![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Ar fi trebuit sa-l vezi in tine, Ory. Daca in tine nu l-ai vazut, cum sa-l vezi in altii?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ory, daca pui raul inainte, acesta te va face sa nu vezi binele. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Se naste foarte multa iresponsabilitate din cauza egoismului, foarte mult rau adunat impreuna cu neputinta umana, ajungandu-se inevitabil la individualitatea de care trebuie sa fim raspunzatori. Pana la urma, indiferent cat esti de manipulat, tu raspunzi de tine insuti, indiferent cat esti de tanar si de imatur, intotdeauna cineva te va influienta intr-un fel sau altul cu o asa putere incat iti poate schimba viata iremediabi, dar, in cele din urma tu ai a raspunde. Si raspunsul crestinului este aproape intotdeauna evaziv, scuzabil, acoperit de o dulceata amara...oricum, numai cu duhul responsabilitatii celor din jur NU. Uneori tind sa cred ca oamenii cei mai capabili de sfaturi, sunt tocmai cei care nu au prea multe de spus. Situatia este mult mai complicata decat pare si numai sacrificandu-se cineva pe sine o poti intelege. Dumnezeu este, evident VIU, dar oamenii sunt morti de mult....
|
|||
|
|||
![]()
Cristi, Dumnezeu nu ne vrea nici filozofi, nici derpresivi ?....
Poate ca acestia ar avea , cu adevarat ceva de spus despre viata si despre moarte, despre suflet si materie, pentru ca ceilalti care se simt cei mai vrednici sa propovaduiasca si o fac cu o sanatate de necontestat, poate ca nu au un merit prea inaltator, tocmai pentru rigiditatea starii de viata din ei. Poate ca tocmai filozofii si depresivii tac, fiindca a vorbi este o aroganta pe care nu si-o pot permite, simtind cu toata fiinta lor adevarata nimicnicie si desavarsire posibila pe pamant. Dumnezeu ne vrea oricum.....fiindca oricum viata este o lupta, pe care o castigam sau o pierdem suferind, sau sarbatorind....
|
|||
|
|||
![]()
Pe lumea asta este mai usor sa fii pacatos ( usurinta, nu ca si infaptuire de pacate ), decat sa incerci a fi corect, fiindca orice ai face si oricate ai dedica din viata ta acestei conduite moral-crestine, intotdeauna ti se va gasi, mai cu precadere decat la pacatosi, veriga cea slaba, neputinta cea de dincolo de tarie, inconvenintul mistic ce poate denigra....onestitatea.Totdeauna te vei complica si mai mult.
Cum o dai nu este bine !
|
|||
|
|||
![]()
ory, credinta o primim de la Dumnezeu, nu este meritul cuiva ca e credincios. Pentru a te numi credincios trebuie sa crezi in Dumnezeu si acest lucru se face dupa anumite reguli, caci unele lucruri, pe care le facem de capul nostru pot fi impotriva lui Dumnezeu.
Mie imi pare rau ca atentia ta, conform expunerilor tale, e concentrata mai mult asupra oamenilor si mai putin a lui Dumnezeu. Cand mergem la biserica trebuie sa ne detasam de ceilalti oameni, cautand sa simtim prezenta lui Dumnezeu in biserica. La fel si cand ne rugam: cautam sa simtim prezenta lui Dumnezeu la noi in inima. Cat timp ne atintim privirea la oameni, in loc sa interiorizam privirea in inima, vom ramane tot atat de departe de Dumnezeu, precum e Cerul de pamant. Uite, sunt de acord cu tot ce spui despre oameni, fie ca sunt preoti, enoriasi si restul; dar nu ei sunt importanti atunci cand il cautam pe Dumnezeu, ci Dumnezeu in persoana e important. Pe El sa-L cautam, caci El este Cel, are ne da mantuirea. Toata stradania noastra de a merge la Liturghie, de a ne ruga, de a face bine este in vederea obtinerii, prin mila lui Dumnezeu, a mantuirii, caci doar gandul ca am putea ajunge in iad este inspaimantator. Si din pacate, acolo ne e locul, daca nu ar fi Dumnezeu cu dragostea Lui nesfarsita, cu care ne iarta cele mai mari pacate si ne ia la El, spre viata vesnica. Spui ca este o credinta imaginara, si poate ca asa este, pana cand primesti raspuns de la Dumnezeu prin salvarea de la o boala, dintr-o situatie limita, din care nu ai fi iesit fara ajutorul Lui; prin mici semne pe care ti le da; prin indeplinirea rugamintilor pe care I le adresezi; prin trimiterea de ajutor atunci cand ne rugam; prin indepartarea unui vrajmas, atunci cand acesta e pe cale sa ne invinga; si multe altele. Cel mai bun exemplu este al lui Razvan, tanarul pentru care ne-am rugat cu totii pe forum si care a scapat, iesind nu numai din coma, ci rezistand cu bine interventiilor chirurgicale pe creier si pe corp, si care acum e in convalescenta. Cum a fost posibil? In primul rand datorita credintei de neclintit a mamei sale, care s-a rugt pentru el zi si noapte. Oare tu Ory, daca ai fi in asemenea situatie si ai primi ajutor nesperat de mult si de repede, te-ai mai indoi de dragostea lui Dumnezeu? Cred ca nu. Poate nici nu te indoiesti de dragostea lui Dumnezeu, ci ai vrea sa o vezi izvorand din fiecare om, din fiecare crestin, din fiecare suflet de pe pamant. Si noi dorim, cu totii, acest lucru, dar stim ca pacea a fost luata de pe pamant. Pacea a fost luata si a fost lasat loc pentru razboi; razboi intre oameni, dar si razboi cu pacatele. Cel care alege razboiul cu oamenii e pe calea gresita, caci cu pacatele trebuie sa ne razboim. Si pentru acest razboi cu pacatele e loc mult, caci cu totii avem pacate si toti trebuie sa ne razboim cu ele. Cum cel care ne atrage spre pacat, este viclean, trebuie sa stim si cum sa ducem acest razboi; de aici si toate cartile pe care le citim si din care ne "dam lectii" unii altora, spre propria noastra invatatura. Este f important sa stim aceste lucruri, pentru a ne inarma cu cele mai puternice arme de lupta impotriva dusmanului; iar acesta nu este omul, ci este diavolul, care se manifesta vizibil prin faptele oamenilor, cele, pe care le-ai insirat si tu de atatea ori: minciuna, seductie, violenta, viol, si multe altele, pe care le cunoastem cu totii. Omul face acele fapte, dar la indemnul nevazut al celui rau. Primul pacat facut, il indeamna sa faca si al doilea si al treilea si pana la urma nu mai realizeaza ca e in greseala; de la pacat a trecut la patima, adica pacat la patrat. Dar chiar facand aceste fapte, omul are posibilitatea sa se distanteze de ele, si o face prin spovedanie. Deci, iata ce bun e Dumnezeu: noi facem toate pacatele lumii si e de ajuns sa le spunem si sa le regretam si suntem iertati. La oameni nu gasesti atata iubire, cat ai cauta. Observ ca folosti expresia "rigiditatea starii de viata" a unora. Acestia sunt cei, care au pacatuit ca toti oamenii, dar care au regretat faptele lor, le-au spovedit si s-au distantat de pacate. Cu cat avem mai putine pacate, cu atat Dumnezeu ne inalta din mocirla vietii. Unii stau in mocirla pana la gat, se spovedesc si se smeresc si salta peste mocirla; altii incet, incet, pe masura ce se mai distanteaza de pacate, mai urca cate un pas si se elibereaza de aceasta mocirla a pacatelor. Si cu cat te ridici mai sus si capeti aer curat de la Dumnezeu, cu atat te preocupa mai mult cum sa primesti mai mult aer curat, care e mai de pret decat placerile de alta data, care te incarcau de pacat. Este un mecanism care functioneaza aproape de la sine din clipa in care te-ai hotarat ca vrei sa fii al lui Dumnezeu. Nu este o hotarare usoara, caci va trebui sa iti schimbi modul de viata; se schimba valorile; lucruri care alta data ti se pareau extraordinar de importante, devin bagatele, iar altele, pe care nici nu le bagai de seama, devin mijloc de a te apopia de Dumnezeu, deci de importanta majora. Omul singur isi stabileste cat de repede sau de incet vrea sa se apropie de Dumnezeu, dar neatent, nu stie ca poate din greseala, iar sa piarda poteca ingusta care duce la Dumnezeu si greseste, pacatuieste iar, din nou. Atunci Dumnezeu schimba metoda de educare a noastra si introduce lectii de suferinta. Lectiile acestea nu se uita; este dovedit. Si daca consideri ca Dumnezeu este singura ta salvare, vei accepta cele mai mari suferinte, numai sa nu te mai indepartezi de pe drumul , care te duce la Dumnezeu. Bine, dar ceilalti oameni ce rol au? Prin ei lucreaza Dumnezeu la mantuirea noastra. De aceea trebuie sa-i iubim, indiferent ca ne fac bine sau rau. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca in dreapta ta ar sta un batran pe o buturuga si in stanga un grup de oameni petrecand pe care i-ai vedea intai? Unde s-ar opri privirea ta mai indeung? In dreapta sau in stanga?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ei aici este intrebarea si problema mea si vad ca si a lui Ory.
Viata trebuie dedicata Lui sau oamenilor? Si cred ca cei mai multi cad in extreme. Iisus a spus asa: iubiti-va unii pe altii, asa cum va iubesc si eu. Niciodata n-a cerut renuntarea la oameni si n-a cerut iubire pentru EL. N-a spus niciodata "iubiti-Ma" si traiti pentru Mine. A murit si a adus noua lege pentru oameni, pentru ca lor sa le fie bine si nu pentru el, sau ca sa-i aduca spre EL. El a mers spre oamnei si le-a facut bine, i-a ajutat. Pildele lui invata cum sa se poarte oamenii intre ei si nu cu EL. EL nu se pune niciodata in discutie. Iar in exemplul dat de cineva mai sus cu baiatul bolnav: primordiala a fost iubirea mamei lui, care a facut posibila rugaciunea si comunicarea cu EL. Sigur ca credinta, rugaciunea, comunicarea cu EL sunt f.importante, dar nu ele sunt telul vietii noastre, zic eu. Adica nu cred ca Dumnezeu a facut oamenii pentru EL, sau ca sa se roage LUI zi si noapte, ci ca sa populeze pamantul. De fapt nu stiu bine, eu asa gandesc si inteleg. N-am gasit nicaieri altfel, nici preotii nu spun altfel. Cand ajuti om si ii faci bine, o faci pentru el, dar prin asta placi si lui Dumnezeu si ii iubesti pe amandoi. Invers, daca lasi omul ca sa-l iubesti numai pe EL, s-ar putea sa nu functioneze asa bine. Si daca voi dati exemple va dau si eu unul: Acasa, sau pe strada vezi un om in situatie disperata, pe moarte, sau mai stiu eu, iar tu esti in drum spre biserica. Ce faci? Ramai sa ajuti omul, sau il lasi sa moara si te duci la biserica? Asta este dilema mea. Pentru mine credinta este: esti credincios si traiesti intru Domnul si te va iubi si Acesta, daca esti om bun si iti iubesti aproapele. De aceea a si inceput biserica, toate confesiunile, cea ortodoxa mai timid inca, sa se indrepte spre social, spre om. Si inca ceva: majoritatea sfintilor si martirilor au devenit asa datorita smereniei, milei fata de om, actelor de caritate, mai putin datorita rugaciunii intense in izolare. Sigur toate, intru credinta. Nu stiu, poate gresesc acum in fata Lui, dar ce stiu si ce inteleg eu, simplu om? |
|
|||
|
|||
![]()
...si ceilalti.
Nu m-am suparat pe voi. Discutam ca sa invatam si sa ne lamurim unii pe altii. ![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|