Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.12.2015, 11:40:54
ovidiu b.
Guest

Implicit

Bineînțeles, fiecare cât poate și asta cu binecuvântarea duhovnicului. :)
Reply With Quote
Vechi 11.12.2015, 10:19:23
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mă, dar tu de fasole cu murături n-ai auzit? Sau de o zacuscă sau o dulceață?
Sînt și de-astea la piață, da. Doar că-s mai complicat de mîncat cînd ești cu mașina prin țară, vezi primul mesaj al lui Mihnea.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2015, 10:53:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

E simplu: nu manca in timp ce conduci.
Vechi 11.12.2015, 15:09:41
ioana5760 ioana5760 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2014
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crinrin Vezi mesajul
Mie nu-mi place sa tin post, dar trebuie! Strict cu referire la mancare, post fara carne, oua, lactate si peste pot sa tin, dar fara ulei nu am tinut niciodata si nici nu am simtit vreun impuls in directia asta. Nici constiinta nu ma mustra ca mananc cu ulei. De atat sunt eu in stare.

Vorbesti despre o preocupare excesiva pentru mancare; gatesti mancaruri de post, mananci din ele si totusi ba nu-ti plac suficient, ba nu sunt destul de consistente iar gandurile tot catre mancare se indreapta, desi aproape ca abia te-ai ridicat de la masa. Imi pare ca e o lupta serioasa. O mai au si altii, nu esti singura.

Vreau sa-ti spun ce am observat pe pielea mea. Daca s-a intamplat sa incalc postul, ulterior am avut ispite in directia asta - aveam tot felul de pofte. Asa ca m-am invatat minte si incerc sa nu mai dau diavolului puteri asupra mea. Tin postul doar cu retinere de la alimentele de dulce, dar nu prea tin cont de cantitate. Mananc cand si cat simt nevoia.

Ca sa-ti mai tai din foame, incearca dulciurile de post. N-or fi sanatoase, dar mie-mi tin foarte bine de foame. Bananele, strugurii, nucile - sunt consistente iar eu le mananc si cu paine si-mi tin de foame. Si nu prea tin cont de gust, important e sa am ceva in stomac. Mai ai varianta produselor din soia gata preparate - lapte, pate si cremwursti la borcan.

Si cauta sa renunti la lactate - adica sa tii post normal, astfel incat diavolul sa nu te mai ispiteasca atat.
Prefer mancarea sa o pregatesc in casa din legume naturale (cartofi, varza, ciuperci etc) si imi mai place soia sub forma de granule, cubulete etc.
Nu mananc deloc din astea surogat, ambalate ca produse de post: pate vegetal, cascaval de post, fel de fel de carnaciori si salamuri de post si altele. Prea chimizate si ciudate.
Produsele din soia preparate ca lactate - laptele, smantana etc, pentru cine poate...
Bananele, strugurii, nucile si altele sunt bune ca fructe, dar nu-mi tin de foame. Dulciuri mananc putin.
Facem ce putem si cum putem fiecare.

Last edited by ioana5760; 11.12.2015 at 16:18:38.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2015, 16:24:52
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
Cunoscandu-ma, m-as poticni si de un fir de praf de dulce....
Păi atunci nu te mai cunoaște! E simplu. .......:)
(Apropos, cu ce fel de minte se cunoaște omul pe sine? E oare important prin ce fel de lentilă ne privim?
Că unii zic, oarecum cu laudă, că se cunosc pe ei. Dar nu se cunosc cu aceeași minte care, pe de o parte face trăsnăi iar pe de altă parte se contemplă pe sine? Mintea o fi numită minte și pentru că minte. Pe cine? Pe omul care o poartă.
Ar reieși că, până la o anume măsură a schimbării minții, a prefacerii ei numită metanoia, mai bună e lăsarea cunoașterii de sine în grija duhovnicului, a semenilor și a Bunului Dumnezeu. Că noi, cei sfâșiați și oarecum strâmbați printr-o viață de păcate, nici mintea autocunoascătoare nu o mai avem întreagă și imaculată. Și atunci ne amintim că Bunul ne-a lăsat în dar oglinzile altora, precum și suspinul adânc al sufletului la care uneori luăm aminte, cu sau fără trezvie și discernământ.
Așa că la final tot spovedania, duhul umilit și sfatul părintesc rămân repere mai bune decât propria cunoaștere de sine,îndoielnica și mult înșelătoarea și trufașa.
Zic și eu, părelnic, nu fie cu supărare.)
Reply With Quote
Vechi 11.12.2015, 17:10:19
crinrin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Păi atunci nu te mai cunoaște! E simplu. .......:)
(Apropos, cu ce fel de minte se cunoaște omul pe sine? E oare important prin ce fel de lentilă ne privim?
Că unii zic, oarecum cu laudă, că se cunosc pe ei. Dar nu se cunosc cu aceeași minte care, pe de o parte face trăsnăi iar pe de altă parte se contemplă pe sine? Mintea o fi numită minte și pentru că minte. Pe cine? Pe omul care o poartă.
Ar reieși că, până la o anume măsură a schimbării minții, a prefacerii ei numită metanoia, mai bună e lăsarea cunoașterii de sine în grija duhovnicului, a semenilor și a Bunului Dumnezeu. Că noi, cei sfâșiați și oarecum strâmbați printr-o viață de păcate, nici mintea autocunoascătoare nu o mai avem întreagă și imaculată. Și atunci ne amintim că Bunul ne-a lăsat în dar oglinzile altora, precum și suspinul adânc al sufletului la care uneori luăm aminte, cu sau fără trezvie și discernământ.
Așa că la final tot spovedania, duhul umilit și sfatul părintesc rămân repere mai bune decât propria cunoaștere de sine,îndoielnica și mult înșelătoarea și trufașa.
Zic și eu, părelnic, nu fie cu supărare.)
Esti obositor, mai lasa-ma. Si te rog, descalta-te cand intri pe forumul asta.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2015, 18:06:53
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Tot o fost cu suparare :)

Ceea ce inseamna ca mintea nu mintea cand o zis de poticnitul fie si de un fir..

Asta inseamna ca prezenta forumistica nu mai e cu binecuvantare de la duhovnic, altfel n-ar fi pricina de asa (usoara) poticnire... :)
Vechi 12.12.2015, 01:56:56
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
....descalta-te cand intri pe forumul asta.
Bine, covorașule!...:) (turcesc)
*

P.S. Ce-mi plac mie femeile inervate de fosta toceală a unor nervi care le serveau cândva la gestație.... Așa bine le-o pocnit fosta lor preacurveală de nici azi nu și-au revenit, precum se vede!
Ce, nu se vede????
P.P.S. Auzi, bre, doamnă, sfânta pe care crezi în nebunia matale că o întru-cipezi a pierit în pustie, bre, nu s-a exhibat ca matale-n cetate. Și când te gândești că era o biată egipteancă, iar nu o preavoslavnică moldoveancă!

Last edited by ahilpterodactil; 12.12.2015 at 02:02:33.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2015, 07:28:17
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Ori vă luați o cameră (ceea ce nu prea-i cazul) ori vă ignorați.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2015, 09:19:02
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Eu as fi dispus să construiesc, totuși. Dacă aș avea cu cine.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hramuri in Romania ! windorin Biserica Ortodoxa Romana 14 05.10.2016 00:11:10
Let's do it Romania Florin-Ionut Intamplari adevarate 20 28.09.2010 13:05:55
Romania bunului simt ...sau ....Romania nesimtirii ! elenavioletacocos Generalitati 22 22.11.2009 22:58:28
Romania IonutS Generalitati 3 10.05.2009 01:38:27
Romania ancah Generalitati 5 27.09.2007 17:08:53