![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Răspunsuri întocmite de Sfântul Nicolae Velimirovici
Prima – deoarece credința noastră este lumină. Hristos spune "Eu sunt lumina lumii " (Ioan 8,12). Lumina candelei ne reamintește de lumina cu care Hristos luminează sufletele noastre. A doua – pentru a ne reaminti de caracterul strălucitor al sfinților în fața icoanelor cărora aprindem candelele, pentru că sfinții sunt numiți "fiii luminii" ( Ioan 12,26, Luca 16,8). A treia – pentru că este o întoarcere a noastră de la faptele noastre întunecate, de la gândurile noastre și dorințele diavolești și pentru a ne întoarce pe calea Evangheliei; și pentru ca noi să fim mai insistenți în împlinirea poruncilor Mântuitorului: "Și lumina ta să lumineze în fața oamenilor, ca ei să vadă faptele tale bune" (Matei 5,16). A patra – pentru ca lumina candelei să fie micul nostru sacrificiu în fața lui Dumnezeu, Care S-a dat pe Sine Însuși pe deplin ca jertfă pentru noi, și ca un mic semn al marilor noastre mulțumiri și al dragostei pentru El, de la Care cerem prin rugăciune viață, sănătate, mântuire și tot ceea ce numai iubirea cerească fără margini poate acorda. A cincea – pentru ca frica să cuprindă puterile diavolești care uneori ne asalteză chiar la vremea rugăciunii și ne depărtează gândurile de la Cel care ne-a creat. Puterile demonice iubesc întunericul și tremură la cea mai mică lumină, în special la cele care sunt ale lui Dumnezeu și la cele care Îi sunt bineplăcute lui Dumnezeu. A șasea – pentru ca această lumină să ne trezească din egoism. Așa cum uleiul și fitilul ard în candelă, după voia noastră, să ne lăsăm sufletele să ardă cu flacăra iubirii în toate suferințele noastre, întotdeauna supuși voii lui Dumnezeu. A șaptea – pentru ca să ne învețe că fără mâna noastră candela nu poate să fie aprinsă, și la fel, inima noastră, candela sufletului nostru, nu poate fi aprinsă fără focul sfânt al Duhului lui Dumnezeu, chiar dacă inima este plină de toate virtuțile. Toate aceste virtuți ale noastre, [sunt doar] combustibilul material, iar focul care le aprinde vine de la Dumnezeu. A opta – pentru ca să ne reamintească faptul că înaintea la orice, Creatorul lumii a făcut lumina, și după aceea pe toate celelate în ordine: "Și Dumnezeu a Zis, să fie lumină; și a fost lumină" (Cartea Facerii 1,3). Și la fel trebuie să fie și cu viața noastră spirituală, adică înainte de orice, lumina adevărului lui Hristos trebuie să lumineze în interiorul nostru. De la această lumină a lui Hristos fiecare faptă bună răsare și se dezvoltă în noi. Fie ca Lumina Mântuitorului să strălucească și în voi!
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Corect Cristi !
Oricum n-am vrut sa deranjez pe nimeni, cand am afirmat ca : " Batranii tineau candela aprinsa ziua si noaptea, ca daca se intampla sa inchida ochii, drumul sa le fie luminat spre Hristos. " Respect parerea fiecaruia dar m-as fi bucurat sa-mi fie si mie respectata parerea mea, nu sa fie privita ca o dogma.....( se putea formula altfel, ideea ) Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Draga Monica, referitor la faza ce trebuie depasita cu gandurile ce ne napadesc cand vrem sa ne rugam, sa sti ca minunea nu s-a intamplat intr-o zi, o saptamana sau o luna, nu draga mea, insa cu multa perseverenta si rugaciune, vei reusi. Ar fi o minciuna sa zic ca acum, daca m-as ruga, nu mi-ar zbura gandurile la tot felul de prosti, ce sa mai zic de cascatul care chiar ma oboseste ( deci fac treaba, nu mi-e somn si cand ma apuc sa-mi citesc canonul, ma apuca un cascat, de toata frumusetea , dar un drag parinte de la o manastire din apropierea Timisoarei, m-a indemnat sa-mi fac cruce la gura, ma spal cu apa rece pe fata si o iau de la capat.)
Reiau rugaciunea cu mai multa atentie si pana la urma merge. Maica Domnului sa te ajute in tot gandul bun! Sa sti ca atunci cand mi-am luat candeluta de la M.Bistrita, am pus ulei, fitil , aveam o punte faina prin care treceam fitilul, dar ce crezi, ardea putin si mi se stingea. Au trecut cateva saptamani, cand ii spuneam trista, maicutei mele de la manastire, ca nu-mi arde candela asa ca la ea. cu flacara mica si toata ziua, sau macar jumatate de zi. Avem o cunostinta comuna cu maicuta, care a venit in vizita la noi, la rugamintea maicutei, chiar de Sfintii Trei Ierarhi, mi-a aprins candela si de atunci merge. Am mai luat o candeluta la fiica mea in dormitor si de data asta, mi s-a aprins candela asa cum trebuia de la inceput. Acum m-am gandit sa mai pun una si-n bucatarie, este tare benefica lumina de la candeluta ! Doamne ajuta !
|
||||
|
||||
|
Citat:
Revenind, eu personal sunt un "candelist"convins, la mine arde tot timpul. Am o fotografie, cu coltul meu de rai, in pagina personala unde sunt icoanele si candela. Multumesc inca odata pentru topicul creat. Sa fi binecuvantata !
|
|||
|
|||
|
[...]Acum sa-ti spun un secret ( sa nu ne auda cineva ) : eu l-am urecheat pe veilur ( Stefan ) , dar nu a simtit urecheala. O sa o fac ceva mai tare data viitoare.[...][/quote]
Vorbesti serios? Uimeste-ma! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Vorba multa ( spunea-i ieri ) , saracia omului. Urmeaza-mi sfatul dat acum un an si . . .
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| candela! | cdiasimi | Generalitati | 6 | 05.04.2016 23:21:24 |
| Candela sau lumanarea | ana ana | Slujba inmormantarii | 7 | 28.04.2011 20:56:27 |
| Candela | valiy_ilie | Generalitati | 10 | 17.05.2010 18:24:30 |
| candela | tudorcaty | Stiri, actualitati, anunturi | 6 | 19.02.2010 20:59:02 |
| A arde in candela | Mara2009 | Vrajitoria | 2 | 25.12.2009 22:07:03 |
|
|