![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Păstorul și bufnița - poveste africană
Pe malul unui lac trăia un păstor mărunțel care dorea să crească mare și voinic. Când s-a plictisit de atâta așteptare, s-a dus la cal: - Calule sfătuiește-mă, ca să fiu tot atât de mare ca și tine! - îl rugă păstorul. - Mănâncă ovăz și aleargă toată ziua! Ai să crești repede - zise calul. Păstorul făcu ce îi spuse calul. Mâncă ovăz și alergă de dimineața până seara, săracul... Dar nu crescu deloc. Atunci merse să se sfătuiască cu taurul: - Cumetre taur, sfătuiește-mă! Ce am de făcut ca să fiu tot atât de puternic ca tine? - Paște iarbă și rumegă neîncetat. Ai să vezi ce puternic vei fi! Păstorul se duse acasă și o lună întreagă păscu iarbă și rumegă de cu seară până dimineața. Dar nu crescu și nici mai puternic nu deveni. Atunci se duse după sfat la înțeleapta bufniță: - Cumătră bufniță, tu ești mare înțeleaptă! Spune-mi, ce să fac ca să nu mai fiu atât de mic și de slab? - De ce vrei să fii mai mare și mai puternic? - Ca să văd mai departe, răspunse păstorul. Atunci bufnița clipi din ochi și spuse: - Dacă vrei să vezi mai departe, urcă-te în copac! .....:) |
|