Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2012, 12:23:15
bizantina's Avatar
bizantina bizantina is offline
Member

Data înregistrării: 10.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

http://tainacasatoriei.wordpress.com/category/feciorie/
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 13:46:40
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Și atunci, dacă eu o să păzesc poruncile lui Dumnezeu, am garanția Lui, conform cu citatul de mai sus, că nimeni din neamul meu nu va ajunge în Iad ?
Eu asa cred, doar ca vedeti ca ati omis un lucru important: Domnul nostru se indura pana la al miilea neam "de cei ce IL IUBESC si pazesc poruncile Lui". Tanarul bogat care L-a intrebat pe Mantuitorul nostru ce trebuie sa faca pentru a dobandi viata vesnica a primit prima data raspunsul: pazeste ziua de odihna, cinsteste-ti parintii, sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu comiti adulter ...(respectarea poruncilor). Tanarul a spus ca toate acestea le respecta si le face din copilarie. Domnul nostru l-a indreptat apoi pe drumul ingust si greu: vinde averea, da-o saracilor si urmeaza-ma. (iubirea fata de aproapele si lepadarea de sine).

Deci, va doresc succes sa-L iubiti pe Domnul si sa respectati poruncile Lui, iar datorita meritelor dumneavoastra Domnul nostru sa se indure de tot neamul, pana la a mia generatie. Nu stiti ca daca avem credinta cat un graunte de mustar vom muta muntii din loc? Nu avem noi nevoie sa mutam muntii, insa daca vom crede cu toata fiinta noastra Dumnezeu se va milostivi de tot neamul nostru, lucrul acesta chiar se va intampla.

Si sa nu uit un lucru: vorbeati de crima de lezmajestate. Atunci cand noi pacatuim chiar asta facem: crima de lezmajestate. Din nefericire pentru noi Il ofensam pe Regele Universului si meritam iadul; din fericire pentru noi, El este iertaror si milostiv.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 18:50:34
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Doamne ajuta!
Citat:
...Nu știu sigur, dar, cu certitudine...
Uaau!

Completare:
Citat:
În prealabil postat de MihaiG;
Și atunci, dacă eu o să păzesc poruncile lui Dumnezeu, am garanția Lui, conform cu citatul de mai sus, că nimeni din neamul meu nu va ajunge în Iad ?
Binecuvantarea lui Dumnezeu nu e "contractuala". Daca o sa pazesti atunci o sa vezi; nu ai nici tu ganatia ca o sa pazesti poruncile, daramite Dumnezeu?
rugaciunea Tatal nostru spune:
"...Iarta-ne noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor...", nu precum o sa le iertam lor. La fel si impartasirea in cadrul liturghiei: prima data ne oferim noi, apoi obtinem impartasirea cu trupul si sangele Domnului.
Deci, asa cum esti asa primesti darurile lui Dumnezeu, nu cum vei fi.

Last edited by Demetrius; 13.12.2012 at 20:31:13.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 19:50:25
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Si cam care ar fi situatia, in viziunea dv, in care "tragerea in teapa vesnica" ar fi justificata ? Sau nu ne putem inchipui un astfel de caz si nimeni nu este tras in teapa in mod vesnic ? Realizati ca asta e echivalent cu a spune ca Isus a aberat ?
Unde și când a vorbit Iisus de pedeapsa veșnică ?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 21:41:57
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Unde și când a vorbit Iisus de pedeapsa veșnică ?
In multe locuri. Iau un singur exemplu, la intamplare: Matei 18 cu 8: "(...)decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic."

Domnule, poate ca indraznesc prea mult. Dar, la urma urmei, daca nu eu, atunci cine sa o faca?
De cate ori aveti o dificultate de credinta, vorbiti cu unul dintre aceia care au primit de la Dumnezeu ministerul de a ne fi calauze. In vederea acestui lucru, trebuie mai intai sa va asezati sufletul intr-o dispozitie necesara, adica sa acceptati ca sunteti primitor. Sa acceptati ideea ca exista oameni care stiu nu de zece ori, ci de o suta de ori mai mult despre Dumnezeu si despre ultimele realitati decat noi. Nu numai ca de preotii nostri ne despart multe rafturi de biblioteca si 7 ani de studiu sistematic in filosofie si teologie. Dar ei sunt cu cateva mii de rozarii inaintea noastra. Aveti incredere in preotii nostri si in sfanta doctrina pe care au primit-o si au primit porunca sa o transmita.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 22:15:05
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
In multe locuri. Iau un singur exemplu, la intamplare: Matei 18 cu 8: "(...)decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic."
Care este termenul grecesc pe care îl traduceți în română prin "veșnic" ?

Citat:
Domnule, poate ca indraznesc prea mult. Dar, la urma urmei, daca nu eu, atunci cine sa o faca?
De cate ori aveti o dificultate de credinta, vorbiti cu unul dintre aceia care au primit de la Dumnezeu ministerul de a ne fi calauze. In vederea acestui lucru, trebuie mai intai sa va asezati sufletul intr-o dispozitie necesara, adica sa acceptati ca sunteti primitor. Sa acceptati ideea ca exista oameni care stiu nu de zece ori, ci de o suta de ori mai mult despre Dumnezeu si despre ultimele realitati decat noi.
Domnule, poate îndrăznesc prea mult; dar, ceea ce-mi propuneți dumneavoastră este să caut, la întrebările mele, răspuns de la aceia despre care știu deja ce răspuns îmi vor da.

Ori, dacă eu îmi pun aceste întrebări, în calitate de catolic, o fac tocmai pentru că pun la îndoială autoritata acelora de a da răspunsuri.

În termeni mai simpli, populari: "Eu nu sunt sigur că ceea ce spune popa e adevărat" - "păi, dacă ai nelămuriri, du-te și întreabă-l pe popa". Mi se pare mie sau, aici undeva, este o fractură în logică ?
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 22:18:56
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
Sa acceptati ideea ca exista oameni care stiu nu de zece ori, ci de o suta de ori mai mult despre Dumnezeu si despre ultimele realitati decat noi.
Accept această idee. Este de bun simț. DAR. De ce trebuie să accept că acești oameni sunt, neapărat, catolici, sau creștini ?!!
Reply With Quote
Vechi 13.12.2012, 22:49:10
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
Nu numai ca de preotii nostri ne despart multe rafturi de biblioteca si 7 ani de studiu sistematic in filosofie si teologie. Dar ei sunt cu cateva mii de rozarii inaintea noastra. Aveti incredere in preotii nostri si in sfanta doctrina pe care au primit-o si au primit porunca sa o transmita.
Îmi cer scuze anticipat, față de dumneavoastră, în primul rând, față de coforumiști, în al doilea, și față de admin, în al treilea, pentru limbajul pe care urmează să-l folosesc;

DAR, făcând legătura cu celălalt thread, pe care l-am deschis;

Dacă, oricine, indiferent de câte rafturi de bibliotecă, fie ele și o mie, indiferent de câte diplome, fie ele și o sută, indiferent de câte rozarii, fie ele și un milion sau un miliard; dacă, repet, oricine, va pretinde, sau susține, că tatăl, mama, fiul, sau soția mea (care sunt, respectiv - catolic nepracticant, ortodox nepracticant, ortodox nepracticant și ortodoxă nepracticantă), merită, dacă ar fi să moară mâine, pedeapsa cu chinurile veșnice ale Iadului - atunci pe acel oricine mă simt îndrepățit să îl scuip în gură.

Dacă creștinismul pretinde, în mod real și concret, să îți urăști părinții, sau soția, sau copiii, așa cum arară Luca 14:26 - atunci mă declar mândru, și mulțumit, și liniștit, să nu mai fiu creștin.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2012, 08:39:20
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
DAR, făcând legătura cu celălalt thread, pe care l-am deschis;

Dacă, oricine, indiferent de câte rafturi de bibliotecă, fie ele și o mie, indiferent de câte diplome, fie ele și o sută, indiferent de câte rozarii, fie ele și un milion sau un miliard; dacă, repet, oricine, va pretinde, sau susține, că tatăl, mama, fiul, sau soția mea (care sunt, respectiv - catolic nepracticant, ortodox nepracticant, ortodox nepracticant și ortodoxă nepracticantă), merită, dacă ar fi să moară mâine, pedeapsa cu chinurile veșnice ale Iadului - atunci pe acel oricine mă simt îndrepățit să îl scuip în gură.
Spunem ca Dumnezeu este iubire, iar atunci criteriul judecatii Sale va fi practicarea sau nepracticarea iubirii de oameni. Cred ca Dumnezeu are mai mare incredere in om, decat are omul in Dumnezeu sau omul in alti oameni pe care-i si vede damnati. Ochiul necurat vede rautatile din jur, ochiul curat cauta o raza a fetei lui Hristos in om. Daca un om are "ceva" bun in el, n-are cum sa ajunga in “chinurile vesnice”, in intuneric, din moment ce “lumina lumineaza in intuneric si intunericul n-a cuprins-o”.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2012, 09:00:48
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Îmi cer scuze anticipat, față de dumneavoastră, în primul rând, față de coforumiști, în al doilea, și față de admin, în al treilea, pentru limbajul pe care urmează să-l folosesc;
Cu regrete trebuie sa precizam ca nu putem accepta asemnea limbaj in mod public pe acest forum.

Regulile forumului trebuie respectate, de asemnea orice polemica trebuie sa respecte minime reguli civilizate...

Situatia pe care o prpuneti dvs este similara bancului:
"Ion si Maria stateau la masa... si la un moment dat Ion ii da o palma Mariei de o umple de sange. Maria se ridica, continua sa mance si dupa o vreme il intreaba pe Ion: Ioana asta a fost in gluma sau serios. Ion raspunde: Fa Marie, a fost serios. Maria: Bine Ioane ca mie nu imi plac glumele de genul asta".

Citat:
dacă ar fi să moară mâine, pedeapsa cu chinurile veșnice ale Iadului - atunci pe acel oricine mă simt îndrepățit să îl scuip în gură.
Violenta nu are ce cauta in nici un discurs teologic.
Pedeapsa cu chinurile vesnice nu are caracter juridic conform ortodoxiei. Omul alege viata sau moartea si Dumnezeu ii da vesnic ceea ce omul a ales: viata sau moartea, amandoua fiind constiente.
Moartea vesnica a oamenilor in Iad (Seol si nu Hades, Tartar) inseamna o existenta asemnea demonilor, lipsita de conlucrarea fieasca cu harul Duhului Sfant.
Spre exemplu, moartea vesnica in iad (a oamenilor si a demonilor) poate fi inteleasa prin urmatoara analogie: um om care se orbeste singur prin scoaterea ochilor, se lipseste singur de posibilitaea de a primi lumina si de a vedea intru lumina... asa si demonii si oamenii isi distrug singuri capacitatea ontologica de a conlcura cu harul Duhului Sfant.
Conform ortodoxiei crestine iadul este in primul rand o stare si apoi un loc.

Citat:
Dacă creștinismul pretinde, în mod real și concret, să îți urăști părinții, sau soția, sau copiii, așa cum arară Luca 14:26 - atunci mă declar mândru, și mulțumit, și liniștit, să nu mai fiu creștin.
Feriti-va de interpretarile ad litteram. recomand o exegeza patristica adecvata a acelui verset, intrucat sensul dorit este acela al lepadarii de sine, al dezlipirii inimii de orice este lumesc, acelasi cu sensul "Daca cineva isi iubeste parintii, sotia, copiii mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine"... ceea ce implica ca pe Dumnezeu trebuie sa il iubim in primul rand "din tot cugentul nostru, din toata puterea noastra, din toata inima noastra, iar pe aproapele ca pe noi insine".

"Dumnezeu este iubire, si cel ce iubeste cunoaste pe Dumnezeu, si ramane in Dumnezeu" (I Ioan) citat aprox.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pana cand? tigerAvalo9 Generalitati 107 12.10.2013 22:16:38
Curatia maria55 Maslul 13 13.04.2011 13:10:35
unirea trupeasca-rugaciune Anna Nunta 8 18.08.2009 16:04:37
Despre curatia inimii ancah Generalitati 4 15.08.2007 00:11:11