Exista in general doua moduri de a privi lucrurile si invataturile: unii credinciosi se bazeaza mai mult pe rationamentul lor, iar altii pe ce spune Biserica sau sfintii. Primii se raporteaza in general cum au inteles ei si la gandirea lor, ceilalti la ce au spus dintotdeauna Sfanta Scriptura, sfintii, invatatura Bisericii. Cred ca observi ca primul mod este gresit, pentru ca oricat am cauta nu o sa ne gasim citati in catehism sau invatatura sfintilor, invatatura a fost revelata, nu se bazeaza pe rationamentul si logica noastra pamanteasca si imperfecta. Tocmai de aceea a fost revelata, pentru ca oamenii pierzand harul nu mai puteau cunoaste prin rationament adevarul.
Asadar depinde ce te intereseaza, sa afli pareri personale sau sa cunosti invatatura Bisericii. Cand Dreptul Iov isi punea intrebari Domnul ii raspunde: "Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă știi să spui."
Toata Sfanta Scriptura, toata invatatura ne-a fost data cu un singur scop principal: sa aflam ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim, adica ce conditii sunt pentru mantuire. Deci nu poate sa spuna cineva ca nu stim, ar insemna ca nu stim nimic, suntem agnostici, nu credinciosi.
Catehismul spune ca pentru mantuire sunt necesare trei conditii: harul din Sfintele Taine, dreapta credinta si faptele credintei. Raspunsul ni-l da chiar Hristos, care spune ca cine nu se va boteza si impartasi nu va ajunge in Imparatie. Biserica Ortodoxa nu recunoaste Sfinte Taine din afara ei, invatatura aceasta fiind de la inceput (un sinod recent:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 ). Asadar doar in Biserica Ortodoxa exista Taina Botezului si Sfanta Impartasanie.
Cat priveste intrebarile tale, tot Mantuitorul spune ca cine cauta adevarul il va gasi. De exemplu Parintele Cleopa ne spune ca poate nu a aflat de undeva, dar daca vede zidirea trebuie sa se intebe si Cine este Ziditorul. Sau daca e in alta religie trebuie sa se intrebe care e religia adevarata. Astfel harul il va ajuta sa afle adevarul, ori direct, prin luminare, ori prin evenimentele viitoare (sa gaseasca un credincios cu care sa vorbeasca, sa citeasca ceva despre asta, etc.) Scria cineva ca lenea nu e o virtute sau o scuza.