Citat:
În prealabil postat de Amistad
1. Oamenii de stiinta pot sa minta in declaratiile si lucrarile lor stiintifice?
2. Oamenii de stiinta pot sa se insele in declaratiile si lucrarile lor stiintifice?
|
Raspuns:
Da, pot sa minta (s-au intamplat cazuri) si pot sa se si insele. Exista exemple in acest sens. Minciuna este maidegraba o exceptie pe cand inselarea as zice ca este aproape o regula. La aparitia unui fenomen/concept nou, apar mai multe explicatii, care se contrazic reciproc; este clar ca cel putin unul din autori se inseala. De obicei, observatii sau masuratori mai precise valideaza una din explicatii si demonstreaza ca gresite pe celelalte; de regula, cei care su gresit isi recunosc "vina" cu fairplay si imbratiseaza teoria confirmata experimental. Ca peste tot in viata, exista si exceptii.
Eu personal nu cred ca o teorie mincinoasa poate rezista prea mult, chiar daca s-a format o alianta de savanti mincinosi, eventual cointeresati material, care sa promoveze si sa sustina minciuna; altfel spus, nu cred in teoria conspiratiei oamenilor de stiinta.