Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.11.2014, 04:08:18
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
@Pelerin spre Rasarit, nu-ti pot raspunde in seara asta.

Astept totusi pe cineva care sa raspunda intrebarii mele bolduite. Prefer, dar nu insist in mod special, pe cineva din categoria "moralitatea fara Biblie este precum viata fara Soare".
M-aș bucura totuși să îți faci puțin timp și să dai curs invitației Pelerinului. Din câte îl cunosc, nu a spus-o nici pe ton belicos nici din vreo infatuare. Ci, pur și simplu, cred că a găsit folositor pentru dialog să iei în lectură și informația pe care noi creștinii o folosim.
Dacă îmi dai voie, îți sugerez să faci pur și simplu un exercițiu. Ia-o ca o rugăminte camaraderească, în definitiv dincolo de polemica noastră suntem cu toții oameni, aflați aici în dialog pentru folosul fiecăruia și al tuturor.
Deci fii te rog fair, amabil, prietenos și cearcă să dai curs, de dragul unui dialog frumos, propunerii Pelerinului.
Mulțumesc, toate cele bune!

P.S. Poate că e prematur ce spun sau e de-a dreptul inoportun și chiar fals, dar eu cred că atunci când medităm la un text biblic și în general la cele ale creștinilor, ceea ce ar merita să stea în prin plan sunt: Iubirea (dintre Dumnezeu și om, precum și dintre oameni), păcatul (care, atenție! nu cred că e categorie etică, morală, ci e ceva mult mai adânc și e legat de următorul concept, anume), mândria. În acest minimal cadru de referință (Iubire, păcat, mândrie) vei sesiza, poate, că discuția noastră despre morală poate căpăta alte sensuri...
Reply With Quote
Vechi 26.11.2014, 13:13:59
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul

.Acum,daca vei citi si tu Prima Epistola a lui Ioan din Noul Testament,vei putea sa-ti pui singur oglinda in fata,nu trebuie sa te judec eu sau sa-mi dau eu cu parerea.Citeste tu cum a trait Iisus,ce a spus,ce a facut si spune-ti tie unde esti.Scrie pe o pagina doua coloane: prima numita ,,Ce a spus Iisus despre pacat" si a doua ,,Cum a spus sa traiasca un credincios".Extrage din cele 4 Evanghelii si scrie aici pe forum.Apoi vedem toti la ce concluzie ajungem.Esti de acord sa faci asta?

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
M-aș bucura totuși să îți faci puțin timp și să dai curs invitației Pelerinului.
Asera chiar nu puteam raspunde si, mai mult decat atat, eram si indecis. Astazi zic DA, ma bag, in masura in care imi permite timpul. Problema mea nu este una de citire ci de scriere :). ...Aia imi mananca cel mai mult timp.

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
P.S. Poate că e prematur ce spun sau e de-a dreptul inoportun și chiar fals, dar eu cred că atunci când medităm la un text biblic și în general la cele ale creștinilor, ceea ce ar merita să stea în prin plan sunt: Iubirea (dintre Dumnezeu și om, precum și dintre oameni), păcatul (care, atenție! nu cred că e categorie etică, morală, ci e ceva mult mai adânc și e legat de următorul concept, anume), mândria. În acest minimal cadru de referință (Iubire, păcat, mândrie) vei sesiza, poate, că discuția noastră despre morală poate căpăta alte sensuri...
Voi folosi iubirea in prim plan dar nu va asteptati ca ea sa ramane nealterata, pana la sfarsit, pe masura ce primesc informatii noi. Nu-mi cereti sa concluzionez premisa.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2014, 14:00:05
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Inorogule, am propus cadrul iubire-păcat-mândrie nu pentru a forța concluziile ci pentru a ține cont de premise.
Acest triptic nu este unul dedus, inventat și folosit de creștini pentru a influența interpretarea vreunui text sau înțelegerea lucrurilor. Nu! Nu este vorba de un artificiu intelectual, retoric, cum mulți cred. Nu e o lentilă artificială care ar influența părtinitor și deliberat înțelegerea condiției umane.
E vorba doar de a ne recunoaște realitatea constitutivă, de a fi în contact, cu noi înșine, de a ne da seama cine și cum suntem. Viața noastră, de nu cumva suntem rupți (scindați) mintal de propria noastră realitate lăuntrică este curgătoare pe acest calapod: iubire, păcat, mândrie. În jurul acestora se dezvoltă și celelalte, toate, prin dezvoltări firești și/sau pervertiri.
Deci nu se pune problema să ajungi prin textul biblic la aceste concluzii sau să le folosești forțat ca și cum ți le-ar impune careva, ci dimpotrivă, să iei contact cu ele, prin priza la lumea ta lăuntrică (comună cu a noastră a tuturor oamenilor), înainte să citești vreun verset precum și pe parcursul întregii lecturi.
Altminteri ratezi, pe motiv de vacuitate.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare