În prealabil postat de Romowe
Tu ai o problema cu mine, nu inteleg, care este treaba, ti s-a pus pata pe mine?! Nu pup in cur pe nimeni: romin, evreu, aborigen, arab, rus sau islandez. O solutie politica, indiferent de etnie, care NU poate fi suspecta de a fi un cal troian, este oricind de preferat uneia care lasa loc de comentarii si suspiciuni. Ce nu e clar?!
Am cunoscut personal musulmani din Rominia de diverse extractii etnice: turci, tatari, kurzi. Nici unuia nu am sa ii reprosez ceva. Cu atit mai putin nu au avut vreo intentie de prozelitism sau agresivitate cu pretext/temei confesional. (Ca sa glumesc nitel, poate musulmanii vor simti caldicismul meu, si nu vor vedea un crestin la litera in fata lor, adica o prada/un inamic, cine stie?! Nu ca ar fi problema asta, dimpotriva, e mai bine sa nu crezi cine stie cit in...ceva (extraterestru, pardon, zeu, ideologie, orice), dar sa ai constiinta curata, sa nu ai singe pe maini).
Acum serios, noi nu avem motive de teama de musulmanii autohtoni. Turco-tatarii sint o minoritate capabila si loiala acestui stat, asa cum este el, cu asa un popor. Cinstea turanicilor este proverbiala, si nu doar in Dobrogea.
Problema este alta, si mult mai complexa... Musulmanii din Vestul europei au fost dezradacinati economic sau politic, si au resentimente acumulate de generatii fata de "metropola", adica fata de fostele (chiar foste? hm) puteri coloniale. Oricum, nici un resentiment nu justifica terorismul. Absolut nimic nu justifica uciderea de oamnei nevinovati. Justifica insa infringerea adversarului alb cu propriile arme democratice, in mod non-sanguinar, la el acasa. In ce ne priveste pe noi si musulmanii nostri...ei nu au multe de reprosat acestui stat, nu mai mult decit rominii insisi, in orice caz. Nu e mai putin adevarat ca, indiferent ce latrau manualele comuniste de istorie de dupa 1965 sau cele interbelice de orientare nationalista, Rominia nu avea ce cauta/de ce ocupa in Dobrogea; in 1877 era o populatie romineasca sub 20%, deci...demitizarea e o treaba sanatoasa, cel putin din perspectiva restaurarii adevarului.
|