Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2009, 09:33:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Ce imi place foarte mult este cu cata dragoste vorbeste Steinhardt, de altfel ortodox convins, de catolici, pe care ii vede frati intru credinta. Acesta este ecumenismul care imi place: cel care pe deplin convins de ortodoxie, are dragostea, deschiderea si intelegerea de a ii accepta pe ceilalti, cel care nu vede erezia din semenii sai, ci calitatile lor si pe Dumnezeu al carui chip care de fapt este in fiecare om, nu numai in ortodocsi.
Da, asa este, semnez si eu!! Ca de obicei ai pus punctul pe i, Noesisaa!

Da, si pentru antiecumenisti: ecumenia adevarata asta este, iar cea de care vorbiti voi.
Exista bineinteles si o ecumenie institutionalizata, care ca orice institutie are defecte, multa vorbarie, si fatarnicie, dar totusi si fructe bune - faptul ca am ajuns sa vorbim in loc sa ne scuipam faptul ca anumite neintelegeri din trecut au inceput sa apara in alta lumina (amintiti-va ce scriam de filioque in alt thread, si de Vatican II si ecleziologia putin mai ortodoxa, despre icoane...) Da, exista si asta, insa eu cred ca este pur si simplu un simptom de conspirationita cronica sa vezi in ea o sinagoga a satanei si un mijloc mason de a face o ciorba acra din toate religiile. Este pur si simplu nerealist, nu corespund etenditei niciunuia dintre participantii seriosi. Va repet, nu sunt EU participanta activa, dar cunosc personal mai multi.
Va amintesc si ca Steinhardt de ecumenislmul asta institutionalizat vorbea cand a promis sa-l sprijine.
Nici chiar intalnirea de la Balamand (de care eu stiu de bine, pt ca intr-adevar s-a descoperit ca siriacii nu mai sunt monofiziti de facto) nu a dus la intercomuniune, pt ca au mai raman multe de verificat - daca intradevar au disparut urmele de monofizitism de tot in liturghie, calendar etc.
Vechi 10.06.2009, 10:20:24
razvan_m
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cata dragoste crestineasca, ura doar fata de erezie si nu fata de eretic, razbate din spusele tale, razvan!
Atunci, te rog personal ia-l cu duhul blandetii si spune-mi si mie cand il vei putea intoarce din calea ratacirii in care se gaseste momentan. Sper sa se gaseasca numai momentan, caci speranta moare ultima!...

Chiar nu stiu unde vrei sa bati, cata vreme am spus ca nu doresc sa te am intre prieteni, din cauza tendintei tale de a aprecia pozitiv ecumenismul.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 10:42:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Atunci, te rog personal ia-l cu duhul blandetii si spune-mi si mie cand il vei putea intoarce din calea ratacirii in care se gaseste momentan. Sper sa se gaseasca numai momentan, caci speranta moare ultima!...

Chiar nu stiu unde vrei sa bati, cata vreme am spus ca nu doresc sa te am intre prieteni, din cauza tendintei tale de a aprecia pozitiv ecumenismul.
Nu am citit toate postarile lui Andrei, si nu fac eu pe inchizitia sa judec gradul de erezie al spuselor cuiva. Mie mi s-a parut ca ce a scris de ieri incoace, ca de asta vorbim aici, este foarte destept si adevarat, si in plus foarte bine scris. Faptul ca citeaza un teolog catolic sau ca lauda faptele unor catolici nu are nimic de-a face cu erezia.
Si chiar sa fi scris o mie de erezii, este treaba lui, daca vrei poti sa-l atentionezi, insa mie mi se pare felul in care o faci, atat fata de el cat si fata de altii, necrestin. Sau sa zicem de tip sectant. Sa ma ierti daca te jignesc.
Nu este un tribunal ecleziastic din vremea inchizitiei acest forum. Si nici din vremea noastra.

Am inteles ca nu vrei sa ma ai printre prieteni, dar nu vad ce are asta de-a face cu discutiile de pe forum. Nu e neaparat sa fii prieten cu cineva ca sa discuti civilizat cu el sau sa iti dai cu parerea despre ceea ce scrie.

Incearca te rog sa fii mai obiectiv cand scrii. Am putea evita astfel mesaje 'meta-discurs' si am putea ramane la subiectul discutiei.
Vechi 10.06.2009, 11:17:50
razvan_m
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu am citit toate postarile lui Andrei, si nu fac eu pe inchizitia sa judec gradul de erezie al spuselor cuiva. Mie mi s-a parut ca ce a scris de ieri incoace, ca de asta vorbim aici, este foarte destept si adevarat, si in plus foarte bine scris. Faptul ca citeaza un teolog catolic sau ca lauda faptele unor catolici nu are nimic de-a face cu erezia.
Si chiar sa fi scris o mie de erezii, este treaba lui, daca vrei poti sa-l atentionezi, insa mie mi se pare felul in care o faci, atat fata de el cat si fata de altii, necrestin. Sau sa zicem de tip sectant. Sa ma ierti daca te jignesc.
Nu este un tribunal ecleziastic din vremea inchizitiei acest forum. Si nici din vremea noastra.

Am inteles ca nu vrei sa ma ai printre prieteni, dar nu vad ce are asta de-a face cu discutiile de pe forum. Nu e neaparat sa fii prieten cu cineva ca sa discuti civilizat cu el sau sa iti dai cu parerea despre ceea ce scrie.

Incearca te rog sa fii mai obiectiv cand scrii. Am putea evita astfel mesaje 'meta-discurs' si am putea ramane la subiectul discutiei.
Inca o data: incerci sa bati elegant campii, insa faptul nu ma impresioneaza.

Si, nu te supara, dar exista un "tribunal ecleziastic" si in zilele noastre cum a existat incepand sa zic de la sfarsitul Sinodului VII Ecumenic. Cu alte cuvinte, exista legislatie ecleziastica - dogme si canoane - exista si un Pidalion care interpreteaza Sfintele Canoane - avem, prin urmare, toate instrumentele necesare unui Tribunal ecleziastic - judecatorii trebuind sa fie dintre noi, care observam erezia unuia sau a altuia, caci a-i arata pe eretici si erezia lor nu inseamna a barfi pe nimeni, ci a atentiona pe ceilalti asupra consecintelor diferitelor erezii pe care le observam. Ca se vor fi suparand ereticii - asta e de acum ceva ce tine de mandria lor, nu mai tine de cei care ii atentioneaza cu mijloace mai blande sau mai putin blande. Daca isi vor da seama ca au gresit si ca au fost certati din aceasta cauza cu mai multa sau mai putina blandete din cauza dragostei ce le-o purtam, vor reveni la calea cea dreapta.

Oare, Fani, parintii nu te pot certa mergand de la blandete si pana la asprime extrema atunci cand si incasezi cateva pentru faptul de a fi neascultator si a impinge neascultarea pana la extrem?

Asa si cu Andrei: ii spui cu blandete, o data, de doua, de zece ori, dar cand vezi ca isi sustine in continuare ideile despre catolici, cred ca e necesar sa pui piciorul in prag si sa ii spui direct ce si cum este si unde ar putea ajunge daca el vrea sa continue neaparat pe acea cale.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 11:22:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Inca o data: incerci sa bati elegant campii, insa faptul nu ma impresioneaza.

Si, nu te supara, dar exista un "tribunal ecleziastic" si in zilele noastre cum a existat incepand sa zic de la sfarsitul Sinodului VII Ecumenic. Cu alte cuvinte, exista legislatie ecleziastica - dogme si canoane - exista si un Pidalion care interpreteaza Sfintele Canoane - avem, prin urmare, toate instrumentele necesare unui Tribunal ecleziastic - judecatorii trebuind sa fie dintre noi, care observam erezia unuia sau a altuia, caci a-i arata pe eretici si erezia lor nu inseamna a barfi pe nimeni, ci a atentiona pe ceilalti asupra consecintelor diferitelor erezii pe care le observam. Ca se vor fi suparand ereticii - asta e de acum ceva ce tine de mandria lor, nu mai tine de cei care ii atentioneaza cu mijloace mai blande sau mai putin blande. Daca isi vor da seama ca au gresit si ca au fost certati din aceasta cauza cu mai multa sau mai putina blandete din cauza dragostei ce le-o purtam, vor reveni la calea cea dreapta.

Oare, Fani, parintii nu te pot certa mergand de la blandete si pana la asprime extrema atunci cand si incasezi cateva pentru faptul de a fi neascultator si a impinge neascultarea pana la extrem?

Asa si cu Andrei: ii spui cu blandete, o data, de doua, de zece ori, dar cand vezi ca isi sustine in continuare ideile despre catolici, cred ca e necesar sa pui piciorul in prag si sa ii spui direct ce si cum este si unde ar putea ajunge daca el vrea sa continue neaparat pe acea cale.
Vad, Razvan, ca expresia ta preferata este 'a pune piciorul in prag'.

Da, exista aceste instantei de cercetare a ereziei, dar nu suntem noi aici pe forum acea instanta. Nu suntem noi parinti.
Vechi 10.06.2009, 14:11:36
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu, nu, nu asa trebuie sa gandesti. Nu inchisoarea si nici calugaria l-au facut pe Steinhardt sa simta precum scrie ca simtea in acele pagini. Botezul s-a savarsit chiar la inceputul prizonieratului sau, iar calugar nu s-a facut decat spre sfarsitul vietii, nicicum in 1960. Asta este interesant, ca pe cand simtea acele lucruri era om ca noi toti, si inca nebotezat, fiindca dragostea de semeni nu se invata la inchisoare sau in calugarie, ci oriunde.

Cat despre ce spune cineva care zice ca mai inatai trebuie sa il iubesti pe Dumnezeu. Adevarat. Dar nu poti sa il iubesti pe Dumnezeu daca nu ii iubesti pe semenii tai. Iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele nu sunt doua porunci separate, ci una singura. Nu spune chiar Mantuitorul Hristos: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu din toata inima ta si din tot cugetul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti"? Nu a pus punct dupa primul enunt ci l-a completat cu un enunt de aceeasi valoare semantica.
Faptul ca nu esti de acord cu mine in ceea ce priveste ecumenismul, nu inseamna ca nu te iubesc ca om, ajutandu-te daca ai fi la ananghie.
Din cate stiu pe Dumnezeu trebuie sa-L iubim mai intai, si apoi pe aproapele.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 15:06:29
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Nu vreau sa te contrazic, este absolut normal sa existe diferende intre oameni, si de multe ori ele nu exclud dragostea. Pe de alta parte, dragostea crestineasca nu ajuta doar cand esti la ananghie, ci tot timpul, si in special fara motiv.

Citat:
Din cate stiu pe Dumnezeu trebuie sa-L iubim mai intai, si apoi pe aproapele.
Sigur, dar nu stiu cum poti sa il iubesti pe Dumnezeu fara sa iubesti pe aproapele. Nu cred ca exista o ordine, ambele iubiri trebuie sa existe concomitent. Dragoste de semeni poti sa vezi si la atei, dar dragoste de Dumnezeu nu ar trebui sa existe fara dragoste de aproapele.

In fine sa trecem de asta. Nu ne-ai spus ce crezi acum despre Steinhardt dupa ce ai citit ce am transcris eu si Fani.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 16:17:31
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Fany ,tu traiesti in strainatate si relatiile cu cei de alta confesiune te preocupa deoarece ai prieteni printre ei .
Pe de alta parte ,noi fiind in majoritate ortodocsi nu avem de ce sa cautam prietenia cu catolicii sau alte religii deoarece nu este cazul.
Mie imi place sa fac ascultare ,am citit ce scrie parintele Cleopa si ii dau dreptate. Nu avem nici un motiv sa ne imprietenim cu sectantii ,si daca sfintii parinti nu au facut-o ,noi de ce am face-o.Eu ma refer la parintii contemporani cu noi ,vezi par.Arsenie Boca sau par.Cleopa.
(am citit de curand ultima carte cu marturii despre par.Arsenie Boca)
Parintele recomanda pentru mantuire sa implinim ce scrie in cap.5 ,6 si 7 din Evanghelia dupa Matei.
Uite ce mi-a retinut mie atentia aici :
" Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc.
Caci adevarat zic voua: Inainte de a trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce se vor face toate.
Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor.
Caci zic voua: Ca de nu va prisosi dreptatea voastra mai mult decat a carturarilor si a fariseilor, nu veti intra in imparatia cerurilor.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 16:23:17
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Par.Nicolae Steidhart a stat multi ani in inchisoare ,unde era altfel de viata ,necazurile si lipsurile i-au unit si in afara de asta acolo se aflau inchisi oameni cu o putere duhovniceasca foarte mare ,Nichifor Crainic ,arh..Daniil ,par.Mina Dobzeu ,Valeriu Gafencu si altii a caror prezenta era suficienta sa nu te sminteasca ereziile celor de alta confesiune.
Noi suntem oameni obisnuiti ,cu probleme ,ispite la tot pasul si multumim lui Dumnezeu daca reusim sa smulgem din timpul nostru o ora -doua de rugaciune pe zi.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2009, 18:40:36
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Pe Dumnezeu Il putem iubi si in familie, ca de aceea a binecuvantat cununia dintre barbat si femeie. Prima porunca nu ne trimite automat in manastire, mai ales ca nu toti sunt apti pentru viata grea din manastire.
Incearca sa-i explici tu asta nemernicului astuia care si-a lasat fata mica in depresie si posibil ca in viitor sa intre pe droguri, fereasca Dumnezeu!

A plecat la minastire din dragoste de oameni, auzi tu!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? pacatoasa Generalitati 19 28.04.2023 21:31:00
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 106 27.03.2014 14:34:37
Dialogul BOR cu BC si bisericile crestine mihailt Biserica Ortodoxa Romana 38 11.07.2011 17:29:40
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10