Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 26.07.2015, 17:26:09
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Multumesc Yasmina - asta este ceea ce tot incercam sa explic.
Cand vorbeam de bucuria Craciunului nu era vorba nici de mancat porci si nici de alta lacomie alimentara.
E vorba de bucuria aceea de a petrece impreuna cu oamenii din jur, de a te bucura de sarbatoarea ce va sa vina. Sa nu poti simti bucuria din jurul tau, cand orasul este plin de ea. Si asta se intampla 1 data in an.
Da, bucuria din suflet o ai. Aia nu ti-o ia nimeni. (ca sa ma leg de mesajul lui Ioan Cezar), dar si aia din afara iti trebuie.

Multumesc si lui Mihnea care s-a straduit sa inteleaga o alta parte a framantarilor mele.
Lui doar o observatie mica - totusi e vorba de sarbatoarea mortii unor persoane. Nu mai stiu daca am citit pe aici pe undeva, sau ni s-a spus la biserica, dar cineva spunea ca mai importanta este ziua mortii unui sfant, decat a nasterii sale.. De aceea astfel de zile sunt trecute in calendar si serbate. Doar 2-3 sfinti au serbata si data nasterii sau chiar a conceperii lor (Iisus Hristos, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul).

Postul a fost infiintat tocmai in onoarea acestor persoane.
Din mesajul tau se intelege ca postim pentru noi insine. Fiecare ca sa se curete si sa se pregateasca pentru ceva. Moise, Ilie, chiar Iisus Hristos au postit pentru prergatirea lor, spui tu. Se poate sa fie si asa.
Am auzit pe multi care spun ca se tine post pentru ca sa rezolvi o problema, sau ca sa te faci bine, sau mai stiu eu, ceva personal.
Dar eu am inteles ca postul este o jertfa personala adus din dragoste fata de o persoana, in special pentru Iisus Hristos si Maica Sa.

Poate am inteles eu gresit.
Si postul nu este totusi bucurie. Da, scrie sa nu te arati trist cand postesti, sa nu te stie nimeni, sa nu postesti ca fariseii.
Dar in post nu ai voie sa petreci in nici un fel, nici sa dansezi, nu canti, nu te duci la concerte si etc.. In post te retragi in rugaciune si cumpatare, in jertfa alimentara si trupeasca (renunti si la o bucatica de ciocolata si la sot/sotie si la mangaiere etc.).
Este intr-un cuvant o perioada de retinere.

Ah, ca o faci de buna voie si cu bucurie in suflet, este altceva.
Si revin la problemele postului in societate: cand tu trebuie sa te retragi in tine si in jertfa ta, in timp ce altul se bucura de sarbatoarea aceea.

Si esti privit ciudat, ca neadaptat social. Si da rau si la CV.

Cineva ii critica pe unii musulmani cum fac cand au postul lor si eu spuneam cum este si la noi.
Cam tot asa este. Vai sa se faca masa speciala de post pe oriunde. Automat obligi omul.
Am intalnit cazuri cand se dorea serbarea unei zile de nastere sau de nume.
Ce probleme sunt atunci. Nu mai socializam. Ori nu mai mergem, ori mergem si cerem sa ni se faca mancaruri de post, ori fortam omul sa nu mai serbeze de loc. S-a dus bucuria lui.

La noi la biserica se mai intampla un lucru - serbarea de Mos Craciun pentru copii si de Craciun a adultilor se face in post. Ca nu se poate altfel.
Este asa un fel de autoflagelare. Ori e post, ori e sarbatoare.

Ma mai intreb, ca tot a aruncat cineva mai sus vorba cu porcul, cum se face totusi la tara cu postul. Zice ca tin taranii postul si povesti frumoase, cum fac ei totul. Toate bune si frumoase. Dar porcii nu se taie de Craciun ci pana atunci. Fix in post. Ignatul este pe 20 decembrie, deci in post. Este ziua taiatului porcilor la tara din cate stiu.

Si uite asa le combinam de nu mai stim nici noi.

In incheiere lui Ioan Cezar:
Nu stiu de ai ajuns la confuzie, ca problema psihica. Aia este altceva.
Nu stiu daca ati observat, dar vine cate cineva si deschide un fir de discutie mai interesant si vin restul si isi dau cu parerea. Mai ales vin unii care vesnic critica pe cate cineva (ca persoana) si niciodata nu vin cu explicatia corecta: "Uite ba, tu spui gresit, corect este asa...".

Stiu eu doi, care parca sunt frati: unul iti diseca firul in 16 si fiecare vorbulita,
altul arunca doar doua vorbe nu stii nici cui si nici la ce se refera.

Si citesc si eu mesaje si explicatii si de cele mai multe ori atat de contradictorii ca nici nu mai stiu cum e corect.

Un forum este pentru discutie. Asta este rostul lui. Si daca vin zece insi cu parerile lor la un subiect, normal ca se produc confuzii, discutii, conflicte.
Ca fiecare se da mai destept.

Eu macar am incercat sa aflu, sa intreb, citesc articole de aici de pe site, citesc carti, aud ce spune preotul la predica. Si ghiveciul este gata in capul si sufletul meu, ca religia nu este 2+2=4. E chestie de suflet, de metafora, de intelegere.

Exista oameni aici pe forum care n-au pus niciodata o intrebare, n-au avut niciodata o nelamurire sau o greseala. Atata perfectiune eu una nu am.

In ultima bucatica din mesajul tau ai atins esenta - " cine stie cu ce se confrunta Sophia zi e zi si ani si ani..."
Asta este. Nu stie nimeni. Nu mai comentez.

In incheiere - tot e bine ca mesajele mele au atata cautare si interes
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape

Last edited by sophia; 26.07.2015 at 17:52:41.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 26.07.2015, 17:45:29
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Uite pentru ce tinem post: (lui Mihnea)

2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului , a fost asezat de Biserică în cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de înăltare a sufletului. Stă în legătură cu Pastile si cu Pogorârea Duhului Sfânt, sărbători cu dată schimbătoare. De aceea nu începe la dată sorocită, ci tine când mai mult, când mai putin. Lăsăm sec insă totdeauna în Duminica Tuturor Sfintilor , seara, si postim până la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli , care dacă va cădea Miercurea sau Vinerea, nu mâncăm de dulce.

În acest post nu mâncăm carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mâncăm untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegăm la untdelemn si avem voie la vin.

MÂNCĂM PESTE : Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul -24 Iunie - chiar dacă aceasta ar cădea Miercurea sau Vinerea.

Dacă în zilele de Luni , Marti si Joi cade vre-un sfânt mai mare înse4mnat în calendar cu cruce neagră (+) , atunci mâncăm peste , iar de cade Miercurea sau Vinerea mâncăm numai untdelemn si bem vin. Intâmplându-se Miercurea sau Vinerea vre+un sfânt cu priveghere, sau hramul bisericii, dezlegăm la untdelemn , la vin si la peste.

3. Postul Sfintei Marii , sau al Sîntămăriei, numit si postul lui August, se tine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu , care înainte de Adormire a petrecut în neîncetată rugăciune si ajunare.

Durează două săptămâni : de la 1 la 15 August.

Lăsăm sec la 31 iulie ; iar de va cădea această zi Miercurea sau Vinerea, lăsăm sec la 30 iulie. În acest post untdelemn si vin mâncăm numai Sâmbăta si Duminica .

MÂNCĂM PESTE : Schimbarea la Fata - 6 August.

De asemenea , dacă Adormirea Maicii Domnului cade în zi de post, mâncăm de dulce a doua zi, adică la 16 August , iar în ziua Adormirii mâncăm peste.

4. Postul Nasterii Domnului , sau al Crăciunului, iarăsi ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ''Cuvântul lui Dumnezeu'' născut din Fecioara Maria.

(citat din site-ul Sfaturi ortodoxa)
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote
  #3  
Vechi 26.07.2015, 19:30:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
totusi e vorba de sarbatoarea mortii unor persoane. Nu mai stiu daca am citit pe aici pe undeva, sau ni s-a spus la biserica, dar cineva spunea ca mai importanta este ziua mortii unui sfant, decat a nasterii sale.. De aceea astfel de zile sunt trecute in calendar si serbate. Doar 2-3 sfinti au serbata si data nasterii sau chiar a conceperii lor (Iisus Hristos, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul).
Desigur ca ziua mortii unui sfant, adica a nasterii aceluia pentru viata neinserata, este mai importanta. Asta nu inseamna ca e mai trista. De aceea, ziua Adormirii Maicii Domnului mai e numita si sarbatoarea de "Sfanta Maria mare", fata de ziua nasterii ei, cand e sarbatoarea "Sfanta Maria mica". Asta nu inseamna ca trebuie sa fim tristi.

Citat:
Am auzit pe multi care spun ca se tine post pentru ca sa rezolvi o problema, sau ca sa te faci bine, sau mai stiu eu, ceva personal.
Da, asa cum a fost postul de 40 de zile al celor din Ninive, ca sa indeparteze urgia lui Dumnezeu de la ei si ca sa potoleasca Sfanta Manie a Lui. Asa cum a fost si postul de 3 zile al Esterei, inainte de un eveniment pe muche de cutit, amenintator pentru viata ei si a altora. Acesta mai e numit, cu o sintagma mai sforaitoare "caracterul propitiatoriu al postului". In practica, preotul sau episcopul pot porunci un astfel de post ca sa avem ploaie, de exemplu. Mai poate fi, mai rar, postul ca multumire. Mai rar, fiindca noi mai rar ii multumim lui Dumnezeu, asa cum ar fi postul dupa ce luam un examen. Mai poate fi vorba de un post penitential. Postul Pastelui are un caracter evident penitential si tot asa are postul pe care ni-l poate cere duhovnicul inainte de a ne impartasi

Citat:
Dar eu am inteles ca postul este o jertfa personala adus din dragoste fata de o persoana, in special pentru Iisus Hristos si Maica Sa.
Ceea ce este comun tuturor felurilor de post enumerate, si inca altora, e faptul ca noi postim pentru noi. Ca sa ne fie noua bine. Noua si celor dragi. Postim pentru noi si pentru aproapele. In toate cazurile postul inseamna purificare. Sfintii, Maica Domnului si Dumnezeu Isusi nu au nevoie de postul nostru, ei sunt deja purificati, respectiv insasi sursa puritatii.

Citat:
Dar in post nu ai voie sa petreci in nici un fel, nici sa dansezi, nu canti, nu te duci la concerte si etc..
Spuneam ca nu ai voie sa te duci la petreceri cu dans. Atat. La o intrebare a unui credincios daca asta inseamna ca nu ai voie sa mergi la discoteca, preotul a raspuns afirmativ, motivand prin aceea ca dansul la discoteca este asimilabil petrecerii cu dans. Nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa mergi la cursuri de dans, de exemplu. Nici ca nu ai voie sa mergi la concerte. Ori sa mergi sa vezi "Giselle". Nici sa nu canti. In parohia mea, se canta la Sfintele Slujbe in post tot cat se canta si la cele din afara postului.


Citat:
Si esti privit ciudat, ca neadaptat social. Si da rau si la CV.
Crestinii oricum sunt priviti ca ciudati, ca neadaptati social. Din punctul de vedere al lumii, asa si este. Sa nu uitam ca punctul de vedere al lumii nu este punctul de vedere al lui Dumnezeu.
In curand, cand va incepe marea persecutie, a fi crestin oricum va da foarte rau la CV. In unele locuri din Occident, deja da rau inca de pe acum. Si, avand in vedere ca Ro e tara emergenta nu numai economic, peste cel mult 10 ani tot asa va fi si in Ro. Daca tineti mult sa aveti un CV pe care lumea sa il aprecieze, atunci e bine sa nu postiti. Daca, totusi, o faceti, e bine sa paziti acest secret.

Citat:
La noi la biserica se mai intampla un lucru - serbarea de Mos Craciun pentru copii si de Craciun a adultilor se face in post. Ca nu se poate altfel.
Este asa un fel de autoflagelare. Ori e post, ori e sarbatoare.
Tocmai va spuneam ca "post" nu e in opozitie cu "sarbatoare". Unele sarbatori cad sistematic in post. Bunavestire, de exemplu. Dar daca, la dv la biserica, prin "serbarea de Craciun a adultilor" se intelege dans in zi de post, atunci avem un exemplu ca la carte de incalcare a postului, eventual la indemnul preotului. In astfel de cazuri, credinciosul trebuie mai intai sa aiba o discutie cu preotul sau, apoi, daca discutia nu e lamuritoare, sa il reclame la episcop. De aceea aveti episcop, adica, literalmente, "cel care vegheaza deasupra".

Citat:
Ma mai intreb, ca tot a aruncat cineva mai sus vorba cu porcul, cum se face totusi la tara cu postul. Zice ca tin taranii postul si povesti frumoase, cum fac ei totul. Toate bune si frumoase. Dar porcii nu se taie de Craciun ci pana atunci. Fix in post. Ignatul este pe 20 decembrie, deci in post. Este ziua taiatului porcilor la tara din cate stiu.
Cred ca ati citit prea multa literatura semanatorista, despre taranul roman care e bun, ospitalier si credincios. Ignatul este o sarbatoare lumeasca, ce nu mai are de mult nicio legatura cu Sfantul Ignatius, care nu ar fi conceput sa duca o bucata de porc la gura in zi de post.

Romania, Franta si, fara indoiala, Germania sunt tari descrestinate, pentru a caror reevanghelizare trebuie sa luptam, in calitate de soldati ai lui Cristos si colaboratori ai apostolilor, care sunt episcopii nostri. Dar, lupta trebuie sa inceapa mai intai cu noi insine. O buna metoda de lupta este postul de care vorbim.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 26.07.2015 at 19:34:35.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 26.07.2015, 23:37:51
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 328
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Desigur ca ziua mortii unui sfant, adica a nasterii aceluia pentru viata neinserata, este mai importanta. Asta nu inseamna ca e mai trista. De aceea, ziua Adormirii Maicii Domnului mai e numita si sarbatoarea de "Sfanta Maria mare", fata de ziua nasterii ei, cand e sarbatoarea "Sfanta Maria mica". Asta nu inseamna ca trebuie sa fim tristi..
...pana si cuvantul "sarbatoare" sau "praznic" presupune bucurie si nu tristete sau jeluire.

N-are niciun sens sa fim tristi de Adormirea Maicii Domnului, de ex.
Crestinismul e o credinta a bucuriei. O anumita tristete si dor se simte in asteptarea nerabdatoare pentru venirea lui Iisus Hristos. Dar in niciun caz nu trebuie sa ii jeluim pe sfintii pe care ii praznuim (ar fi ridicol, absurd si ilogic).

Last edited by Heurtebise; 26.07.2015 at 23:39:54.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare