![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() TÎLCUIREA PSALMULUI 108 Întru sfîrșit, Psalmul lui David. Dumnezeule, lauda Mea să nu o taci, că gura păcătosului și gura vicleanului asupra Mea s-au deschis! Stăpînul Hristos zice acestea omenește, căci Se roagă ca om, împlinind măsurile firii omenești; iar ca Dumnezeu primește rugăciunile celor ce se roagă curat. Iar „laudă” numește Patima, pentru că și întru dumnezeieștile Evanghelii o numește „slavă”: „Că a venit – zice – ceasul să Se proslăvească Fiul Omului.” Iar „gură a păcătosului” și „gură a vicleanului” l-a numit pe Iuda, că acesta a făcut cu Iudeii tocmelile vînzării pe ascuns. 2 Grăit-au asupra Mea cu limbă vicleană, și cu cuvinte de urîciune M-au înconjurat. De la Iuda, a mutat cuvîntul către tot soborul Iudeilor, că aceștia, fiind robiți de zavistie, au măiestrit moartea cea nedreaptă. Și s-au luptat cu Mine în zadar. 3 În loc să Mă iubească, ei Mă cleveteau, Nu numai că nu s-au supărat cu vreun rău de la Mine, ci au dobîndit nenumărate bunătăți, pentru care, fiind datori a Mă iubi, ei au lucrat cele ale neprietenilor. iar Eu Mă rugam. Și a acestui lucru este martoră istoria sfințitelor Evanghelii: că, fiind pironit pe Cruce, striga: „Părinte, lasă-le lor, că nu știu ce fac!” 4 Și au pus asupra Mea rele în loc de bune, și urîciune în locul iubirii Mele. Deci Eu i-am împresurat pe dînșii cu faceri de bine, iar ei Mi-au răsplătit cu cele împotrivnice. 5 Pune peste dînsul pe cel păcătos, și diavolul să stea de-a dreapta lui. Acest „pune peste dînsul” e în loc de: „vei pune”, iar acest „să stea” - în loc de: „va sta”. Și dumnezeiescul Evanghelist ne-a învățat aceasta arătat, că dumnezeiescul Ioan întreba cine ar fi vînzătorul, iar Domnul i-a zis lui: „Acela căruia Eu, întingînd, îi voi da pîine, acela este. Și, întingînd-o pe dînsa – zice – i-a dat-o Iudei. Și după pîine a intrat întru dînsul satana”, aflînd intrările gătite. Că, ducîndu-se către Iudei de voia sa, a făcut tocmelile vînzării și, împresurîndu-se după acestea cu multe faceri de bine, a rămas nemulțumitor. Deci de voie a primit împreună-locuitor pe neprietenul. 6 Cînd se va judeca el, să iasă osîndit, În loc de: „va ieși”. și rugăciunea lui facă-se întru păcat! În loc de: „se va face”. Că vînzătorul a rămas pustiu de tot răspunsul; pentru aceea, judecîndu-se, se osîndește, și rugăciunea adusă de dînsul crește prihănirea. Fiindcă nu numai știa pe Făcătorul de bine, ci s-a și îndulcit de dumnezeieștile cuvinte; și s-a făcut nu numai văzător de prea-mari minuni, ci și însuși lucrător al lor, de la Dînsul luînd stăpînirea. 7 Facă-se zilele lui puține, și episcopia lui să o ia altul! Și proorocia aceasta a luat sfîrșit, că el îndată a suferit moartea prin spînzurare și, rînduindu-se în locul lui, Matia a împlinit numărul Apostolilor. 8 Să fie fiii lui sărmani și muierea lui văduvă! Acestea s-au întîmplat nu numai Iudei, ci și tuturor Iudeilor celor necredincioși: că, trecînd puțini ani după Cruce, tot neamul lor s-a făcut nestatornicit, și aceia s-au ucis, iar muierile lor s-au robit împreună cu copiii lor. Aceasta s-a rugat și proorocescul cuvînt: 9 Mișcîndu-se, să se strămute fiii lui și să se scoată din curțile casei lui! Ori, după ceilalți: „din surpăturile lor”. Că, arzîndu-se casele și curțile caselor, ori surpîndu-se, unii din locuitori s-au ucis, iar alții s-au dus robiți. 10 Să scurme datornicul toate averile lui Iar Simmah, așa: „să scuture zapciul toate averile lui”. Iar zapcii sînt și împărații Romanilor, care scoteau birul pus asupra lor. Aceștia au răpit toate averile Iudeilor, după ce au căutat cu de-adinsul, încît au aflat și comorile ascunse și le-au făcut ale lor. și să răpească străinii ostenelile lui! 11 Să nu-i fie lui sprijinitor, nici să-i fie milostivitor spre sărmanii lui! Și - făcîndu-se acestea și războinicii, adică Romanii, împărțindu-le averile - nimeni nu-i va ajuta, nici copiii lor nu se vor învrednici de milostivire. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|