![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Alta prostie. Cum puteti sa credeti toate tampeniile pe care le gasiti pe net ? Orice doar sa nu credeti in povestile crestine.
Slavii nici nu existau in istorie in timpurile precrestine. Sa crezi ca Ded Moroz ala a existat inainte de crestinism e dincolo de orice inchipuire. Ala-i Mos Gerila, nu Mos Craciun. Mi se pare ca chiar asa se traduce numele. ![]() La noi pe timpul comunistilor A. Paunescu scria intr-o poezie : Anul isi ninge ultima fila Fii romanilor bradul isi pun Si il asteapta pe Mos Gerila Sa li-l aduca pe Mos Craciun. :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
În multe culturi, la popoare cu vechimi variate, apare acest Bătrân Înțelept, Bun, Darnic, Iertător...
Una dintre explicații, ne-teologice dacă e să privim doar la aparența cadrelor conceptuale de unde provine, este aceea a unor psihanaliști care spun că Moș Crăciun și frații săi sunt o obiectivare exterioară, materială și mintală a unui conținut arhetipal universal uman: Bătrânul Înțelept. Fiecare om poartă în matricea lui sufletească acest tip de energie (da!) care se încorporează în imagini, gânduri, aspirații etc. numite per total Moș Crăciun. După un mecanism similar au luat viață și se manifestă și alte simboluri, mituri etc. Sunt concretizări exterioare ale unor resurse omenești interioare. Și ne simțim bine în contact cu ele, ca și cum ne-am reîntregi. E un sentiment de plăcere, de alinare, de liniște și bucurie. Teologic, aș fi mers în direcția dificultății de a cunoaște Chipul lui Dumnezeu din om, aceste arhetipuri fiind doar moduri căzute și piedici naturale în drumul căutătorului de Dumnezeu prin lumile interioare.... Moș Crăciun e, pentru mine, imaginea degradată a Chipului lui Dumnezeu din noi. Dar nu în sens negativ, ci ca treaptă intermediară, ca produs interpus în sensul unui prilej pentru a face un salt mai curajos: ne putem folosi de acest semn (Moșul) pentru a ajunge mai departe / mai aproape (Domnul). |
|
|||
|
|||
![]()
De fapt Mos Craciun si Ded Moroz sunt amandoi copii ale unei traditii dacice. Sigur e vorba de Zamolxe.
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Unde-i sticla de cola?
|
|||
|
|||
![]()
Dacii beau doar Cico. Cola era bautura imperialista.
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Haide, Iuliu. dupa tine, istoria a inceput cu crestinismul, care a inventat roata, focul, mersul pe jos si vorbirea articulata.
Exista o experienta umana generica, un fond ancestral. E bazata poate pe numitorul comun al umanului, nu stiu. Ce stiu sigur e ca exista, si pot arata spre ea cu indexul empiricului, sa zic asa. Crestinismul aduce mantuirea. E ceva "nu din lumea aceasta", si e mai presus, si in afara d eorice continut care e doar omenesc, fie si general-uman. In acest topic vorbim de un mit pierdut innegura vremurilor, pe care Biserica l-a suflat cu aur, sa izc astfel, integrandu-l intru sine. Nu vad nimic rau nici in originea probabil pre-ariana a acestui mit, si nici in asezarea lui intre caramizile Bisericii. Dimpotriva, in ambele gasesc bucurie, putere si curatenie: resursele unei copilarii normale mereu actualizate. Faci parte din inteleptiii umoristi ai forumului, ca si Alin, Dragos si altii, care deseori mai combat pentru credinta cu zambetul in tastatura, si bine ca o faceti, dar tu, cand e vorba de istorie, cam adesea devii un activist pentru care nimic uman-valoros nu a existat pana la primele sinoade ale Bisericii, sau pana la intalnirile de gradul patru din Orientul Apropiat, intre anume captenii semite sau protosemite si o anume entitate (nu, nu intru acum in o disputa inutila, cunosti parerile mele, similo-marcionite). Nu e chiar asa: repet, anumite culte si credinte nu au inventat respiratia sau hainele. Inainte de ou sau gaina au existat ingerii....dar inaintea tuturor, Facatorul tuturor. |
|
|||
|
|||
![]()
Ce am spus eu ca nu a existat nimic ? Am spus doar ca nu trebuie sa credem toate prostiile pe care le gasim pe internet.
![]() E trist ca oameni care privesc cu un ochi critic crestinismul se arunca cu capul inainte imediat ce descopera nu stiu ce informatii scoase din burta de cine stie cine - fara nici o bruma de dovada in spate. |
|
|||
|
|||
![]()
Sau de Zoroastru, că vine din cer, ca orice astru.... Pe când Zamolxis e un biet zeu chtonic...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa ultimele randuri sunt mai degraba subiect de topic separat. :) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|