Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.07.2015, 15:43:53
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Coptii sunt fascinanti. Am avut sansa, la inceputul acestui an, sa-i cunosc fata in fata.Datorita unui prieten copt am avut sansa sa vizitez Biblioteca din Alexandria si laboratoarele de acolo. Este ceva incredibil. Vechile manuscrise crestine sunt restaurate atat de copti cat si de tinere cercetatoare musulmane, care lucreaza la ele imbracate traditional.Trebuie sa vezi cum fac, bucatica cu bucatica, cat de complex este procesul, ca sa intelegi. Cand au avut in Egipt probleme cu Fratiile Musulmane, si era pericolul ca Biblioteca sa fie distrusa de fundamentalisti, au iesit toti angajati impreuna, copti, evrei si musulmani si au facut un lant uman in jurul ei, tinandu-se de maini. Inspirati de ei tinerii din Alexandria li s-au alaturat si au salvat Biblioteca si manuscrisele ei. Un dialog cu un copt este ceva deosebit, au ceva de copil in credinta lor.Aveam o idee despre ei dar abia dupa ce i-am cunoscut am inteles anumite lucruri. Pentru mine experienta cunoasterii lor a fost ceva ce m-am impresionat profund, mult peste ce mi-am imaginat, la inceput eram sceptic. Cumva parca te intorci in timp, vizitandu-le tara, lacasurile de cult si ascultandu-i.

PS: dupa ce am vazut Alexandria, cu spiritul ei multicultural, l-am inteles mai bine si pe Origen si fermentul cultural in care a trait, la sfarsit de Antichitate :) Cumva ceva din aceea lume inca mai exista cumva, poate intr-o alta forma, poate in alt context, dar ceva din spiritul ei a ramas. Cand am citit introducerea parintelui Ioan Ica Jr la cartea ,,Origen" a lui Henri Crouzel,mi s-a parut ca idealizeaza putin contextul lui Origen si ca forteaza o paralela cu timpul nostru. Trebuie sa admit, dupa ce am vazut acele locuri si am cunoscut spiritul lor, ca dansul a avut perfecta dreptate, a facut o analiza impecabila si o paralela mai mult decat actuala.
Reply With Quote

Tags
copți monofiziți nicodim

Thread Tools
Moduri de afișare