Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 20.07.2013, 01:50:05
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit Pentru domnul Decebal

"...încă nu ai răspuns la întrebarea dacă "catolicii" sunt sau nu eretici, sunt sau nu în afara Bisericii lui Hristos"
Am evitat în mod intenționat răspunsul, într-adevăr, dar nicidecum din lipsă de considerație față de dvs, ci fiindcă am, la rândul meu, multe întrebări, nelămuriri... și nu îndrăznesc să mă pronunț într-un mod atât de radical cu privire la semenii mei. Mărturisesc că Hristos nu m-a ales ca asistentă la Judecata de apoi... Nu știu să vă răspund la o astfel de întrebare, într-un mod categoric, prin "da" sau "nu". Nu știu.
Pot spune că o idee teologică este ortodoxă sau eretică, știu să discern între ortodoxie și erezie în sens dogmatic și știu să aleg ceea ce au ales Părinții, renunțând la ceea ce ei nu au asumat.
În schimb, nu am dreptul să afirm, în mod categoric, despre persoane dacă sunt sau nu eretice. Nu-mi pot asuma o astfel de responsabilitate nici măcar măcar pentru a mă pronunța în cazul celor care susțin, în mod evident, erezii.
Pot spune că nebunia este irațională; totuși, dacă o persoană mi-ar spune o idee evident ilogică, nu m-aș grăbi să o consider drept nebună. Poate că persoana respectivă gândește logic și are discernământ, dar în momentul respectiv... a vrut să spună altceva, a fost amăgită, are o altă problemă pe care eu n-o intuiesc; sau poate că, dimpotrivă, problema ține de modul meu de înțelegere a mesajului celuilalt. La fel și în cazul ereziilor și al celor care le profesează: știu clar că o anumită idee este neconformă Revelației, a fost contestată și combătută la un anumit Sinod Ecumenic și știu că, urmând dogmelor ortodoxe revelate, am datoria de a evita orice ar fi acea idee neconformă adevărului creștin; în schimb, nu pot afirma, cu mândrie și fără discernământ duhovnicesc, faptul că toți susținătorii acelei idei sunt eretici și în afara Bisericii lui Dumnezeu.
Prin urmare, dacă mă veți întreba ceva în legătură cu dogmele catolice diferite de cele ortodoxe (fiindcă cele mai multe dintre dogmelor catolice sunt comune celor două Biserici despărțite în mod artificial și dramatic în anul 1054), atunci vă voi răspunde, fără ezitare, că îmi asum perspectiva ortodoxă, cred în dogmele ortodoxe, în adevărurile revelate ale Bisericii ortodoxe a lui Hristos din care El m-a învrednicit să fac parte încă din copilărie și, în consecință, nu cred în dogmele catolice diferite de cele ale Bisericii mele (cea mai importantă dintre acestea fiind dogma "Filioque").
În schimb, vorbind despre creștinii catolici ca persoane, ca iubiți și iubitori ai lui Hristos, nu, nu-i pot numi "eretici" și, în primul rând, NU pot generaliza în acest mod! Pot spune chiar că am cunoscut catolici orthodocși, așa cum am mai scris și mi-ar fi imposibil să-i privesc în ochi pe acești creștini și frați de credință, după ce i-aș fi numit, fie și doar în gând, "eretici" și "în afara Bisericii lui Hristos".
Aminteați de o enciclică a Patriarhiei Ecumenice care datează din secolul al XIX-lea.
Alte documente ale aceleiași instituții sunt relevă o atitudine total diferită, anume una ecumenică. Trăim "sub vremi", vorba cronicarului... Dumnezeu nu, dar noi da. De aceea, în analizarea documentelor, cunoașterea contextului istoric este atât de importantă.
Dvs preferați să asumați punctul de vedere exprimat de către Patriarhia Constantinopolului în a doua jumătate a secollui al XIX-lea; inima mea rezonează, dimpotrivă, la actul de ridicare a anatemelor din 1054 (7 decembrie 1965). Prin urmare, ajungem la tema centrală a topic-ului: gândim și simțim în modalități diferite. Și cred că putem avea un dialog constructiv cu toate că gândim atât de diferit sau tocmai pentru că gândim atât de diferit. :)
"În ce s-ar concretiza așa zisa perspectivă diferită? Poți să dai exemple, sau este vorba doar despre o lozincă?"
Am mai dat exemple, dar din respect pentru dvs, le voi repeta (aș putea găsi și altele, dar la ora aceasta... nu prea stau bine cu imaginația): difernețele de trăire dintre Sfinții Apostoli, observabile și în stilurile diferite în care și-au redactat scrierile, inspirați toți de Același Duh al lui Hristos.
Nu mă refer la perspectiva diferită a feluritelor erezii apărute de-a lungul istoriei, erezii care, deși sunt reafirmate, de la o epocă la alta, sub alte și alte măști, nu au putut și nu vor putea învinge niciodată Biserica lui Dumnezeu. Nu mă refer la "diferența" dintre minciună și adevăr, dintre întuneric și lumină, dintre bine și rău, așa cum i-am scris și domnului AlinB într-un alt mesaj (pagina16). Între acestea există nu diferențe, ci o totală opoziție și, fiindcă nu suntem dualiști, voi exprima cu mai multă grijă, corect dogmatic, faptul că răul nu există, fiind doar absența binelui și manifestându-se prin pervertirea acestuia. Ereziile sunt pervertiri ale adevărului revelat. Eu m-am referit, dimpotrivă, la diverse modalități de raportare la adevărul unic, în funcție de unicitatea personală a fiecăruia dintre noi.
Și pentru că nici un om, nici un suflet creat după chipul lui Dumnezeu nu-i în totalitate lipsit de adevăr, putem lua în considerare și perspectivele eterodocșilor, ba chiar și ale păgânilor și ateilor, dar strict în sensul în care recomandă Sfântul Vasile cel Mare în Omilia XXII către tineri (PSB17).
"Stai liniștită că de mult ne-am dat noi seama cam ce hram porți și că, deși te pretinzi obiectivă etc, ești de o părtinire și de un subiectivism cu mult dincolo de bunul simț pravoslavnic." - Care "noi"?
Refuz să răspund unor astfel de afirmații. Las concluziile la latitudinea celorlalți parteneri de dialog. Precizez doar faptul că am dreptul de a fi tratată exact așa cum mă comport cu ceilalți; nu din punct de vedere evanghelic (fiindcă din această perspectivă, unicul mod în care ni se cere să ne comportăm unii față de alții este iubirea jertfelnică), ci, dacă vreți, la nivelul legii talionului. Dacă mă adresez cu respect celorlalți, am dreptul de a fi, la rândul meu, respectată.
"îmi cer iertare că trebuie să fac o astfel de remarcă..."
V-am iertat.
"Hristos poate ne-o primi..."
Asta este esențial! În rest, "ce e val ca valul trece", inclusiv dogmele primatului și infailibilității papale, care observ că vă neliniștesc atât de mult.
"cine este așa zisul vicar al lui Hristos, Petru sau papa, și dintre papi care dintre ei?"
BC crede că orice Papă, în calitate de urmaș al lui Petru. Așa cum noi mărturisim că, în baza succesiunii apostolice, credința și harul dat ucenicilor lui Hristos se transmit tuturor episcopilor prin Taina Hirotoniei, astfel încât orice episcop e un urmaș/ succesor al Sfințlor Apostoli, la fel BC susține că orice episcop al Romei este urmaș al lui Petru, primul Papă. Rămâne, însă, întrebarea: Sfântul Apostol Petru a primit, într-adevăr, o vocație și o harismă specială din partea lui Hristos? Acea expresie "pe această piatră voi zidi Biserica Mea" se referă la persoana lui Petru, sau la credința acestuia, deci la Persoana lui Hristos, Cel pe Care Petru L-a mărturisit? A avut Petru, din partea Mântuitorului, dreptul de a-și exercita o autoritate universală, a fost desemnat de către Dumnezeu drept infailibil în materie de credință și morală, în sensul actual al acestei dogme catolice?
Dacă Hristos S-a referit nu la persoana lui Petru, ci la credința acestuia (concluzie la care ne conduce însăși explicarea lingvistică a textului biblic original), atunci textul din Matei16 este în perfectă concordanță cu alte versete nou-testamentare, în care se arată, fără putință de tăgadă, faptul că unica Temelie a credinței și a Bisericii este Însuși Iisus Hristos, "Fiul lui Dumnezeu Cel viu".
Spre deosebire de confrații catolici, Biserica noastră îi recunoaște episcopului Romei doar un primat onorific, o "președinție în iubire" (așa cum frumos se exprima Paul Evdokimov), nu unul jurisdicțional.
Hristos în mijlocul nostru!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare