Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2014, 00:28:30
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Și despre sfinții Constantin cel Mare și Ștefan cel Mare se zice că ar fi fost niște desfrânați.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2014, 00:35:50
Marcel_Ionut's Avatar
Marcel_Ionut Marcel_Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Și despre sfinții Constantin cel Mare și Ștefan cel Mare se zice că ar fi fost niște desfrânați.
Vad ca la locatie ai pus Cernica, cauta-l pe Sfantul Calinic de la Cernica
Vechi 04.04.2014, 00:42:36
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit

Citat:
Se zice...dar chair au fost?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 03:52:58
lavinia40 lavinia40 is offline
Banned

Data înregistrării: 03.09.2009
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Se zice...dar chair au fost?
Wow, acu il analizam pe Stefan cel Mare..si 'basca' Constantin cel Mare'...

Cool, de tot Yasmina, numa sfintzii nu i'am judecat/analizat!
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 09:03:39
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lavinia40 Vezi mesajul
Wow, acu il analizam pe Stefan cel Mare..si 'basca' Constantin cel Mare'...

Cool, de tot Yasmina, numa sfintzii nu i'am judecat/analizat!
Yasmina punea sub semnul întrebării afirmația/ acuzația lui Dalian...
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 17:26:35
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Yasmina punea sub semnul întrebării afirmația/ acuzația lui Dalian...
Nu e nici o acuzație când se afirmă că Maria Egipteanca a fost o prostituată înainte de a deveni sfântă. E o realitate.
La fel și în cazul tuturor sfinților păcătosi în timpul vieții lor lumești.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 17:30:48
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Nu e nici o acuzație când se afirmă că Maria Egipteanca a fost o prostituată înainte de a deveni sfântă. E o realitate.
La fel și în cazul tuturor sfinților păcătosi în timpul vieții lor lumești.
Da, am ales prost cuvântul acuzație.

În rest, referitor la acest subiect, subscriu la răspunsul Pelerinului de mai sus.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 18:31:12
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit Pt doamna/domnisoara Annyta

Avva Moise vs Mesrine

Gasiti in Pateric un exemplu de avva,fost desfranat si talhar,ajuns sfant.Este vorba de avva Moise,mentionat si de Palladius intr-un capitol al ,,Istoriei lausiace".Etiopian,un negru cu un fizic de luptator,fost sclav gonit pt desfrau si conducator de banda de talhari.Dupa convertire ajunge inclusiv preot,avand exact atatia ucenici cati talhari condusese.Moare ucis de barbari,in pustiirea Sketis-ului din 407.Intr-un ultim gest profund de pocainta,privind la trecutul sau,prefera sa ramana,in loc sa fuga,si sa fie ucis,spunand:,,Eu astept ziua aceasta de atatia ani,ca sa se implineasca cuvantului stapanului Hristos care spune:,,Toti care ridica sabia de sabie vor muri".Este sarbatorit in BO cred ca in luna august.

La polul opus,lumea moderna a incercat si ea,stangaci si artificial,sa creeze sfinti de acest tip.Nu stiu daca ati vazut filmul ,,Mesrine"a lui Jean-Francois Richert,cu un Vincent Cassel extrem de credibil in rolul lui Mesrine.In scena finala
Mesrine,un idol,erou-geniu impotriva sistemului malefic al lumii moderne,pt multe generatii de tineri revoltati din Cartierul Latin, este incoltit intr-o intersectie,in propria masina,si ucis de politia franceza. Imaginea finala il prezinta intr-un fel de atitudine pe care regizorul(pe Richert l-am suspectat la faza asta de sentimentalism subversiv)ar fi dorit-o ,,christica"cu capul cazut pe piept si barba naclaita de sangele care picura.Un fel martir invins de un sistem odios care si-a infruntat ultimele clipe cu constiinta sacrificiului.Complet fals,spre diferenta de avva Moise,Mesrine nu s-a pocait de crimele comise nici de pierzania in care traise si nu a ripostat nu dintr-o pocainta precum a etiopianului,ci pentru ca nu a mai apucat sa ajunga la mitraliera si grenadele pe care le avea puse sub scaunul masinii.Pentru cineva ca Mesrine gestul de final al lui avva Moise era de neconceput.

Dupa cum spunea,cred ca era Nichifor Crainic,,culmea umanului ramane sfantul,nu geniul" :) Va doresc numai bine.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare