![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Referitor la pocainta, Sfantul Ioan Gura de Aur, graia cu atata intelepciune : " Ne asteapta imparatia cerurilor, pe care ochiul n-a vazut-o si urechea n-a auzit-o si la inima omului nu s-a suit. Nu trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa n-o pierdem? Nu trebuie sa dam ceva, fie si cat de mic, pentru a le dobandi pe cele mari si nepretuite ? Sa ne pocaim, deci , sa obisnuim mainile noastre sa dea milostenie, sa ne smerim, sa ne intristam, sa plangem. Toate acestea sunt mici. Mari, mai presus de puterile noastre, sunt cele pe care ni le va da Dumnezeu, raiul si imparatia cerurilor, in care fie sa intram cu totii, cu harul Lui . "
|
|||
|
|||
![]() Citat:
poi spune ca atata sa plangem shi sa ne tanguim ca nu shtim sa ne pocaim, shi sa cerem mereu de la Hristos mustrare, incat Acesta, deshi nu vrea sa ne dea, ca shtie prea bine ca nu pentru a ne indrepta pe noi o cerem ci ca sa-i indreptam pe altzii cu deasila, totushi milostivindu-se pentru shi avand mereu bunacredintza in buna noastra intentzie, sa ne arate mustrarea Sa indreptatoare shi plina de chemare sfanta shi iubitoare, prin Harul sau caci din scripturi din pricina cerbicei nu intzelegem nimica, ci invartoshatzi la inima pricepem mereu ca trebuie sa trufim shi sa razbunam, shi avand vorbe cu glume indoielnice, asha ca nishte sfidari juracioase shi rele, trebuie sa ne creshtem propria autocredintza ca am fi ceva sfintzishori... shi atunci cum shi cat sa mai ashtepte ca sa ascultam indemnul spre pocaintza fara sa fie defapt niciunindemn, nicio asuprire, nici macar nu ai cum sa-l bagi in seama, caci zidarul, ca doar te-ai facut zidar, a lepadat ascultarea de iubire shi vrea mereu ascultarea aia de omul trufash, fiul faradelegii gandindu-se ca pe aia o va asculta, ca doar e porunca... poi daca nu ascultzi de mielushelul cel Bland shi iubitor, cum atunci potzi sa-tzi inchipui ca vei asculta de tiran? nu este asta cea mai cumplita fatzarnicie sa-tzi inchipui ca il ascultzi pe sheful tau? care este fireshte, om, shi ca atare un mic tiran? deci iata ca de zeci de ani nu reushesc sa asculta, sa iau aminte la piatra pe care au lepadat-o zidarii... e ca un facut, desavarshirea smereniei Lui Dumnezeu este atat de mare ca nimeni nu o poate lua in seama, doar nebunii-nebuni shi sfintzii... caci a lor este Imparatzia Cerurilor... doar ei... iar daca ma uit in mine, cand aud rostind ca iata eu ma pocaiesc, nu pot lua in serios, shi imi pare un cuvant gLumesc ce nu poate fi acceptat... auzi acolo, ce face el... se pocaieshte... shi lui ii pare neverosimil ce a ajuns shi ce face... deci mi-e clar ce patimi dulci salashluiesc in el, shi-n foile lui de ceapa, neintzelese shi neobservate, shi prin unele este unit pe la 5 palme cu unul care il dirijeaza insamantzandu-l mereu cu sevrajele... ca doar in nevazut se afla sheful "ingerilor" celor vazutzi care te bantuie minunandu-te pana itzi va da branci ca iar ai ajuns in trufia cea mare, a cornului, de unde itzi va da un branci ushurel tragandu-te in nimicul iubirii doar de sine fara sfarshit shi fara fund, ca sa devi o scula sculata shi docila a celui rau, a duhului minciunii maririi de sine, care se incanta cu minunatele minuni ale desfranarii.... vai noi... ca nu ne pocaim shi ca shtim sa o facem... pentru ca sa ne ascundem dupa minciuna, dupa satatan shi m-amamona gLumei asteia... shi inventziile noastre de desene animate care lucreaza intr-un cuget neshtiut, mereu shi mereu la a ne imbogatzii... cu pacate. ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Eu.
mesajul e prea scurt... acolo unde locuieshte satana... |
|
||||
|
||||
![]()
Pocainta nu este numai o parere de rau pentru pacatele savarsite. Este constientizarea pacatului. Incep sa vad intunericul in care sunt. Iata, are un aspect dinamic pocainta. Pocainta face ca Dumnezeu sa gasesca in mine pe cineva cu care poate incepe sa vorbeasca.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() se putea intzelege ca ash fi zis ca eu sunt pocaintza, nicivorba, era o pricepere ce s-ar fi dedus din cititul cursiv, pentru care imi cer iertare, ca doar nu vreau sa duc pe cineva in ispita ca shi asha e duium de ele cam peste tot... deci Domnul este pocaintza... Domnul Este... shi nu era o trufie de a mea cum imi pare shi mie ca este din citire ci vroiam sa amintesc despre rugaciunea sf Brancianinov, cand spune: "...Pazeste-ne, cu aceste mari daruri, de haurile amagirii de sine, care apare in suflet din pricina pacatoseniei sale neluate in seama si neintelese, si se naste din lucrarile patimii dulcetii si slavei desarte care traiesc in el neluate in seama si neintelese. " deci in el, in eu, sau in dracul unit cu tine, prin iubirea celor pamanteshti, acolo unde locuieshte satana, adica in nevazut shi neshtiut... in cele ascunse. deci imi cer iertare pentru celor care au cazut in ispita shi m-au vazut pe mine ca shi cum ash fi pocaintza personificata... ca eu vorbeam de foile de ceapa ale lui eu daca iei aminte la amagirile ce salashluiesc in el neintzelese shi neluate in seama cum spune Sfantul... iar paza spune ca se face de catre Dumnezeu prin aceste mari daruri... alea care le primim de la Hristos prin staruintza... |
|
|||
|
|||
![]()
Pocainta - calatoria omului spre vesnicia lui Dumnezeu!
Pocainta - intrarea omului in cainta lui Dumnezeu,Dumnezeu care vrea sa se salasluiasca in om. Pocainta omului - este Dumnezeu care se pocaieste in mine, Care nepacatos fiind si desavirsit,com-patimeste pentru mine,pentru moartea mea ,pentru pierzania mea. ... Pocainta - intoarcere de la moarte la viata,calatoria omului spre vesnicia lui Dumnezeu! parintele Rafail Noica
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=darkred]Pocainta este durerea inimii pentru neiubirea acesteia. [/COLOR][COLOR=black]Atunci cand omul nu poate raspunde iubirii lui Dumnezeu cu o iubire pe cat poate de curata, acesta sufera. Aceasta este pocainta.[/COLOR]
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Păcatul este un rău înfricoșător și o boală primejdioasă pentru suflet. Așa cum arată Sf. Chiril al Ierusalimului "păcatul ucide sufletul cu vicleșug și-l predă neputincios iadului veșnic. Este însă lucrul care ține de voința noastră, rodul intenției noastre. Păcatul este un rău înfricoșător , dar nu și nevindecabil.. Pocăința îl vindecă cu ușurință. Cât timp cineva ține focul în mână, se arde , dar când îl aruncă, încetează dogoarea." La fel se întâmplă și cu păcatul, pentru că si acesta este un foc care-l arde pe om. Mai ales despre cei care nu simt această arsură. Sf. Scriptură spune : << Oare poate pune cineva foc în sânul lui, fără ca veșmintele lui să nu ardă >> ( Pilde 6 , 27 ) . Sf. Chiril ne îndeamnă : ". . . Prin urmare , fraților, având atâtea pilde de oameni care au păcătuit, s-au pocăit și s-au mântuit, și voi cu râvnă să vă pocăiți și să vă mărturisiți. Astfel , veți primi iertarea păcatelor voastre și vă veți învrednici să moșteniți Împărăția cerurilor împreună cu toți sfinții ".
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pocainta este schimbarea vietii | brandusa | Intrebari utilizatori | 3 | 24.04.2013 19:00:39 |
pocainta=scimbare!!! | Leinarius | Generalitati | 9 | 11.02.2013 15:49:40 |
POCAINTA ROMANIEI | iosif | Pocainta | 90 | 16.08.2011 04:07:59 |
Pocainta | Sf.Asteapta | Generalitati | 4 | 31.07.2010 20:42:29 |
pocainta | nairda | Pocainta | 14 | 12.03.2008 22:26:22 |
|