Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Deci mult mai nimerita ar fi fost condamnarea la moarte. Eu niciodata din pedeapsa datornicului nu am sa am cum sa inteleg ca l-a nimicit Dumnezeu. Deci fie S-a exprimat gresit Mantuitorul, fie invataturta in care credeti este gresita.
|
Eu cred că vă faceți prea multe probleme de unde nu aveți. Aveți o apetență deosebită pentru parabole, mai exact pentru elementele lor irelevante. Și nici asta n-ar fi o problemă atât de mare, dacă n-ați stabili dogme pe baza acestor felii de "
învățăturtă". Mergând pe această cale, putem conchide că Dumnezeu este un Judecător nedrept (Luca 18), că El trimite în sclavie (pilda în discuție), ori că laudă corupția și furtul în afaceri (Luca 16,8).
Citat:
Si Mantuitorul i-a lasat asa? Nu le-a spus si lor, ma sa stiti ca sufletul este muritor. Ca eu din pilde nu inteleg asta.
|
Cum am mai spus, nu din pilde trebuie să înțelegeți asta, cel puțin nu din pildele care tratează alte probleme. De exemplu pilda cu bogatul Lazăr și săracul Luzăr. Despre murirea ori nemurirea sufletului trebuie să înțelegeți direct din exemplele de viață (ori de moarte), gen
învierea lui Lazăr. Hristos nu-l cheamă pe Lazăr să se coboare nici din Cer, nici de la streașina casei, ci să iasă din mormânt.
Citat:
Spuneti prea multe prostii.
|
Ce pretenție aveți de la un prost?

E mai grav când un deștept debitează prostii!
Citat:
Deci daca a te chinui vesnic faptele pe care le-ai facut dumnevoastra o vedeti ca viata... Este existenta, dar nu viata. Existenta in lipsa Vietii. Viata o da Dumnezeu celor ce fac voia Lui.
|
Și "existența" cine o dă? Diavolul? Poate el susține ori întreține existența, ba încă la infinit? Ori omul însuși, care a ajuns acum zeu în Infern? Haideți domnu' Lucian să lăsăm
Legendele Olimpului.
Citat:
Daca omul moare si totusi sufletul lui ajunge la Judecata inseamna ca moartea nu inseamna suprimare.
|
Nu vă place termenul "suprimare"? Eu nici nu l-am folosit. Să folosim termenul "încetarea existenței" că pare-se vi-e mai la îndemână. Între moarte și judecată -mă refer desigur la faza executorie a judecății (
κρίμα)- nu uitați că intervine învierea.
Citat:
Da? Cand? Eu nu intelesesem asta pana acum.
|
Pentru că n-ați fost atent, ori pentru că prejudecata a fost mai puternică decât atenția. Chinul va surveni la faza executorie a judecății, adică în focul final, nu imediat la moartea omului.
Citat:
Si daca e asa nu mai e Dumnezeu cel mai mare tortionar din Univers? Sau e cel mai mare tortionar din Univers doar daca este vesnic chinul?
|
Exact, ați intuit bine.
Citat:
Ca Dumnezeu e drept asta am inteles. Dar mai e si bun. Si cum din bunatate, pe cei buni, care nici ei nu sunt buni, doar acceptabili, Dumnezeu ii rasplateste cu fericirea vesnica ptr cativa ani de slujire imperfecta
|
Vedeți dumneavoastră, mântuirea se capătă prin har nu prin faptele bune. Că așa cum bine ați spus, nici oamenii buni nu sunt buni (ba uneori se dovedesc a fi groaznic de răi-fiecare ne-am descoperit în această ipostază), ci "acceptabili", mai corect
acceptați prin și datorită harului lui Hristos și desigur datorită acceptării lui Hristos ca Mântuitor personal.
Citat:
de ce, tot din bunatate, nu ii suprima direct pe pacatosi si ii chinuie mai intai? Ce satisfactie are Dumnezeu din asta, ca doar nu e cel mai mare tortionar din Univers. Vedeti cum e cand te bazezi pe i invatatura gresita la ce concluzii pe poate ajunge.
|
Și dacă concluzia dvs. e cea greșită? Dacă înțelegeți greșit că "
Dumnezeu îi chinuie"? În Scriptură există două expresii ce aruncă lumină asupra raportului mântuire/pierzare: "
anul de îndurare al Domnului" vs. "
ziua mâniei lui Dumnezeu". Cam așa stau lucrurile...
Citat:
Nici nu ar trebui. Daca cineva face voia Lui Dumnezeu formal, din frica (nici nu se poate asa ceva) raportat la Dumnezeu tot nu se poate mantui. E ca si datul de zeciuiala din izma, marar si chimen.
|
Vedeți că tot ați înțeles ceva?