Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.11.2010, 10:39:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
2) Sau daca Purcederea nu este o insusire personala, din cele ce deosebesc Persoanele Sfintei Treimi, ci este o insusire Fiintiala, deci comuna si Tatalui si Fiului. Astfel Purcederea ar fi ceva comuna Tatalui si Fiului, o singura calitate. Dar in acest caz, Fiinta fiind comuna si Duhului, ar insemna ca
a) si Duhul are aceasta calitate, adica si El se Autopurcede, ceea ce e un non-sens.
b) Pentru ca daca n-ar avea aceasta insusire comuna ar insemna ca Tatal si Fiul au o Fiinta deosebita de a Duhului, pentru ca din cauza Fintei comuna spunem ca este un singur Dumnezeu si Trei Persoane. Si am avea ori doua Divinitati, ori Duhul nu ar fi Persoana divina.
Nu ține. Fiindcă, dacă ar fi așa cum spun ortodocșii, și anume că Fiul își ia substanța divină numai de la Tatăl prin naștere (ipoteză comună), în timp ce Duhul Sfânt își ia substanța divină tot numai de la Tatăl prin purcedere (ipoteză ortodoxă), atunci nu ar mai exista nici o deosebire între naștere și purcedere, și exact ceea ce spun ortodocșii că pățesc catolicii pățesc ei înșiși: se anulează deosebirea dintre naștere și purcedere, implicit deosebirea dintre Fiul și Duhul Sfânt, ajungând, pe altă cale, la doimea de care spuneați. Or, în viziunea noastră, deosebirea aceasta este: Fiul provine numai de la Tatăl, prin "dedublarea" Lui dacă se poate spune așa (aceasta este Nașterea din preeternitate), iar Duhul Sfânt provine prin întâlnirea, prin împreună-lucrarea Tatălui cu Fiul. Noi nu ne putem închipui că în jurul unei mese împreună-dănțuiesc trei persoane dintre care una ține într-o mână o persoană, iar în cealaltă mână altă persoană. Pentru ca să putem vorbi de perihoreză (procesiunea intra-treimică) sunt legați pururea în mod neîntrerupt unii de alții, ca un inel. În asemenea postură circulară îi înfățișează iconografia pe cei trei la Stejarul din Mamvri și așa ne închipuim noi că este acolo, sus.

În final, e chestie de credință, nu de logică, fiindcă logica omenească se oprește la sandalele lui Dumnezeu. De aceea, eu nici nu am să mai insist pe acest interminabil subiect, când sunt atâtea de făcut pentru suflet. Dacă dv susțineți că Sfinții Părinți ai Bisericii Nedespărțite au declarat că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, vă las cu această convingere, încredințându-vă Lui Însuși spre dumnezeiască luminare.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 10:52:41
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu ține. Fiindcă, dacă ar fi așa cum spun ortodocșii, și anume că Fiul își ia substanța divină numai de la Tatăl prin naștere (ipoteză comună), în timp ce Duhul Sfânt își ia substanța divină tot numai de la Tatăl prin purcedere (ipoteză ortodoxă), atunci nu ar mai exista nici o deosebire între naștere și purcedere, și exact ceea ce spun ortodocșii că pățesc catolicii pățesc ei înșiși: se anulează deosebirea dintre naștere și purcedere, implicit deosebirea dintre Fiul și Duhul Sfânt, ajungând, pe altă cale, la doimea de care spuneați. Or, în viziunea noastră, deosebirea aceasta este: Fiul provine numai de la Tatăl, prin "dedublarea" Lui dacă se poate spune așa (aceasta este Nașterea din preeternitate), iar Duhul Sfânt provine prin întâlnirea, prin împreună-lucrarea Tatălui cu Fiul. Noi nu ne putem închipui că în jurul unei mese împreună-dănțuiesc trei persoane dintre care una ține într-o mână o persoană, iar în cealaltă mână altă persoană. Pentru ca să putem vorbi de perihoreză (procesiunea intra-treimică) sunt legați pururea în mod neîntrerupt unii de alții, ca un inel. În asemenea postură circulară îi înfățișează iconografia pe cei trei la Stejarul din Mamvri și așa ne închipuim noi că este acolo, sus.
Ceea ce încerci dumneata să insinuezi aici sunt doar pure speculații teologale, sunt doar ipoteze latine. Nu există nici un fundament în Sfânta Scriptură pentru a argumenta Filioque. Singurele argumente vin doar din interpretarea tendențioasă a unor pasaje biblice ! Așa cum a spus și Patriarhul Daniel Dumnezeu-Tatăl naște veșnic pe Fiul și purcede veșnic pe Duhul Sfânt, adaosurile voastre latine neavând din nefericire nici un fundament biblic, dealtfel nici un fundament în Dogmele Adevărului. Faptul că vreți să întemeiați noi dogme pe speculații teologice ale unor teologi apuseni este problema voastră și va trebui să v-o rezolvați singuri. Oricum ceea ce este clar până în ziua de astăzi este că "dogma" Filioque nu reprezintă un consens al Bisericii, nu are nici o aprobare ecumenică, fiind doar o acțiune papistașă unilaterală. Dealtfel, având în vedere soliditatea dogmelor și argumentelor Bisericii Ortodoxe cu privire la Filioque, practic aveți zero șanse să ajungeți vreodată să impuneți o falsă dogmă, bazată pe speculații neîntemeiate, între Dogmele Adevărului. Dar stați liniștiți că vom avea răbdare cu voi !!!
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 12:25:17
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Din pacate tot invocam argumete patristice cu privire la Filioque. Important este si cum intelegem noi aceste cuvinte ale Sfintilor Parinti. Pentru mine o autoritate deosebita o are Sfantul Grigorie Palama, care raspunde cu privire la adaosul Filioque prin citate patristice, pe care le interpreteaza in duh. Acest Sfant face o intreaga sinteza patristica.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 13:05:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

În final, e chestie de credință, nu de logică, fiindcă logica omenească se oprește la sandalele lui Dumnezeu. De aceea, eu nici nu am să mai insist pe acest interminabil subiect, când sunt atâtea de făcut pentru suflet. Dacă dv susțineți că Sfinții Părinți ai Bisericii Nedespărțite au declarat că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, vă las cu această convingere, încredințându-vă Lui Însuși spre dumnezeiască luminare.
Gresita argumentatia catolica, pentru ca sfintii marturisesc ca Nasterea si Purcederea sunt diferite. Tocmai de aceea se si numesc diferit, ar fi putut sa le numeasca nasteri pe ambele. Iata de exemplu ce spune Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I, cap 8: Tatal naste pe Fiu atemporal si purcede Duhul tot atemporal, dar prin ce difera nasterea si purcederea nu cunoastem, insa stim ca nu sunt asemenea.
Vedetm aici in plus inca odata, daca mai era nevoie, marturia Sfantului Ioan Damaschin ca Duhul Purcede de la Tatal, ca sa nu spuna nimeni neadevarul ca Sfintii ar marturisi vreunul erezia Filioque (afara de Fer. Augustin).
Bineinteles ca Sfanta Treime are aceeasi Fiinta, dar noi vorbim aici strict de ceea ce s-a intamplat in vesnicie, cand au venit la existenta Fiul si Duhul, pentru ca Tatal este necauzat. Impreuna lucrare a Tatalui cu Fiul nu exista fara Duhul, pentru ca si Duhul este vesnic, n-a fost o clipa in care Tatal si Fiul sa fie singuri. Cant Fiul este Nascut, in acelasi moment este Purces si Duhul, pentru ca o caracteristica a divinitatii este ca e vesnica, nu putea fi un moment in care Duhul nu era. Si, cum spuneam destul de clar, nicio Persoana a Sfinteti Treimi nu poate face ceva incomplet, pentru ca alta caracteristica a divinitatii este atotputernicia si perfectiunea. Deci Tatal poate Purcede doar desavarsit, iar Fiul, daca are aceasta calitate, poate Purcede tot desavarsit. Deci nu poate Purcede decat o singura Persoana, altfel ar fi doua Purcederi, cred ca intelege orice om.
Citat:
În final, e chestie de credință, nu de logică, fiindcă logica omenească se oprește la sandalele lui Dumnezeu.
Totul la catolici e chestie de credinta, adica increderea oarba in ceea ce spune Papa si BC, pentru ca acestea au infailibilitate in dogma catolica. E dat un citat mai mult decat semnificativ privind aceasta credinta oarba, fara cercetare: "Voi crede ca albul pe care il vad este negru, daca Biserica il defineste astfel" - Sfantul Ignatius de Loyola
Adica "crede si nu cerceta", chiar daca ar fi evident ca Filioque este o eroare niciun catolic nu poate crede asta, pentru ca Papa si BC au spus ca nu e. Am citit cate ceva despre ce conceptie au gurusii si gruparile din jurul lor: guru e considerat autoritatea suprema, cel ce detine adevarul. El trebuie ascultat orbeste, atat in invatatura cat si in organizare. Este considerat un fel de zeu, iar cine il contrazice este exclus din grup. E usor de vazut asemanarea.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 13:26:23
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Adica, domnule Catalin, dumneavoastra nu credeti ceea ce marturiseste Biserica ? Puneti la indoiala fie si o iota din marturisirea Bisericii ?

Faceti o grosolana eroare si va apropiati (sau va mentineti) in atitudinea cvasi-schismatica atunci cand criticati ascultarea neconditionata fata de Biserica.

Pentru dumneavoastra exista, in materie de credinta, o autoritate care excede pe cea a Bisericii ?

Puneti ratiunea inaintea Bisericii ? Primul pas spre ateism.

Puneti Biblia inaintea Bisericii ? Primul pas spre protestantism.

Ii puneti pe Sfintii Parinti inaintea Bisericii ? Primul pas spre schisma.

Sau adoptati atitudinea ortodoxa, care ne invata ca ratiunea credinciosului bine folosita, luminata de Duhul Sfant, Sfanta Scriptura interpretata prin glasul magisteriului, si patristica, de asemenea dezvaluita cu ajutorul magisteriului, alcatuiesc un tot unitar in cadrul Bisericii ?

Last edited by Erethorn; 04.11.2010 at 13:31:16.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 13:34:23
Senior Member

Implicit

Doctor_faustus, ati facut o treaba laudabila dand citatele corecte din sfintii parinti, pentru a adeveri ca sfintii nu au sustinut eroarea dogmatica Filioque. Tot ceea ce s-a scris pe aceasta conferinta arata clar pentru oricine care este adevarul, fara putinta de tagada. Chiar si cineva de alta religie, chinez sau indian, citind cele scrise poate spune ca Filioque este o eroare.
Orice eroare dogmatica inseamna de fapt erezie. Chiar pe site-ul oficial al Patriarhiei, la dialogul cu anglicanii Filioque este numita erezie. Citez:
In mare parte, noile atitudini de renuntare la Filioque au fost determinate de cererea ortodocsilor de a elimina erezia din cele 39 de articole.
Citatul se gaseste aici: http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_...estin_6_7.html

Orice erezie era si este considerata o blasfemie, o hula impotriva Duhului Sfant, asa cum spunea chiar si Papa Ioan VIII in scrisoarea sa.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 13:43:34
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Adica, domnule Catalin, dumneavoastra nu credeti ceea ce marturiseste Biserica ? Puneti la indoiala fie si o iota din marturisirea Bisericii ?

Faceti o grosolana eroare si va apropiati (sau va mentineti) in atitudinea cvasi-schismatica atunci cand criticati ascultarea neconditionata fata de Biserica.
Biserica ortodoxa da, cred ceea ce marturiseste, pentru ca eu insumi am cercetat si am gasit totul fara greseala in dogma, fara vreo contrazicere, fara vreun neadevar. Nimeni n-am vazut sa gaseasca o contradictie sau greseala in dogma ortodoxa. Pentru ca nu am fost credincios de la inceput, am cercetat, cum se si spune sa cautam si sa aflam adevarul.
Pentru ca altfel si hindusii si alte religii ar avea o scuza, ca au ascultat de religia lor si de preotii lor. daca faceau asta si cei ce ascultau propovaduirea apostolilor ar insemna ca aproape nimeni n-ar fi devenit crestin.

Dara daca, prin absurd, Bo ar fi zis ca vaca are doua picioare, as fi stat sa pun la indoiala, ca nu sunt orba sa nu vad si eu ca are patru picioare. Adica daca BC afirma erori dogmatice si neadevaruri, nu pot spune ca eu ar trebui sa ma prefac ca nu le vad. Pentru ca Adevarul este Iisus, este Dumnezeu.

P.S. Si cel mai important lucru, au fost perioade cand ierarhii erau arieni sau chiar au fost patriarhi la Contantinopol care au fost eretici. Cum ar fi putut sa asculte toti orbeste de acestia? Din ce stiu chiar si un Papa a fost condamnat la un sinod ecumenic. Citatul se referea la infailibilitate de fapt, atunci de ce nu se respecta infailibilitatea Papaei Ioan VIII si a Sinodului din 879-880 de catre catolici? Atunci era alta BC?

Last edited by catalin2; 04.11.2010 at 13:49:47.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 15:03:26
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Biserica ortodoxa da, cred ceea ce marturiseste, pentru ca eu insumi am cercetat si am gasit totul fara greseala in dogma, fara vreo contrazicere, fara vreun neadevar.
Cu alte cuvinte, Biserica are dreptate pentru ca dumneavoastra ati stabilit asta ?! Va dati seama ce mandrie draceasca va mana sa faceti astfel de afirmatii ?

Citat:
Nimeni n-am vazut sa gaseasca o contradictie sau greseala in dogma ortodoxa.
Nimeni dintre ortodocsi, vreti sa ziceti......
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 16:03:41
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Orice eroare dogmatica inseamna de fapt erezie. Chiar pe site-ul oficial al Patriarhiei, la dialogul cu anglicanii Filioque este numita erezie. Citez:
In mare parte, noile atitudini de renuntare la Filioque au fost determinate de cererea ortodocsilor de a elimina erezia din cele 39 de articole.
Citatul se gaseste aici: http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_...estin_6_7.html

Citat din linkul dvs ,,Biserica din Anglia are o infatisare deosebita fata de Bisericile de pe continentul european. Britania este anglicana, Scotia este calvinista-prezbiteriana, iar Irlanda este catolica."

Ar mai fi de discutat situatiile din Wales si Irlanda de Nord.Oricum,la ora actuala sunt cam 77 de milioane de anglicani la nivel mondial,dar dupa demersul Papei Benedict al XVI-lea(demersul ref.la ,,Constitutia Apostolica")au fost destui(nu foarte multi dar semnificativ)care se intorc in catolicism.In Scotia sunt cam 42,4%protestanti si 15,88%catolici adica o proportie de 2,67:1.Acu ceva vreme(nu mai stiu cat de actualizat este)am vazut un studiu la nivel mondial(pe crestinism la modul general) care arata urmatoarele cifre:1,128,883,000 catolici, 432,832,000 neoprotestanti,380,799,000 protestanti, 220,290,000 ortodocsi, 80,922,000 anglicani.

Din ce am observat eu miscarea care se preconizeaza (de la o confesiune la alta,la modul semnificativ)pentru urmatorii ani este:de la anglicani>catolici.Neoprotestantii sunt in expansiune iar protestantii in general stabili in centrele traditionale.Aceste aprecieri sunt la nivel global si nu tin cont de minore miscari locale sau sporadice.

Last edited by Scotsman; 04.11.2010 at 16:27:05.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2010, 19:06:50
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Cu alte cuvinte, Biserica are dreptate pentru ca dumneavoastra ati stabilit asta ?! Va dati seama ce mandrie draceasca va mana sa faceti astfel de afirmatii ?
Ce am scris eu si ce ati interpretat dvs.? Eu, fiind necredincios, am cautat adevarul. A fost o perioada in care credeam ca toate cultele crestine sunt la fel. Si cautand mai departe am gasit adevarul doar in ortodoxie. Adica pentru mine am cautat. Sper ca acum ati inteles, ca sa nu-mi mai interpretati vorbele.
Iar adevarul e absolut, nu relativ, adica nu tine de interpretarea fiecarei denominatiuni. Asadar am vrut sa spun ca niciun om nu poate gasi vreo contradictie in dogma ortodoxa, care e aceeasi cu cea din primul mileniu. Ati vazut aici aratat adevarul despre Purcedere, de cei ce au scris.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare