Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2011, 21:58:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
In rest ca sa faci deosebirea intre Tatal si Fiul mai mult decit ca principii formid un tot (in lipsa altor concepte) eu cred ca asta ar insemna politeism , mai cu seama ca nici Hristosul ca parte din Dumnezeu nu ne este destul de bine definit. Fiindca nimeni nu poate spune ce are in plus Tatal fata de Fiul sau fata de cei doi Fii.(despre al doilea iar nu avem date). iar in comparativ cu Tatal si Fiu despre Duhul sfint stim mult mai putine probabil tocmai fiindca atributele ii sint asociate intotdeauna Tatalui.
Totul este bine definit atat in dogma ortodoxa cat si cea catolica. Ramane doar sa le sudiem, ca despre asta discutam aici, despre cele doua dogme, nu despre pareri personale. A dat o parte din raspuns Bogdan.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2011, 22:41:41
Guru inc. Guru inc. is offline
Banned

Data înregistrării: 18.06.2011
Implicit

niste oameni avizati si cititi care sa isi dea cu parerea?
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 01:28:21
korinna korinna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.06.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Guru inc. Vezi mesajul
eu vreau sa te rog frate sa citesti fratia ta mai multe despre acest frumos subiect si sa ne spui si fratiilor noastre ca sa ne lamurim si noi...

Domnul sa te binecuvanteze sa te miluiasca si sa te mantuiasca!Amin.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 06:26:19
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Oricum din punct de vedere al desavirsirii trairii noastre trebuie sa recunoastem ca amanunte de gen filoque sau primat petrin ramin undeva doar la nivel teoretic urmind ca in timp sa fie perceput adevarul prin duh si traire si nu doar prim minte.
Fiecare este inspirat de Dumnezeu pe masura puterii de a purta insa la un om care este mai aproape de desavirsire cu atit inspiratia se apropie mai mult de revelatie.
Chiar si fara revelatie zilnica eu cred ca fiecare cerdincios trebuie sa se straduie sa inteleaga si cu mintea lui, sa patrunda esenta prin duhul lui esenta tainelor si adevarurilor biblice. Atita cit e posibil fireste. Sa ceara si el inspiratie si revelatie caci fiecare prin desavirsire trebuie sa il urmeze pe Iisus in egala masura. Sa studieze in egala masura scriptura -in vechime proorocii erau deosebiti prin cuvitele cartilor sfinte.
Dogmele nu sint unitatea de masura ci scrptura prin Cuvintul lui Dumnezeu , dogma este doar o interpretare partiala pentru cei multi -pe masura puterii medii de a purta. La fel si teologia care poate incape in mintea netraitorilor, ea este rezultata din revelatiile biblice insumate cu cele ale sfintilor si apoi trecute prin sita nedesavirsirii intelegerii sinoadelor care sint doar inspirate si nu revelate.
Iisus este calea in noi, El fiind Dumnezeu este in primul rind prototipul divin al desavirsirii omenesti in noi, in noi este inca doar deplinatate potentiala fiind abia in curs de realizare. De aceea spune ca "nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine". Adica prin desavirsirea reprezentata de El.
Doar in acest fel El este capul si noi madularele. In acest fel dam roada. In acest fel trebuie sa raminem in El ca sa ramina si El in noi si sa facem mai multa roada.

Last edited by Mihai36; 25.06.2011 at 06:28:42.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 12:45:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Guru inc. Vezi mesajul
V-am mai spus ca la aceasta conferinta s-a discutat destul de avizat, nu ramane decat sa o citit. Intrbati ca in povestea lui creanga, cu "moi is posmagii", nu o sa o citeasca nimeni pentru dvs. De exemplu eu am inceput sa scriu la pagina 12 si discutia principala a durat vreo 10 pagini, acestea in cateva minute le puteti citi. Daca vreti ceva mai detaliat sunt discutii purtate de mine pe forumul catolic. De asemenea, cred ca aici am recomandat si doua lurari ce se gesesc pe net, una foarte succinta si alta ceva mai ampla. Mai avizat de atat nu cred ca o sa gasiti prin alte parti.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 14:59:10
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Sf. Vasile cel Mare (Epistola 38 catre fratele sau Grigorie):

"Sfantul Duh este unit cu Fiul si Isi tine fiinta de la purcezatorul Sau, de la Tatal, din Care purcede; insusirea Lui personala are asadar drept trasatura deosebitoare de a fi cunoscut dupa Fiul si cu El si de a-si avea existenta de la Tatal. Fiul - Care face sa-L cunoastem dupa El si cu El pe Sfantul Duh, Care purcede din Tatal - nu are, in ceea ce priveste trasatura sa deosebitoare, nimic de obste cu Tatal si cu Sfantul Duh."

Aici, sfantul parinte Vasile cel Mare arata clar ca unica obarsie in Dumnezeire este Tatal.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 15:06:31
Senior Member

Implicit

Sf. Grigorie Teologul:

"Ceea ce Tatal, Fiul si Sfantul Duh au de obste este de a fi neziditi si Dumnezeu.
Pentru Fiul si Sfantul Duh este de obste de a fi din Tatal; dar ceea ce este propriu Tatalui este de a fi nenascut; Fiului de a fi nascut; Sfantului Duh de a purcede.
Fiul are toate cate are Tatal, IN AFARA DE A FI PRICINA; si tot ce are Fiul este al Sfantului Duh, in afara de insusirea de a fi Fiu si de tot ce este zis trupeste despre Fiul pentru mantuirea mea."

Sfantul Grigorie Teologul arata ca ceea ce este comun celor 3 persoane este fiinta comuna, dumnezeirea. Dar persoanele se deosebesc dupa insusirile lor personale sau ipostatice, care insusiri nu se amesteca.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 15:11:52
Senior Member

Implicit

Sf. Grigorie al Nyssei:

"In Sfanta Treime, o singura si aceeasi Pesoana, Tatal, Il naste pe Fiul si Il purcede pe Sfantul Duh. Duhul este unit cu Fiul in intelesul ca Amandoi sunt neziditi si ca au ca principiu al fiintei lor pe Dumnezeul tuturor lucrurilor; dar Duhul Se deosebeste de Fiul prin aceea ca El purcede din Tatal altfel decat Fiul cel unul si este descoperit prin Fiul."

Sf. Grigorie al Nyssei afirma ca Duhul purcede din Tatal si este trimis in lume de Fiul.
Mai clar de atat ce vreti?
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 15:15:36
Senior Member

Implicit

Sfantul Atanasie cel Mare (Epistola catre Serapion, 28):

"Credem intr-o singura si aceeasi dumnezeire a Treimii, care vine din singur Tatal".
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 15:18:28
Senior Member

Implicit

Sf. Grigorie Teologul - Cuvantul 39

"Duhul este cu adevarat Duhul Sfant care purcede din Tatal, dar nu ca Fiul, caci El nu purcede prin nastere, ci prin purcedere''.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare