierzi tp pana vine prof, sau ca sa nu te imprastii in discutii INUTILE sau vatamatoare sufletului, sau te incurci intr-o problema, ai ceva, imediat scoate matanuta si te roaga!!! Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma!!! Nu trebuie mai mult, asa e si-n traditia Aghiritica dupa "Kirie Iisu Hriste eleison me!"
Daca ai o metanie mai mare acasa, folosesti-o la pravila personala, adica dupa ce iti faci canonul de seara, lasa-ti cateva minute pt Doamne Iisuse cu metania... pleci capul spre partea inimii si metania in mana stanga si dand cate o bobita rostind Doamne Iisuse si cu mana dreapta la burta (dar facand Sf.Cruce din cand in cand), sau pe inima!!! si daca o rostesti pana termini metania, ia-o de la capat... si usurel vei prinde gustul rugaciunii inimii... si de la O data vei ajunge la ZECI de ori.. apoi la SUTE de ori... si pana la DEPRINDEREA EI... apoi DOBANDIREA EI... si de aici ULTIMUL lucru ca Dar de la Hs: VEDEREA LUMINII DUMNEZEIESTI!!!

Dumnezeu sa ne invredniceasca de aceat DAR...
Reply With Quote
Vechi 15.03.2009, 02:46:08
geo.nektarios's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
NU sunt 33 de rugaciuni, ci este una simpla: la Mantuitorul "Doamne Iisuse Hrostoase miluieste-ma!" si la Maica Domnului "Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ma!"!!! Poti spune si simplu "Doamne miluieste!"!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Metanierul costel Generalitati 12 28.09.2009 16:17:11
Se foloseste frecvent cuvantul; popa! urzica Preotul 51 26.08.2007 22:54:44