Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.12.2010, 00:20:42
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dumnezeu vede și această logică chinuită a dv, potrivit căreia dacă acțiunea a fost semnată de 9 oameni din parohia unită Săpânța, înseamnă că parohia respectivă numără 9 enoriași.
Scuzati-ma, dar sunteti de-a dreptul nostim... Parca despre asta se vorbeste in acest topic: ca o mana de oameni ai BRU cer retrocedarea bisericii si a cimitirului vesel, in vreme ce marea majoritate, care este ortodoxa, va trebui sa-si costruiasca o alta biserica.
Reply With Quote
Vechi 24.12.2010, 10:07:22
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Scuzati-ma, dar sunteti de-a dreptul nostim... Parca despre asta se vorbeste in acest topic: ca o mana de oameni ai BRU cer retrocedarea bisericii si a cimitirului vesel, in vreme ce marea majoritate, care este ortodoxa, va trebui sa-si costruiasca o alta biserica.
Doamnă dragă, vă rog din suflet să înțelegeți că așa funcționează statul de drept: proprietatea este a proprietarului.

N-am să înțeleg niciodată această dublă măsură cu care judecați. Ortodocșilor li se cuvine biserica pentru că sunt mai mulți, deși de drept nu este a lor. Atunci de ce să nu li se cuvină secuilor Harghita ?! De ce să nu li se cuvină magrebienilor Parisul ?! De ce să nu li se cuvină maneliștilor România ?! De ce să nu li se cuvină păcătoșilor Împărăția Domnului ?!
Reply With Quote
Vechi 25.12.2010, 01:39:58
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Doamnă dragă, vă rog din suflet să înțelegeți că așa funcționează statul de drept: proprietatea este a proprietarului.

N-am să înțeleg niciodată această dublă măsură cu care judecați. Ortodocșilor li se cuvine biserica pentru că sunt mai mulți, deși de drept nu este a lor. Atunci de ce să nu li se cuvină secuilor Harghita ?! De ce să nu li se cuvină magrebienilor Parisul ?! De ce să nu li se cuvină maneliștilor România ?! De ce să nu li se cuvină păcătoșilor Împărăția Domnului ?!
sunt de acord cu ce spuneti, daca e vorba de orice alta proprietate. Dar biserica este lacas de rugaciune in care o comunitate se aduna pentru a aduce lauda lui Dumnezeu, a se boteza, a se cununa si a se inmormanta. Vad ca faceti abstractie de faptul ca majoritatea celor, care folosesc biserica sunt ortodocsi... asa cum acum 300 ani au trecut la catolici. Deci atunci s-au putut lua bisericile, s-au putut darama si construi altele; nimeni nu si-a facut proces de constiinta ca acele biserici apartineau Bisericii Ortodoxe. Acum ca oamenii au revenit la ortodoxie, punem problema din punct de vedere legal. Deci, cine are dublu standard?!? Mai reflectati!
Un Craciun fericit va doresc!
Reply With Quote
Vechi 25.12.2010, 14:57:59
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
De ce să nu li se cuvină magrebienilor Parisul ?!

Doar in spirit anecdotic (dar e real) : magrebinii vor Franta intreaga , nu doar Parisul .
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 08:41:53
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Intrebare: Cine a facut cererea de retrocedare a Cimitirului din Sapanta? .

Calatorind prin mai multe tari ortodoxe, am gasit destule biserici catolice ramase goale. La fel si manastiri goale, ca cea din Mallorca, transformata in muzeu. Nu am intalnit insa biserici ortodoxe goale, cu exceptia celor sapate in stanca din Turcia. Concluzia?
Acum vreo 5 ani faceam revelionul la Durau. In ziua de 1 Ianuarie la catolici e sarbatoare de porunca. Asa ca mi-am spus ca o sa merg la slujba la manastirea Durau. Ajung pe la 8 dimineata acolo si stupoare: biserica goala. Sau aproape goala. Era o femeie, turista sau localnica, eu si o maicuta care citea moliftele sfintului Vasile (asa am inteles ca se cheama).

Dupa vreo doi ani am fost nasi de cununie la un cuplu ortodox. In duminica de dupa cununie am fost la o manastire ortodoxa, de maicute, din apropierea orasului nostru. Citeva femei (nu erau imbracte ca maicutele), vietuiau acolo si asta era tot.

Acestea sint exemple de minastiri fara continut pentru mine. Cum poate o comunitate sa spuna ca se retrage din lume, si isi inchina viata lui Dumnezeu si sa traiasca asa cum am aratat mai sus:FARA PREOT, FARA SLUJBA DUMINICA, FARA SPOVADA SI IMPARTASANIE DEASA. Aceste lacasuri, daca ar fi apartinut bisericii catolice, ar fi fost inchise, pentru ca pe primul loc se pune mintuirea sufletului, iar acest lucru nu se poate face fara Sfintele Taine, iar acele maicute ar fi fost transferate in manastiri unde ar fi avut preot, duhovnic, slujba zilnica.

Referitor la bisericile ortodoxe "pline". Locuiesc linga o biserica ortodoxa care este inchisa cu lacat in timpul saptaminii. Duminica sint o mina de credinciosi, iar de sarbatori mai importante ceva mai multi. Nu poti intra intr-o biserica ortodoxa sa te rogi, sa te reculegi, sa stai de vorba cu Dumnezeu, in timpul saptaminii sau duminica dupamiaza. In afara de mitropolii, celelalte sint incuiate cu lacat. Bisericile catolice sint inchise cu lacat daca sint inchise de tot, sau sint deschise si in timpul saptaminii, pentru ca credinciosii sa poata sa stea de vorba cu Isus. Nu mai spun ca in bisericile catolice deschise se oficiaza slujba in fiecare zi, ceea ce e un mare ajutor pentru cei care se lupta cu pacatele.

Sa dea Domnul sa fiti dumneavoastra, ortodocsii, cei in care arde flacara credintei si a iubirii de Dumnezeu, iar exemplul vostru sa ne inspire si pe noi, catolicii, astfel incit sa-i dam Lui Dumnezeu slava si nu noua insine sau bisericilor de care apartinem.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 09:29:17
Monachos Monachos is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Implicit

Raman surprins de fapt ca insisi catolicii nu vad faptul ca propriile lor biserici, desi pline, nu mai sunt asa pline ca in urma cu cativa ani. Foarte bine, sa li se dea biserica de la Sapanta inapoi, dar dupa ce mor cei 9 enoriasi cum va fi biserica? Muzeu?
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 09:54:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Referitor la bisericile ortodoxe "pline". Locuiesc linga o biserica ortodoxa care este inchisa cu lacat in timpul saptaminii. Duminica sint o mina de credinciosi, iar de sarbatori mai importante ceva mai multi. Nu poti intra intr-o biserica ortodoxa sa te rogi, sa te reculegi, sa stai de vorba cu Dumnezeu, in timpul saptaminii sau duminica dupamiaza. In afara de mitropolii, celelalte sint incuiate cu lacat. Bisericile catolice sint inchise cu lacat daca sint inchise de tot, sau sint deschise si in timpul saptaminii, pentru ca credinciosii sa poata sa stea de vorba cu Isus. Nu mai spun ca in bisericile catolice deschise se oficiaza slujba in fiecare zi, ceea ce e un mare ajutor pentru cei care se lupta cu pacatele.
Nu stiu cum e in alte parti, in orasul unde locuiesc desi s-au construit si se construiesc biserici noi de multe ori nu ai loc duminica in biserica daca ajungi ceva mai tarziu, mai ales iarna. Si cele pe care le stiu sunt deschise toata ziua.
In manastiri exista preot duhovnic. In manastirile de maici presupun ca nu sta si el in manastire.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 10:12:39
irina82 irina82 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chiar că au tupeu ortodocșii din Săpânța să spună că biserica de acolo a fost construită de ortodocși.
Am o nedumerire. De ce un catolic se aboneaza la un site crestin-ortodox? Daca mi-ati raspunde as fi foarte bucuroasa.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 11:45:40
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Acum vreo 5 ani faceam revelionul la Durau. In ziua de 1 Ianuarie la catolici e sarbatoare de porunca. Asa ca mi-am spus ca o sa merg la slujba la manastirea Durau. Ajung pe la 8 dimineata acolo si stupoare: biserica goala. Sau aproape goala. Era o femeie, turista sau localnica, eu si o maicuta care citea moliftele sfintului Vasile (asa am inteles ca se cheama).

Dupa vreo doi ani am fost nasi de cununie la un cuplu ortodox. In duminica de dupa cununie am fost la o manastire ortodoxa, de maicute, din apropierea orasului nostru. Citeva femei (nu erau imbracte ca maicutele), vietuiau acolo si asta era tot.

Acestea sint exemple de minastiri fara continut pentru mine. Cum poate o comunitate sa spuna ca se retrage din lume, si isi inchina viata lui Dumnezeu si sa traiasca asa cum am aratat mai sus:FARA PREOT, FARA SLUJBA DUMINICA, FARA SPOVADA SI IMPARTASANIE DEASA. Aceste lacasuri, daca ar fi apartinut bisericii catolice, ar fi fost inchise, pentru ca pe primul loc se pune mintuirea sufletului, iar acest lucru nu se poate face fara Sfintele Taine, iar acele maicute ar fi fost transferate in manastiri unde ar fi avut preot, duhovnic, slujba zilnica.

Sa dea Domnul sa fiti dumneavoastra, ortodocsii, cei in care arde flacara credintei si a iubirii de Dumnezeu, iar exemplul vostru sa ne inspire si pe noi, catolicii, astfel incit sa-i dam Lui Dumnezeu slava si nu noua insine sau bisericilor de care apartinem.
RAspunsul la aceste intrebari ar fi trebuit sa le primiti la fata locului, nu de la mine.
Eu, pana acum nu am intalnit nici o biserica ortodoxa goala, atunci cand e Liturghie. Ma gandesc totusi, ca cei, care merg la Durau sa serbeze Revelionul, sunt prea obositi sa mai participe la Liturghie. Biserica Ortodoxa nu obliga pe nimeni la nimic.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 11:46:55
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de irina82 Vezi mesajul
Am o nedumerire. De ce un catolic se aboneaza la un site crestin-ortodox? Daca mi-ati raspunde as fi foarte bucuroasa.
Buna intrebare! Ar trebui deschis un topic pe acesta tema, caci nedumeriri avem cu totii. Si prea toleranti!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56