![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar daca dumneavoastra sustineti exclusiv "EXCLUSIV IN" ce ne facem cu doctorul nostru (faust brrrr...)care iata ce zice: Citat:
Doar despre asta era vorba fiindca eu Cina Domnului nu ma prea pricep sa o explic. Doar mananc trupul si beau sangele Domnului si primesc viata si... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tricesimus, ti-am spus cum e in Ortodoxie. Scriptura e de baza in BO dar for God's sake, nu se poate citi pe gaura cheii ca atunci nu avem imaginea de ansamblu. pt. inceput, citeste aici sa vezi ce au zis unii sfinti care au inteles mesajul lui Dumnezeu cu mintea lor neintinata de nimic. http://www.crestinortodox.ro/dogmati...lui-68925.html un mic rezumat: Termenul de indumnezeire (theosis) a fost atribuit sfintilor, adica acelor oameni care participa la indumnezeire, sau, mai bine zis, care "sufera indumnezeirea". Este acea stare pe care o traieste omul patruns de energiile divine, sau, dupa cum afirma parintele Staniloae, "este desavarsirea si deplina patrundere a omului de Dumnezeu, dat fiind ca in alt chip el nu poate ajunge la desavarsire si la deplina spiritualizare". In limbajul eclesiastic termenul de indumnezeire nu a fost folosit de la inceput, iar in Sfanta Scriptura a purtat diverse denumiri (de exemplu: "dupa asemanarea lui Dumnezeu"; " Si a zis Dumnezeu "Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea noastra"" (Facere I, 26). Acest dupa chipul sunt premisele si posibilitatile pe care le-a pus Dumnezeu in om ca sa ajunga la dupa asemanare, care este partasia cu Dumnezeu. In aceasta privinta teologul Vladimir Lossky afirma ca antropologia si cosmologia Bisericii de Rasarit au un caracter dinamic. "Perfectiunea primei noastre naturi a fost exprimata prin aceasta capacitate a omului de a se uni cu Dumnezeu, de a se alipi din ce in ce mai mult de plinatatea fiintei divine, plinatate menita sa patrunda si sa transfigureze natura creata. Antropologia rasariteana este ontologia deificarii progresive a omului si a lumii. Omul "este o faptura care a primit porunca sa ajunga Dumnezeu". Omul indumnezeit este pentru Sfantul Maxim Marturisitorul omul plin de Duhul Sfant, este omul asemenea celui descris de Sfantul Pavel cand afirma "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine" (Galateni II, 20), este omul care " se bucura deplin de lepadarea a tot ce-i apartine prin natura... ... pentru ca harul biruieste in el si pentru ca singurul Dumnezeu, in mod vadit lucreaza in el". mai este bibliografie pe net pe tema asta cata vrei dar se pare ca internetul e o sursa infinita de raspunsuri pentru oameni care nu-si pun intrebari. be blessed |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar în ceea ce îl privește pe adventistul tricesimus, dumneata ca și penticostal ar trebui să îi spui direct și franc în față că el așteaptă degeaba de peste 100 (o sută) de ani, împreună cu tot cultul adventist, ploaia târzie despre care penticostalii susțin că deja de aproape 100 de ani i-a plouat pe ei. Spuneți-i "fratelui" adventist că el așteaptă în zadar ploaia târzie și că s-ar putea să îl apuce a doua venire a Domnului și ei adventiștii să rămână tot seci și plini de deșert în credința lor deraiată de la realitate. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
citeste aici daca vrei ce zice Costel foarte concis ca sa se clarifice termenii ''exclusiv'' si ''deplin'' . http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6418 in discutia de aici e vorba de impartasirea prin har chiar cu Trupul lui Hristos. Nu stiu cum percep NP lucrarea harului, oricum e mai presus de mintea noastra, dar o mica nuanta : In ortodoxie, nu poate fi gandit harul separat de Hristos. Harul nu e un bun in sine, detasabil de Dumnezeu, e izvorat din fiinta lui Dumnezeu si e nedespartit de ea. Prin toate celelalte Sfinte Taine (si vezi ce mai e in postarea lui Costel), Dumnezeu ne da harul in chip oarecum nedesavarsit, in sensul ca e o lucrare nedeplina (nu ma pricep cum sa zic altfel). sau ma rog, desavarsirea si deplinatatea le avem prin Taina Trupului si Sangelui Lui. Ideea e ca daca prin celelalte Taine primim har, prin Sf. Impartasanie ni se da chiar Izvorul harului, care e Trupul lui Hristos de unde se revarsa mai departe: ,,Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui. Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred în El. Căci încă nu era (dat) Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit’’. Adica a zis-o despre Duhul pe care urmeaza sa-L primeasca cei ce se impartasesc chiar cu izvorul de unde se revarsa harul. (evident fiecare primeste harul dupa dorirea inimii lui si dupa cat e de deschis. in sensul ca pacatul ne face impermeabili la har si de aia nu-l primim, dar asta e alta discutie). be blessed penticostalulmantuibil |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eugen, Ce parere aveti de Sfanta Maria Egipteanca? Ea s-a Impartasit numai inainte de moarte, dar si fara Impartasanie a ajuns mai induhovnicita decat oricare altul/alta din timpul ei. Nu neg puterea Impartasaniei, am simtit-o si eu de atatea ori, insa Duhul Sfant continua sa sufle acolo unde vrea. Si apropos de traduceri, doar in Biblia ortodoxa romaneasca a fost tradus cu "preot" cuvantul grecesc "presbiteros". In greceste cuvantul folosit este presbiteros si nicidecum preot, iar presbiteros desemneaza persoane in varsta si intelepte la care vin oamenii sa ceara sfat. Informatia despre ce inseamna cuvantul presbiteros o am de la colegul meu grec. Si daca verificati Bibliile scrise in alte limbi (engleza, italiana, franceza, germana) o sa vedeti ca nu s-a tradus nicaieri cu preoti, ci cu batrani. Revenind la Biserica ortodoxa, ea este cunoscuta ca si Biserica Sfintilor Parinti si cum nu exista nici o carte care sa spuna clar cine sunt acesti sfinti parinti si care este invatatura lor, ca atare biserica ortodoxa in ansamblul ei este biserica cea mai heterogena dintre toate bisericile, unde exista de toate pentru toti. Eu cu cati preoti am vorbit, tot atatea pareri am auzit, asta ca sa nu mai mentionez de diferenta colosala care exista intre ortodoxia romaneasca si cea greceasca, si nu vorbesc in vant, ci am avut duhovnic grec. Si ca sa va dau un exemplu: menstruatia la femei. In biserica ortodoxa romaneasca, in functie de preot, femeile nu au voie sa intre in biserica in acea perioada, sau au voie sa intre dar sa stea in spate si cu nici un chip sa nu se atinga de cele sfinte (icoane, sau Impartasanie Doamne fereste), in timp ce in biserica greceasca nici macar nu se stie ca prin alte parti ar fi asemenea interdictii, femeile neavand nici o interdictie in acea perioada. Si cand i-am spus duhovnicului grec ce se intampla in Romania (si m-a lezat profund sufleteste aceasta practica pe care am simtit-o mereu ca lipsa de iubire fata de femeie), preotul grec mi-a zis ca este intelegerea gresita a unor texte patristice ceea ce se intampla in Romania. Deci, daca cineva nu il are pe Duhul Sfant ca sa inteleaga Biblia, pai la fel nu o sa inteleaga nici ce au zis Sfintii Parinti, iar cine intelege cele spuse de Sfintii Parinti, intelege la fel de bine si Biblia. Duhul Sfant da intelegerea indiferent din ce sursa citim. Fara darul Duhului Sfant, si cele spuse de Sfintii Parinti se interpreteaza la fel de prost. Iar Domnul a zis: "cereti si veti primi", ca atare cine cere intelepciune de la Domnul, o primeste si poate citi Biblia si singur. Cine insa nu cere, poate rataci mult si bine, tocmai pentru ca nu cunoaste Scriptura, dupa spusele Domnului. Last edited by adiandrea6; 14.09.2010 at 19:55:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Delia, O singura intrebare am: daca Hristos este izvorul Harului, inseamna ca sustineti purcederea Duhului Sfant si de la Hristos ca si catolicii? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Domnul sa ne binecuvinteze. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"izvor ar harului pentru om" acest lucru a dorit sa il sublinieze Delia. Mai exact, faptul ca Hristos Iisus prezent in chip real in Sfanta Impartasanie ni se face noua oamenilor izvor de Duh Sfant in toata deplinatatea lui (deci a intregii firi dumnezeiesti). Astfel Taina Sfantei Impartasanii mai mult decat oricare Sfanta Taina uneste pe om cu intreaga fire dumnezeiasca in toata deplinatatea ei (II Petru 1,4) Duhul Sfânt “este din Tatăl și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhulb Fiului… și se dă nouă prin Fiul.” Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea I-a, cap 8. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
eu m-am referit strict la "deplinatatea Duhului Sfant care se afla exclusiv in Sfanta Impartasanie" in sensul ca Sfanta Euharistie este unirea reala cea mai intima si cea mai profunda a omului cu Hristos Iisus si pentru că "întru El locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii" (Coloseni 1,9) omul se face "părtaș dumnezeieștii firi" (II Petru 1,4) in toata deplinatatea ei (deci implicit este patruns si covarsit si de deplinatatea Duhului Sfant). Aceasta afirmatie nu exclude nicidecum faptul ca Duhul Sfant nu se afla in celelate Sfinte Taine, asa cum bine a subliniat fratele ortodox. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos | iRoDiOn | Impartasania (Taina Euharistiei) | 3 | 05.12.2014 15:56:39 |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
euharistia si demonizatii | symbian01 | Exorcismul | 12 | 11.07.2011 16:51:59 |
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă | doctor_faustus | Impartasania (Taina Euharistiei) | 0 | 10.10.2010 19:41:27 |
Euharistia | alecsandru | Impartasania (Taina Euharistiei) | 42 | 21.05.2009 15:17:52 |
|