![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Parintele Staniloae spune, legat de asta: Afectele Tin cu totul de fire, si nicidecum de vointa, nefiind prin urmare condamnabile. Astfel de afecte sunt: pofta de mancare, frica, intristarea. Mai mult chiar, ele sunt necesare firii noastre, ajutand la conservarea ei. Afectele nu fac parte din constitutia originara a firii, nefiind create o data cu ea. Ci ele au odraslit in fire dupa caderea omului din starea de desavarsire. Ele au patruns in partea mai putin rationala a firii, accentuand trasaturile irationale ale acesteia [...]. Ele reprezinta aspectul de animalitate al firii noastre, accentuat dupa caderea in viata paradisiaca spirituala, unita cu Dumnezeu [...]. Asa cum animalele sunt nevinovate in manifestarile instinctuale ale organismului lor, asa este si omul, atata vreme cat aceste afecte raman in granitele lor, servind existentei lui biologice. Dar prin faptul ca omul este si spirit, si deci are o aspiratie ireductibila catre infinit, el isi poate asocia aceasta aspiratie cu afectele de ordin biologic, transformandu-le in patimi, adica in afecte exagerate, strabatute de o sete infinita de satisfacere. Din trasaturi animalice, ele devin trasaturi diabolice, prin elementul spiritual care le coloreaza. |
|
|||
|
|||
![]()
DA, si eu ami multe pareri; totusi acest lucru exprimat mai sus despre foame si sete, nu constituie o parere personala, caci si eu as crede la fel ca tine, ci e ceea ce spune Pr. Staniloae, mentionand din Sf. Maxim Marturisitorul.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci, aș îndrăzni să spun că trebuie să deosebim între suferințe naturale, consubstanțiale naturii umane nepervertite, așa cum sunt: foamea, setea și oboseala pe de o parte și suferințele care au apărut ca rezultat al Căderii: cele legate de boală, de moarte. De gelozie. De invidie. Și acum să o aduc din condei ca să revin la subiect: dorința de a fi una cu celălalt, atracția și dorința de unire conjugală, face parte din prima categorie și nu din a doua: deci, nu poate fi considerată păcat și nici consecință a păcatului. Înainte de Cădere, și nu după, Dumnezeu a poruncit primilor noștri părinți: "creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul". Pentru aceasta, El i-a făcut să se iubească unul pe altul și să dorească să fie un singur trup.
|
|||
|
|||
![]()
Scuze, George. Nu citisem cu atentie ceea ce ai scris.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
'patimi ireprosabile, sau afecte'. Patima nu este tot una cu pacat. Inseamna si ceea ce suferim.
|
|||
|
|||
![]()
Da, intr-adevar, asa este. Eu identificam patima doar cu o multime de pacate repetate. Iata ca asa am invatat si despre acest sens al patimei. Staniloae vorbeste totusi despre patimi.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu-ti face griji, se intampla. :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Insasi expresia "planificare familiala" este straina duhului ortodox. Mersul societatii ne-a facut sa gandim aproape totul in termeni "manageriali". In acest sens, planificarea familiala o vad aproape sinonima cu "managementul familiei".
Insa o gandire de acest tip nu va fi niciodata compatibila in esenta cu taina familiei crestine. Nu este firesc sa punem in discutie nasterea unui copil, a unei persoane umane, raportandu-ne la "costuri". Stiu ca, din contra, intr-o lume ca a noastra, poate parea o curata nebunie, acesta perspectiva, dar este singura care tine seama de valoarea persoanei umane si de Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]()
E vorba de patimi ireprosabile. "Pacate ireprosabile" nu imi suna nici mie bine, dar nu gasisem alt cuvant...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar faptul de a face un plan, de a planui si (ne)conceperea unui copil (in plus, mai ales, pe langa altii) nu mi se pare incompatibil cu responsabilitatea crestina. Bineinteles, asta nu include avortul.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Logodna si casatoria in viziunea bisericii ortodoxe | coste vlad | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 22.08.2011 22:19:47 |
Familia si planificarea familiala | Silviu Damse | Intrebari utilizatori | 1 | 27.09.2010 10:55:16 |
Ortodoxia "satanica" in viziunea neo-protestantilor | danyel | Secte si culte | 34 | 29.03.2009 20:08:36 |
o problema familiala | viviana | Generalitati | 23 | 30.12.2007 17:17:48 |
Planificarea familiala | Mihai-g | Generalitati | 109 | 08.06.2007 02:08:50 |
|