Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.12.2008, 11:58:32
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patinina34 Vezi mesajul
From: Pastor <pastor@gosaintgeorge.org>
Sent: Sunday, December 28, 2008 807 PM
Subject: Re: Merry Christmas

Dear Nina, Christ is born! Glorify Him!

I thank you for your question. It is a good question.

Here in America, some of our Orthodox bishops prefer for the priests to dress in a way which is more "normal" for Americans, but which is not the Orthodox tradition in most countries. For example, if we wear long hair (which is typical of our monks and of priests in many countries) the people think we are "hippies" and do not respect us. If we wear a rasson, they think that we are Muslims. For many years I wore an anteri (cassock) all the time, but people asked me continually if I was a Buddhist.

Today, there is a lot of talk among the priests and many want to return to our older tradition. But for now, I have to obey my bishop, so I wear a black shirt which looks "Catholic" when I am not at church or at an Orthodox meeting. However, my bishop lets us wear traditional Orthodox clothing where it is clear that people will know we are Orthodox.

Also, in the Greek tradition the priests do not wear a cross as they do in Russia or the Slavic churches. We only wear a cross if we are of the highest rank (proto-presbyter). Since I am a lower rank, I do not wear a cross except in the Liturgy. But if I do not wear a cross, people think I am a Buddhist or belong to a cult. That is why we dress like Catholics.

I hope this helps. I agree with you--it is probably better to explain to people what Orthodox means--but I have to obey my bishop.

Thank you, and please write again!
Blessings in Christ, +Fr Brendan
Vezi, ti-a raspuns foarte frumos si foarte adevarat. Te-ai panicat degeaba. Asa cum este si normal, when in Rome....

Cat despre cuvantul "smintit." In acest context inseamna inselat, indus in eroare, pacalit. Adica, tu ai fost indusa in eroare si l-ai judecat pe acest preot din cauza imbracamintei lui. Adica te-ai smintit.

Multe cuvinte in limba romana, ca si in limba engleza si in toate celelalte limbi, au diferite sensuri in fuctie de contextul in care sunt rostite. In acest context putem spune ca insusi cuvantul smintit te-a smintit. :D
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 15:24:57
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Implicit

Este bine ca a devenit ortodox.Cand un catolic sau un protestant devine ortodox sau chiar un musulman se duce la crestinism nu trebuie decat sa-l laudam.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 20:04:23
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Mesajul de la acest topic

Mesajul de la acest topic, era cu totul diferit: acela ca ne apropiem spre unificarea bisericilor, asa cum a fost profetia.
In acel capat de lume, imbraca aceasta haina este normal, pe cind in alte parti din lume este paradoxal: Cum adica se invasminteaza de catolic?
Am citat aici si corespondenta mea personala, tocmai pentru a sublinia motivul pentru care se intimpla asta.
Raspunsul acestui om cu doctorat in teologie, este foarte frumos si foarte placut. El a trecut la ortodoxie, deci cinste lui, pentru ca a facut-o singur.

Acuma legat de cuvintul smintit: eu nu l-am mai auzit niciodata pina acuma, pe acest forum, desi sint crescuta in familie cu multi preoti si calugari. Ei pun accent deosebit pe felul simplu de a vorbi si pe felul exprimarii lor, si asta am eu din "cei 7 ani de acasa".

Nu ma exprim asa, si nu doresc ca altii sa se exprime asa cu mine, eu vad locul, felul educational, cultural si ortodox sa fie asa.

Fiecare cu parearea lui, cu eductia lui si bagajul de cunostinte pe care le aduce aici pe forum.

Ceea ce mai stiu este ca o vorba aduce o alta vorb, si uite asa incepe invrajbirea. Nu cred ca ar trebui sa fie locul pe acest forum.

In titlul topicului am pus Paradox? sau Ironie? Deci aici este vorba de un paradox. Nu conteaza cum esti imbracat, conteaza ce simti si ce predici.
Eu inteleg foarte bine limba romana, fapt pentru care fac traduceri aici in Canada, pentru emigrantii romani ca sa-i ajut de 6 ani, voluntar l fel ca si din alte 4 limbi pe care le vorbesc, scriu curent.

Deci cine este pina la urma ca n-a inteles?
Vechi 30.12.2008, 08:14:54
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de patinina34 Vezi mesajul
Mesajul de la acest topic, era cu totul diferit: acela ca ne apropiem spre unificarea bisericilor, asa cum a fost profetia.
scuze, dar e prima data cand pomenesti asa ceva; vezi acum de ce nu ai primit raspunsurile pe masura asteptarilor tale. ca sa fim intelesi, mai intai sa ne straduim sa ne facem intelesi. apropo, ai postat f. mult in lb. engleza si multi din cei care citesc/ scriu pe forum nu o inteleg, deci ca atare nu au participat la discutie.

oricum, eu una cred "pastor in religia ortodoxa" ca nu e nici paradox, nici ironie. e vorba doar de traducerea si intelegerea corecta in context.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2008, 21:29:04
patinina34's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
scuze, dar e prima data cand pomenesti asa ceva; vezi acum de ce nu ai primit raspunsurile pe masura asteptarilor tale. ca sa fim intelesi, mai intai sa ne straduim sa ne facem intelesi. apropo, ai postat f. mult in lb. engleza si multi din cei care citesc/ scriu pe forum nu o inteleg, deci ca atare nu au participat la discutie.

oricum, eu una cred "pastor in religia ortodoxa" ca nu e nici paradox, nici ironie. e vorba doar de traducerea si intelegerea corecta in context.
Paradoxul consista in faptul ca un preot imbracat cu vesminte catolice, o alta religie tot crestin, insa diferita- este atit de bun ortodox pina in maduva oaselor.
S-a vorbit mult despre diferentele de religie catolica si ortodox, sau chiar alte religii, insa uite ca cineva reuseste in lume sa unifice si sa demonstreze contrariul.

Paradox sau Ironie! Era chiar titlul topicului. Trebuia doar citit!
Vechi 30.12.2008, 22:24:14
wertygo wertygo is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Implicit

Este un canon care spune ca daca un preot ortodox trebuie neaparat sa citeasca cuiva o rugaciune dar nu are epitrahilul la el poate sa binecuvinteze o ata si sa savarseasca cu ea. In plus eu cred ca vesmintele de tip oriental au sansa sa fie cele mai frumoase si pot fi facute si ieftin de cine se pricepe si are vointa. Nu cred ca m-am obisnuit eu cu hainele preotilor si ca daca as fi fost italian mi-ar fi placut cum se imbraca papa.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2008, 01:12:34
patinina34's Avatar
Senior Member

Implicit

Imbracamintea nu face sufletul, asa e!
Vechi 12.01.2009, 16:50:06
scrabble
Guest

Implicit

Cu alte cuvinte acest preot incalca canoanele propriei religii pentru a fi pe placul unor americani ignoranti. Ne dedam la orice compromis, numai numarul de enoriasi sa creasca. Iar farta de credinciosii romani afisam un standard dublu si condamnam pana si cea mai mica abatere in materie de tinuta a preotilor.

Tipic.

Imi aduc aminte de fata de 13 ani de la mine din cartier care s-a aruncat de la etaj si a murit, iar biserica a refuzat parintilor oficierea unei slujbe de inmormantare, pe motiv ca sinucigasii nu au parte de asa ceva. Si mai imi aduc aminte de fiul lui SRS, care s-a impuscat in cap zilele astea, si caruia i s-a oficiat slujba de inmormantare, "pentru mangaierea familiei".

Oare exista vreo limita? Oare pana unde merge foamea de bani, ipocrizia si in general lipsa coloanei vertebrale? Personal nu ma afecteaza ca acest preot se imbraca cum vrea, dar ma socheaza ca n-are un os in spate, ca e ca sarpele, ca molusca si se muleaza pe situatie ca mana pe manusa.

Si stiti ce-i mai trist? Ca multi dintre voi habar nu au de aceste lucruri, pentru ca se intampla peste ocean. Multi dintre voi chiar accepta scuza ca daca e nevoie de enoriasi trebuie sa faceti concesii. Halal lupta pentru adevarata credinta, de ce nu propovaduieste pe role prin cartier, imbracat in blugi si cu o sapca de baseball in cap? Ca genul asta de peroana e cea cu care americanul de rand gaseste cel mai usor sa intre in contact.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2009, 17:03:20
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2008
Implicit

Last edited by tot-Laurentiu; 19.07.2016 at 01:20:11.
Reply With Quote
Vechi 12.01.2009, 17:08:41
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
Cu alte cuvinte acest preot incalca canoanele propriei religii pentru a fi pe placul unor americani ignoranti. Ne dedam la orice compromis, numai numarul de enoriasi sa creasca. Iar farta de credinciosii romani afisam un standard dublu si condamnam pana si cea mai mica abatere in materie de tinuta a preotilor.

Tipic.

Imi aduc aminte de fata de 13 ani de la mine din cartier care s-a aruncat de la etaj si a murit, iar biserica a refuzat parintilor oficierea unei slujbe de inmormantare, pe motiv ca sinucigasii nu au parte de asa ceva. Si mai imi aduc aminte de fiul lui SRS, care s-a impuscat in cap zilele astea, si caruia i s-a oficiat slujba de inmormantare, "pentru mangaierea familiei".

Oare exista vreo limita? Oare pana unde merge foamea de bani, ipocrizia si in general lipsa coloanei vertebrale? Personal nu ma afecteaza ca acest preot se imbraca cum vrea, dar ma socheaza ca n-are un os in spate, ca e ca sarpele, ca molusca si se muleaza pe situatie ca mana pe manusa.

Si stiti ce-i mai trist? Ca multi dintre voi habar nu au de aceste lucruri, pentru ca se intampla peste ocean. Multi dintre voi chiar accepta scuza ca daca e nevoie de enoriasi trebuie sa faceti concesii. Halal lupta pentru adevarata credinta, de ce nu propovaduieste pe role prin cartier, imbracat in blugi si cu o sapca de baseball in cap? Ca genul asta de peroana e cea cu care americanul de rand gaseste cel mai usor sa intre in contact.
Fara suparare, cred ca gresesti. Preotul a argumentat de ce se imbraca asa.A fost sincer, chiar daca poate nu e cea mai buna solutie. Poate mai incolo, va renunta la ele si se va imbraca cu vesmintele ortodoxe. La urma urmei,dupa mine, si daca propovaduieste cum spui, cu blugi si sapca, nu ar fi nici o problema, daca asa ar reusi sa ii aduce pe oameni spre credinta cea adevarata.
in prima parte te revolti ca preotul incalca canoanele, apoi ca nu le incalca( nu se oficiaza slujba pentru cei care se sinucid), apoi iar ca le incalca
Si sa nu vorbim despre lucruri pe care nu le cunoastem, cum poti sa spui ca preotul acela nu are coloana vertebrala,fara sa stii nimic despre dumnealui? poate chiar are. poate chiar a preferat sa se imbrace asa ca sa ajute mai multi credinciosi, stiind ca va fi luat la intrebari si acuzat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Religia ortodoxa si ADOLESCENTII ! Melissa Spiritualitatea ortodoxa 94 20.02.2011 12:03:55
O singura turma si un singur pastor! Templier Knight Despre Sfanta Scriptura 4 16.02.2011 12:10:51
Religia ne-Ortodoxă a lui O. T. doctor_faustus Alte Religii 39 12.12.2010 11:59:23
Romanii doresc puscarie pentru cei ce critica religia crestin ortodoxa hmiron Generalitati 35 07.04.2010 18:12:16