Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.03.2013, 19:36:31
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
au fost multi , chiar asta ziceam. dar ce vroiam sa demonstrez este:
este adevarat ca toate bisericile nationale din Europa de Est, fie ele ortodoxe sau catolice, nu au condamnat comunismul public, ba chiar unii dintre prelati au colaborat cu regimul?
atunci mai are rost sa aratam cu degetul?
De fapt la inceput majoritatea bisericilor au condamnat comunismul, si la noi au fost ierarhi care vorbeau deschis impotriva comunismului si regimului. Am scris despre asta pe un alt topic: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...7&postcount=43
Regimul comunist cerea pensionarea celor ce se opuneau regimului. In Rusia stim ce s-a intamplat, din cate stiu si in Bulgaria a fost o opozitie mai puternica.
Dar cred ca te referi la situatia din America de Sud, marea diferenta este ca acolo regimul dictorial nu era ateu, era de dreapta, se opunea stangii. Dreapta era credincioasa, liferul juntei se impartasea ( chiar o fotografie cand actualul papa il impartasea). Eu am scris acea informatie, cu faptul ca in Chile primatul BC a condamnat junta militara a lui Pinochet, din link-ul de pe razbointrucuvant: http://www.razbointrucuvant.ro/recom...ina-vidal-cia/
Acolo sunt si afirmatii ale fostului dictator, mai dure, dar eu am dat doar ce era verificabil. Intr-un interviu recent din inchisoare generalul Videla face si niste afirmatii legate de ierarhia BC, dar acestea nu pot fi verificate, deci nu stim daca spune asta doar dictatorul. Astfel in interviul publicat de Irish Times Videla spune ca: "a tinut ierarhia catolica argentiniana la curent cu politica regimului de a “face sa dispara” opozantii politici si ca ierarhii catolici ofereau consultanta asupra modului de gestionare a acestei politici. Videla a spus ca a avut "multe conversatii" cu primatul Argentinei, cardinalul Raul Francisco Primatesta, despre razboiul murdar al regimului impotirva activistilor de stanga. A mai declarat ca au avut loc discutii si cu alti episcopi de frunte din conferinta episcopala a Argentinei, precum si cu nuntiul papal al tarii de la acea vreme, Pio Laghi. "Ne-au sfatuit asupra modalitatii in care sa stapanim situatia" a spus Videla."
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare