Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2014, 04:13:18
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu-mi dau seama cât de filozofică e dilema mea, dar știu că m-aș bucura să aflu cât mai multe păreri.

Ergo, cum credeți voi că e mai bine să procedăm, în calitate de creștini, în împrejurări de viață concrete:

1. Să ne ferim de suferință autoamăgindu-ne cu minciuni mentale cu efect analgezic asupra sufletului.

sau

2. Acceptăm adevărul din străfundul inimii cu riscul suferinței

Să presupunem că ați ieșit dintr-o relație de prietenie cu posibilități de evoluție în dragoste. Cum e mai bine pentru un credincios să gestioneze despărțirea?

1. Folosind argumentul vulpii din celebra fabulă, care s-a consolat singură pentru neputința de a ajunge la struguri, spunându-și că erau oricum acri. Vânzându-ți singur gogoși, adică minciuni cu efect autoamăgitor cum că persoana de care te-ai despărțit nu era potrivită cu tine, aveați discuții în contradictoriu pe teme etice sau teologice (oricum fără efect asupra vieții practice imediate), că nu se încadra în toate așteptările tale etc.

2. Acceptând adevărul și anume faptul că ați petrecut clipe minunate împreună, că ai simțit adierea fericirii, că ați avut planuri frumoase, că pierzi o oportunitate uriașă detașându-te de persoana respectivă etc.

Aștept cu interes opiniile voastre!
Aș veni cu niște întrebări, sper să nu fie cu supărare:

* De ce ai ales topicul cu probleme filozofice, oare încerci să evaluezi o situație de viață într-o manieră filozofică? Adică nu topicul e o problemă... dar pare că vezi viața prea teoretic, ca și când încerci să pui în practică niște scheme gândite la un moment dat...
Poate e o părere eronată.

* Primele întrebări sunt retorice. Pare a fi dilema dintre inimă și minte....tu zici că poate reușești să te minți mental, dar inima știe adevărul. Dar de ce adevărul poate aduce suferință unui creștin?

* Se pare că tu mergi pe ambele variante, dar nu iese niciuna...
Aducând un pic de pragmatism, mai superficial probabil, genul din filmele americane: schimbă ce nu poți accepta, acceptă ce nu poți schimba și roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să deosebești cele două situații... parcă așa era, nu mai știu bine...

Last edited by Annyta; 15.04.2014 at 04:31:59.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare