Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2026, 12:41:11
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit La rugaciunile scrise ar trebui cautat intai sensul dogmatic al unor cereri

Unele cereri din rugaciuni le zicem asa cum sunt, pentru ca ne dam seama ca rimeaza cu sufletul nostru,ca ne reprezinta, si nu mai stam sa ne batem capul.

Totusi o analiza ar fi indicata , ca sa stii ce te rogi.

E drept ca important e sa fie existent si puternic sentimentul interior de cerere si de dependenta de Dumnezeu, ca asta e una din conditiile de baza ale rugaciunilor.

Rugaciunile au fost preluate din traditie, si se pot identifica cu AI primele atestari documentare ale unora din ele ( de exemplu acatistele incepe de prin secolul 6)

De aceea le socotim ca venind de la Duhul, si nu ne mai prea batem capul cu ele, si riscam sa ajungem la o recitare a lor, chiar daca nevoia respectiva o simtim puternic si in sufletul nostru.

Un exemplu simplu, care toti il zicem in primele rugaciuni incepatoare:

Citat:
Doam*ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre.
Sunt anumite implicatii dogmatice pe care nu insist caci cred ca toata lumea le stie sau le simte :
-ca trebuie sa iti cunoscti pacatele intai,
-ca trebuie sa simti pocainta pentru ele, si hotararea de a scapa de ele ca rugaciunea sa aiba efect

Ce as vrea eu sa subliniez este ca dintre cele doua, iertarea este mai evidenta ,pentru ca toti stim ca pacatele ne-au fost iertate prin Hristos, si ca prin caiunta,si Taina spovedaniei actualizam mereu aceasta iertare ,pentru pacatele ulterioare

Dar curatirea de pacate, nu e asa evidenta.

Pentru ca nu e asa usor sa scapi de pacate.

Aici trebuie cunoscut exact ce trebuie sa faci tu si ce te poti ruga si astepta sa faca harul Duhului.

Cerea ar suna ca si cum harul ar face tot, noi doar cerem si vom fi curatati.

Dar in realitate stim toti ca a scapa de pacate este o lupta comuna si grea a omului ,asistat de har , in care harul e cel care vindeca pacatul (asa cum suna si cererea), dar omul e cel care doreste sa scape de el,se roaga pentru har, incearca sa faca faptele bune opuse acxelui pacat, isi supravegheaza mintea sa il identifice macar, si daca se poate sa il respinga
Reply With Quote
Vechi 07.05.2026, 18:38:40
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Un răspuns superb de la Dănuța:
Nici că se poate mei bine👏

https://youtube.com/shorts/M01NV6Emp...DBd2usNYvkHozo
Reply With Quote
Vechi 08.05.2026, 18:58:06
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Unele cereri din rugaciuni le zicem asa cum sunt, pentru ca ne dam seama ca rimeaza cu sufletul nostru,ca ne reprezinta, si nu mai stam sa ne batem capul.

Totusi o analiza ar fi indicata , ca sa stii ce te rogi.

E drept ca important e sa fie existent si puternic sentimentul interior de cerere si de dependenta de Dumnezeu, ca asta e una din conditiile de baza ale rugaciunilor.

Rugaciunile au fost preluate din traditie, si se pot identifica cu AI primele atestari documentare ale unora din ele ( de exemplu acatistele incepe de prin secolul 6)

De aceea le socotim ca venind de la Duhul, si nu ne mai prea batem capul cu ele, si riscam sa ajungem la o recitare a lor, chiar daca nevoia respectiva o simtim puternic si in sufletul nostru.

Un exemplu simplu, care toti il zicem in primele rugaciuni incepatoare:

Sunt anumite implicatii dogmatice pe care nu insist caci cred ca toata lumea le stie sau le simte :
-ca trebuie sa iti cunoscti pacatele intai,
-ca trebuie sa simti pocainta pentru ele, si hotararea de a scapa de ele ca rugaciunea sa aiba efect

Ce as vrea eu sa subliniez este ca dintre cele doua, iertarea este mai evidenta ,pentru ca toti stim ca pacatele ne-au fost iertate prin Hristos, si ca prin caiunta,si Taina spovedaniei actualizam mereu aceasta iertare ,pentru pacatele ulterioare
Poate că ai vrut să formulezi altfel ceea ce am boldat și poate că prin karma s-ar putea ca Duhul Sfânt să mă ferească de a comite vreun păcat, sau să nu lase ca urmările unei fapte să se răsfrângă asupra mediului in care, fără să conștientizez, comit păcatul; căci dacă conștientizez că fac un păcat, atunci nu-mi vine a crede că pot obține în avans iertarea(”actualizarea” ei).

A-mi cunoaște păcatele întâi este o mare, mare binecuvântare, ba chiar har, căci dacă nu simt pocăință, înseamnă că nu e nici o conștientizare a păcatului, sau cateheza mea are lacune și nu cunosc Voia lui Dumnezeu și nici jertfa Lui pentru mine.

Toate rugăciunile scrise au avantajul că se pot alege conform nevoii pe care o simțim și, mai ales, pot fi completate sau ajustate cu formulări proprii pe care harul nostru le consideră necesare a fi menționate.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 08.05.2026, 20:17:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Poate că ai vrut să formulezi altfel ceea ce am boldat și poate că prin karma s-ar putea ca Duhul Sfânt să mă ferească de a comite vreun păcat, sau să nu lase ca urmările unei fapte să se răsfrângă asupra mediului in care, fără să conștientizez, comit păcatul; căci dacă conștientizez că fac un păcat, atunci nu-mi vine a crede că pot obține în avans iertarea(”actualizarea” ei).
Nu, am folosit timpii gresit. De fapt vroiam sa zic ca prin Botez ni se iarta pacatele , la fel cum prin jertfa Mantuitorului ni s-au iertat pacatele panba la acel moment, iar prin marturisire ni se iarta pacatele de la botez pana ion prezent , sau de la ultima marturisire.

Actualizarea se face prin taina spovedaniei.

Bineinteles ca aceasta vine proportional cu gradul de cainta, nu cu simplul automatism al marturisirii

Citat:
Toate rugăciunile scrise au avantajul că se pot alege conform nevoii pe care o simțim și, mai ales, pot fi completate sau ajustate cu formulări proprii pe care harul nostru le consideră necesare a fi menționate.
Si un suflet nesimtit ce face :) ?
Se educa in a isi constientiza pacatele, macar cu ratiunea intai, ca sa urmeze si nevoia de rugaciune de iertare apoi.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2026, 21:23:49
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Si un suflet nesimtit ce face :) ?
Eu devin mai nesimțit(or) atunci când mănânc și dorm pe săturate.

Postul, reducerea somnului (în favoarea rugăciunii, spre exemplu), o suferință fizică ori sufletească, sărăcia... sau durerea empatică față de suferința altuia – astea mișcă sufletul, îl trezesc, îl înmoaie.
Vechi 09.05.2026, 08:30:36
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, am folosit timpii gresit. De fapt vroiam sa zic ca prin Botez ni se iarta pacatele...
Botezul la 6 săptămâni de la naștere? Care păcate? Zi măcar unul.
Reply With Quote
Vechi 09.05.2026, 08:39:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, am folosit timpii gresit. De fapt vroiam sa zic ca prin Botez ni se iarta pacatele...

21. Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,(1Petru3,21)
Reply With Quote
Vechi 09.05.2026, 13:25:41
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul

21. Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos,(1Petru3,21)
Pacatul originar .
Si pentru cei care nu se boteaza cand sunt mici ,pacatele facute pana atunci.
Iar apoi din marturisire in marturisire pacatele facute intre timp sau nespovedite la vremea lor.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare