Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.10.2012, 23:14:34
VladCat
Guest

Implicit

Daca simti bucurie cand ai rostit o anume rugaciune, iar mai apoi repeti rugaciunea ca sa simti bucurie din nou, tot formalism este.
Reply With Quote
Vechi 02.11.2012, 15:57:05
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anisoara Vezi mesajul
Si eu am o mare problema la biserica.Obosesc ascultand cum canta 1-2 femei "muzica lor populara" cu cat tipa mai tare, au vocea mai frumoasa asa cred ele .Mi-as dori sa aud un cor educat de muzica psaltica .E un profesor de muzica dar nu a putut nici el saracu sa mai schimbe ceva.Si nu pot alege ,e o singura biserica aici...Ce sa fac?
Am o groaza de intrebari si cred ca la aceasta sectiune s-ar incadra cel mai bine.

1. Care este diferenta dintre Credinta si credulitate? (eu unul, am atatea variante de raspuns incat sunt total nelamurit)

2. Din cauza tulburarii mandriei si a superficialitatii duhovnicesti m-am lasat de cantat muzica psaltica, desi pot intona aproape 3 octave si cunosc foarte bine teoria. Am facut bine sau am facut rau?

3. O cladire cu o arhitectura precisa, cu o pictura dupa reguli precise, in care se aduna o turma (de oameni) ce invoca/lauda pe Facatorul veacurilor, conform unor versuri si reguli precise> este aceea mireasa lui Hristos?
Oricare 2 sau 3 oameni ce pomenesc numele Iisuse Hristoase, pot fi considerati ca "sunt adunati in numele Meu"?

4. Ce este Ortodoxia? Un set de reguli sterpe in care "nu judeca pe aproapele" devine identic cu "nu mai discerne intre bine si rau"? Un set de reguli in care regula suprema este sa nu faci ce face popa, sa faci ce spune popa?

Daca raspunsul la intrebarea 4 este DA, va rog sa ma considerati lepadat de ortodoxie.

parerea mea:
Biserica, adica turma lui Hristos, este acel loc/gloata in care omul apasat de sentimentul vinovatiei si incapacitatii de a fi stapanul propriei sale vointe (din pricina patimilor care il guverneaza) gaseste odihna si nadejde de biruinta in lupta cu pacatul. Orice alt fel de maimutareala este o idolatrie deghizata, pastorita de lupi in piei de oaie, popi mincinosi.

Din pacate turma lui Hristos, nu a fost niciodata majoritara nici in tarile romane, nici in Europa, nici in alt colt din lume. Pentru cei din secolele 3-6 era mai simplu.
Biserica se afla departe, dar stiau unde este. Astazi avem cladiri ce imita pe mireasa lui Hristos si ni se intinde capcana de a ne lepada de tot prin sminteala.

Dar sa nu lasam deznadejdea sa ne biruie! Undeva, in judetul meu, poate exista si biserica lui Hristos. Voi merge din cetate in cetate, dupa puterea mea trupeasca si fianciara, pana voi gasi o turma si un pastor care sa imi spuna : "invata-te de la noi ca suntem blanzi si smeriti cu inima" si nu: "Vezi ca Preasfintitul nostru are Duhul Sfant mostenit prin traditie, dar tu sa nu te smintesti de viciile lui!"
Reply With Quote
Vechi 02.11.2012, 21:45:44
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Unhappy Of , omule . . ., multa dreptate ai !

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Am o groaza de intrebari si cred ca la aceasta sectiune s-ar incadra cel mai bine.

1. Care este diferenta dintre Credinta si credulitate? (eu unul, am atatea variante de raspuns incat sunt total nelamurit)

2. Din cauza tulburarii mandriei si a superficialitatii duhovnicesti m-am lasat de cantat muzica psaltica, desi pot intona aproape 3 octave si cunosc foarte bine teoria. Am facut bine sau am facut rau?

3. O cladire cu o arhitectura precisa, cu o pictura dupa reguli precise, in care se aduna o turma (de oameni) ce invoca/lauda pe Facatorul veacurilor, conform unor versuri si reguli precise> este aceea mireasa lui Hristos?
Oricare 2 sau 3 oameni ce pomenesc numele Iisuse Hristoase, pot fi considerati ca "sunt adunati in numele Meu"?

4. Ce este Ortodoxia? Un set de reguli sterpe in care "nu judeca pe aproapele" devine identic cu "nu mai discerne intre bine si rau"? Un set de reguli in care regula suprema este sa nu faci ce face popa, sa faci ce spune popa?

Daca raspunsul la intrebarea 4 este DA, va rog sa ma considerati lepadat de ortodoxie.

parerea mea:
Biserica, adica turma lui Hristos, este acel loc/gloata in care omul apasat de sentimentul vinovatiei si incapacitatii de a fi stapanul propriei sale vointe (din pricina patimilor care il guverneaza) gaseste odihna si nadejde de biruinta in lupta cu pacatul. Orice alt fel de maimutareala este o idolatrie deghizata, pastorita de lupi in piei de oaie, popi mincinosi.

Din pacate turma lui Hristos, nu a fost niciodata majoritara nici in tarile romane, nici in Europa, nici in alt colt din lume. Pentru cei din secolele 3-6 era mai simplu.
Biserica se afla departe, dar stiau unde este. Astazi avem cladiri ce imita pe mireasa lui Hristos si ni se intinde capcana de a ne lepada de tot prin sminteala.

Dar sa nu lasam deznadejdea sa ne biruie! Undeva, in judetul meu, poate exista si biserica lui Hristos. Voi merge din cetate in cetate, dupa puterea mea trupeasca si fianciara, pana voi gasi o turma si un pastor care sa imi spuna : "invata-te de la noi ca suntem blanzi si smeriti cu inima" si nu: "Vezi ca Preasfintitul nostru are Duhul Sfant mostenit prin traditie, dar tu sa nu te smintesti de viciile lui!"
"În ceasul acela s-au apropiat ucenicii de Iisus și I-au zis: Cine, oare, este mai mare în Împărăția cerurilor? Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește. Iar cine va sminti pe unul dintr-aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te smintește, taie-l și aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viață ciung sau șchiop, decât având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic. Și dacă ochiul tău te smintește, scoate-l și aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viață cu un singur ochi, decât având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut."
Te rog sa-l citesti putin , pe Batranul Parinte Cleopa , el iti va raspunde aici :http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri14.htm
Vechi 03.11.2012, 06:52:05
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:

parerea mea:

Pui întrebări grele, Leonte, și bine faci fiindcă fără să înfrunți aceste blocaje riști să te împotmolești chiar undeva la jumătatea drumului dintre credință și credulitate. Având în vedere problematica vastă pe care o subîntinde nedumeririle tale, te-aș ruga să nu consideri niciun răspuns pe care-l primești aici ca pe un capăt al înțelegerii, ci ca un început al ei, urmând ca apoi să pricepi mai multe făptuind câte ceva și asumând până la capăt condiția încomodă de credincios creștin într-un veac în care entropia a avansat până în proximitatea Sfântului Jertfelnic.

Îți propun doar niște gânduri, nu neapărat răspunsuri, care sper să-ți stimuleze căutarea proprie a adevăratelor repere pentru înaintarea ta prin deșertul acestei lumi.

1. Diferențele dintre credință și credulitate sunt multe și încurcate. Din acest nod gordian aș descâlci o opoziție importantă: credulitatea este o formă de atașament mental mecanic față de informații despre realități invizibile sau imperceptibile cu instrumentele empirice standard pe care le avem cu toții la îndemână. Am spus "mecanic", întrucât credulitatea nu este împărtășită precum credința, ci impusă oarecum ca un fel de dictat divin în fața căruia te supui sub amenințarea pușcăriei eshatologice. Credulitatea conviețuiește organic cu prostia, de la care își procură materia primă pentru cimentarea propriei substanțe în tenebrele instinctelor primare, deopotrivă refulate și sacralizate într-o mișcare contrară de tipul "sfoara fermecată" ce riscă să rupă ireversibil ființa în două. Avantajul psihologic al credulității este însă confortul: dacă totul este gata preparat și primit ca atare, drumul pare sigur și lipsit de primejdii. Talantul este bine ascuns în deșertul propriei vieți și putem toropi liniștiți într-o evlavie robotizată.
Credința, în schimb, presupune riscul și confruntarea cu ispita eșecului. Dacă îmi permiți o analogie cam neaoșă, imaginează-ți că mergi la un cazino și mizezi totul pe Dumnezeu, și nu doar tot ce ai, ci în primul rând tot ce ești inclusiv rostul existenței tale, sensul ei ultim. Această „nebunie” sfântă este credința. Cel mai palpitant, în tot acest joc a cărui miză este totul sau nimic, este faptul că nu afli degrabă dacă ai câștigat sau nu. Și în timp ce ruleta se învârte continuu, prelungind până la agonie suspansul certitudinii deznodământului, mintea ta este un câmp de luptă pentru gânduri și simțiri opuse, antagonice, ireductibile. Poți chiar să pierzi impulsul inițial, să te imaginezi falit, cu toate speranțele eșuate printre stâncile îndoielilor, sau să continui să perseverezi în nădejde. Iar dacă nu cedezi și treci cu bine proba disperării și a nesiguranței, ai șanse mari să-ți dai seama că nu ai nimic substațial ce să pierzi, în afara unei zbateri cosmice dizolvate în nonsensul vremelniciei ei, că tot ceea ce ești capătă valoare doar dacă plusezi exclusiv pe Dumnezeu. Desigur, poți să și trișezi, să fii precaut, mizând doar cu o parte din patrimoniul ființei tale. Să preacurvești în secret și cu alte perspective, urmărind cu orice preț să râmâi cu ceva, întrucât nu ești convins că ar merita să te investești chiar cu totul în Dumnezeu. În felul acesta, îți obligi credința la concubinaje nefericite cu obsesia certitudinii, a asigurărilor raționale, statistice ș.a.m.d. Dar o credință care-și pierde fecioria în felul acesta, va ajunge în final o simplă damă de companie a ego-ului, istovindu-și puterea într-o căutare zadarnică.

2. Posibil să fi făcut un lucru bun părăsind învățarea psalticii doar dacă în felul acesta ai conștientizat mai adânc cât de mult iubești această slujire frumoasă și sfântă, a psaltului bisericesc.

3. Clădirea este doar cămara de nuntă unde Mirele Hristos prăznuiește întâlnirea cu Mireasa Sa, Biserica. Să nu confundăm evenimentul cu locul unde se petrece el, chiar dacă și locul se sfințește de la harul și puterea evenimentului .
A te aduna sau spune ceva în numele lui Hristos înseamnă participare reală la autoritatea Lui, dar despre această autoritate nu avem informații că o împărtășește cu altcineva decât cu Biserica în care viază Duhul Sfânt. Dacă cineva încearcă să fac uz de această autoritate în mod abuziv, ajunge de batjocura dracilor, cum s-a petrecut cu cei șapte fii a lui Scheva din Scripturi (Faptele Apostolilor 19: 13-17)

4. Ortodoxia este un set de reguli doar pentru creduli, adică pentru tonomatele pietiste. Pentru toți ceilalți este un mod de viață orientat spre Înviere.
Celebrul proverb citat de tine, folosit tot mai des de batjocoritorii credinței, își are originea într-un verset din Evanghelia după Matei 23:3 într-un context în care se referea la farisei: „Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac.” . Pericolul fariseismului, adică a decalajului uriaș între mărturisire/învățătură și împlinirea ei în faptă/practică, amenință și afectează în permanență atât credibilitatea ortodoxiei cât și lucrarea în oameni a adevărului ei. De aceste grave consecințe ne facem vinovați, în măsuri variabile, cu toții, nu doar clerul. Probabil că doar încercând să facem ce zice popa o să ne dăm seama că noi nu suntem departe de ceea ce (ni se pare că) face el. Dacă studiem puțin modul cum funcționează sinaxa liturgică, observăm că nu doar preotul sfințește poporul, ci și poporul își transferă sfințenia în preot într-o interacțiune continuă în cursul căreia nu putem măsura cu precizie cine pe cine influențează mai mult. Prin urmare putem spune și că popa face ce face, fiindcă nici poporul nu se înghesuie întotdeauna să facă ce zice el.

Last edited by Mihailc; 03.11.2012 at 07:15:47.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2012, 10:48:29
VladCat
Guest

Implicit

După cum am înțeles eu de la părintele Porfirie și alții Biserica e nezidită...e dinainte de veacuri...Biserica e Sfânta Treime....Hristos s-a jertfit ca să ne readucă în Biserică...acolo unde e Duhul Sfânt acolo e și Biserica.

p.s.: din pricina stării căzute a clerului și a noastră a tuturor poate că noi suntem ispitiți uneori să credem că în Biserica Nezidită se poate intra și pe căi lăturalnice ca să nu ne mai lovim de mizeriile omenești...îmi pare din câte am înțeles eu de la părinți că nu este adevărat...acolo unde nu e duh de unitate nu e Biserică iar ascultarea de păstorii rânduiți e necondiționată până în clipa în care vom fi luminați că această ascultare îi este urâtă lui Hristos. De obicei în pct ăsta mi se spune că vorbesc precum protestanții însă asta e o acuză a raționalismului(rațiunea umană adusă la rang de zeu). Duhul spre care nădăjduiesc vorbele mele nu are nicio treabă cu cel protestant cu toate că forma poate părea similară.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2012, 16:35:05
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
După cum am înțeles eu de la părintele Porfirie și alții Biserica e nezidită...e dinainte de veacuri...Biserica e Sfânta Treime....Hristos s-a jertfit ca să ne readucă în Biserică...acolo unde e Duhul Sfânt acolo e și Biserica.

p.s.: din pricina stării căzute a clerului și a noastră a tuturor poate că noi suntem ispitiți uneori să credem că în Biserica Nezidită se poate intra și pe căi lăturalnice ca să nu ne mai lovim de mizeriile omenești...îmi pare din câte am înțeles eu de la părinți că nu este adevărat...acolo unde nu e duh de unitate nu e Biserică iar ascultarea de păstorii rânduiți e necondiționată până în clipa în care vom fi luminați că această ascultare îi este urâtă lui Hristos. De obicei în pct ăsta mi se spune că vorbesc precum protestanții însă asta e o acuză a raționalismului(rațiunea umană adusă la rang de zeu). Duhul spre care nădăjduiesc vorbele mele nu are nicio treabă cu cel protestant cu toate că forma poate părea similară.
Bine, asta e exagerare; si la "noi" si la "voi" e o mentalitate, gen "Biserica e...{aici urmeaza o lista de emfatisme mistice}". Ei bine, asta e o automagulire a orgoliului organizational, cu scop evident disciplinator pentru masse. Biserica a fost intemeiata la Cinzecime, punct. Nu bagati in seama ca v-o spune un "papistas": de la ortodocsii radical-schismatici ("stilistii" si "rascolnicii") la romano-catolici, si de la nestorieni la anglicani, sau de la ortodocsii canonici de rit bizantin la ortodocsii orientali (miafiziti), toata suflarea credincioasa, sacerdot sau nu, va poate spune asta. Inclusiv cei traitori in partea sanatoasa a (neo)protestantilor, anume calvinii si penticostalii.
Ca pare-mi-se Dionisie Pseudoareopagitul (nu sunt sigur) care a comparat ierarhia celeste angelica cu cea a gradelor/treptelor bisericesti, a fost sanctificat...evident, doar a mangaiat niste orgolii...
Reply With Quote
Vechi 04.11.2012, 19:49:56
leonte leonte is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Bine, asta e exagerare; si la "noi" si la "voi" e o mentalitate, gen "Biserica e...{aici urmeaza o lista de emfatisme mistice}". Ei bine, asta e o automagulire a orgoliului organizational, cu scop evident disciplinator pentru masse. Biserica a fost intemeiata la Cinzecime, punct. Nu bagati in seama ca v-o spune un "papistas": de la ortodocsii radical-schismatici ("stilistii" si "rascolnicii") la romano-catolici, si de la nestorieni la anglicani, sau de la ortodocsii canonici de rit bizantin la ortodocsii orientali (miafiziti), toata suflarea credincioasa, sacerdot sau nu, va poate spune asta. Inclusiv cei traitori in partea sanatoasa a (neo)protestantilor, anume calvinii si penticostalii.
Ca pare-mi-se Dionisie Pseudoareopagitul (nu sunt sigur) care a comparat ierarhia celeste angelica cu cea a gradelor/treptelor bisericesti, a fost sanctificat...evident, doar a mangaiat niste orgolii...
Fara sa crezi ca vreau sa te jicnesc sau sa te contrazic, mai citeste o data ceea ce singur ai scris si raspunde (daca vrei) la urmatoarea intrebare: Ce sentiment se naste in inima ta de cititor... al propriului tau text?

p.s. Dupa cat de nobil e sentimentul pe care il naste vorbele tale si dupa cat adevarata e litera textului, tot atat de mare [sau de marunt] e si ajutorul tau pentru altii mai neinstruiti decat tine (ca pentru cei mai cuviosi, nu cred ca are rost sa ne zbatem)
Reply With Quote
Vechi 06.11.2012, 22:02:28
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Fara sa crezi ca vreau sa te jicnesc sau sa te contrazic, mai citeste o data ceea ce singur ai scris si raspunde (daca vrei) la urmatoarea intrebare: Ce sentiment se naste in inima ta de cititor... al propriului tau text?

p.s. Dupa cat de nobil e sentimentul pe care il naste vorbele tale si dupa cat adevarata e litera textului, tot atat de mare [sau de marunt] e si ajutorul tau pentru altii mai neinstruiti decat tine (ca pentru cei mai cuviosi, nu cred ca are rost sa ne zbatem)
Coleg leonte, voi raspunde la obiect: cred ca nu e un sentiment, ci o stare: luciditate. Intotdeauna am privit cu scepticism proclamismele si emfatismele, mai ales cand vin de la organizatii, fie ele biserici sau partide. Nu ma intelege gresit: marturisesc ca dogmele, Tainele, ierurgiile si tot ce este in Sfanta Traditie inspirat de la Sf. Duh este infailibil prin insasi identitatea si natura Autorului, aidca a Duhului Preasfant a lui Dumnezeu. Dar daca vine vorba de autoelogieri, lansate de o organizatie despre scopurile si originea ei, mai ales impanate cu misticisme....sincer, ma fac sa zambesc lucid si trist. Nu cred ce spun oamenii. Nu cred in aprecierile subiective ale organizatiilor. Nu trebuie sa ma creada nimeni. Sau sa (ma) inteleaga. Iti spun doar atat: priveste in jur! Gandeste-te cat ne costa, in termeni de nefericire cronicizata istoric, subiectivismul narcisist al organizatiilor.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2012, 11:35:37
leonte leonte is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Coleg leonte, voi raspunde la obiect: cred ca nu e un sentiment, ci o stare: luciditate. Intotdeauna am privit cu scepticism....
Parerea mea:
Preschimba luciditatea in trezvie iar scepticismul in nadajduire spre ajutorul lui Dumnezeu! Daca maine imi iese in cale cineva si imi propune o alta dogma decat ceea ce cred eu astazi, iar eu nu am argumente sa-mi demonstrez mie ca e fals ce spune, atunci nu voi lepada cele spuse de el. In schimb voi nadajdui ca pe omul sincer in inima lui, (si un astfel de om ma straduiesc sa devin, caci nu sunt inca) Dumnezeu il pazeste si de ratacire si de alte neputinte, iar cand omul va fi pregatit, Dumnezeu ii va descoperi lui cele necesare chiar si prin revelatie, daca nu sunt alte instrumente.

Faptul ca nu pui pret pe cuvintele oamenilor, nu e gresit, ba, dimpotriva. Numai ca am impresia ca in general nu prea pui pret nici pe oameni. Si asta nu pentru ca esti rau, ci pentru ca esti pragmatic, iar "dogma" pragmatismului indeamna la idiferenta. Cu exceptia unor cazuri tragice si care te emotioneaza omeneste, eu banuiesc ca nu esti un iubitor de aproapele. Nu ca eu as fi; dar duhul care ma anima pe mine, tot acela ma indeamna sa pun bucuria semenului meu mai presus de pragmatism. Si chiar mai rau decat tine fiind, eu am sansa de a sfarsi cel putin cu o treapta mai sus.

Astazi iti spun ca luciditatea e limitata, iar scepticismul e de-a dreptul daunator, caci te poate face sa devii paranoic.
Iti spun ca de la un fost lucid la un lucid. Eu inca nu am dobandit trezvia, dar am inteles ce este. Si nu ma refer la intelegerea termenului de dictionar, desi acolo e inceputul.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2012, 12:31:15
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Parerea mea:
Preschimba luciditatea in trezvie iar scepticismul in nadajduire spre ajutorul lui Dumnezeu! Daca maine imi iese in cale cineva si imi propune o alta dogma decat ceea ce cred eu astazi, iar eu nu am argumente sa-mi demonstrez mie ca e fals ce spune, atunci nu voi lepada cele spuse de el. In schimb voi nadajdui ca pe omul sincer in inima lui, (si un astfel de om ma straduiesc sa devin, caci nu sunt inca) Dumnezeu il pazeste si de ratacire si de alte neputinte, iar cand omul va fi pregatit, Dumnezeu ii va descoperi lui cele necesare chiar si prin revelatie, daca nu sunt alte instrumente.

Faptul ca nu pui pret pe cuvintele oamenilor, nu e gresit, ba, dimpotriva. Numai ca am impresia ca in general nu prea pui pret nici pe oameni. Si asta nu pentru ca esti rau, ci pentru ca esti pragmatic, iar "dogma" pragmatismului indeamna la idiferenta. Cu exceptia unor cazuri tragice si care te emotioneaza omeneste, eu banuiesc ca nu esti un iubitor de aproapele. Nu ca eu as fi; dar duhul care ma anima pe mine, tot acela ma indeamna sa pun bucuria semenului meu mai presus de pragmatism. Si chiar mai rau decat tine fiind, eu am sansa de a sfarsi cel putin cu o treapta mai sus.

Astazi iti spun ca luciditatea e limitata, iar scepticismul e de-a dreptul daunator, caci te poate face sa devii paranoic.
Iti spun ca de la un fost lucid la un lucid. Eu inca nu am dobandit trezvia, dar am inteles ce este. Si nu ma refer la intelegerea termenului de dictionar, desi acolo e inceputul.
Iti multumesc. Te inseli in privinta mea; nici nu se poate altfel; nu ma cunosti. :) Nici nu avem cum sa ne cunoastem oemneste tot forumul. Sunt un iubitor de semeni, sau macar incerc. Insa...cand semenii se aduna in organizatii sin cep sa proclame narcisist despre, atentie, nici macar ei insisi (trufia/parerea de sine individuala o intelegem, pentru ca o practicam sau am practicat-o, cu totii) ci despre organizatie...atunci ceva din mine sa da inapoi cu neplacere.
Si eu stiu definita trezviei. Problema este sa o lucrez, sa o fac vie, productiva. Oamenii pot fi exceptionali, si chiar cred in ei ca indivizi. Cu structurile supraindividuale e mai greu...Biserica e demna de respect si urmare...biserica, sau istoria ei...hm...acolo e durerea. Observa diferenta de majuscula...
Nu ma intelege gresit: vorbesc de Biserica cea Una; sunt in BC, dar ortodocsii imi sunt frati; nu proivesc sciziunea ca pe un pretext mizantropic de insingurare si lupta temebela cu semenii, de la anateme la vrajmasii personale. Departe de mine asa ceva! La fel stau lucrurile si cu ceilaalti catolici de pe forum, cred ca ai observat. Doar ca istoria bisericii, trecuta si prezenta, imi furnizeaza materie prima pentru tot scepticismul din lume.

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 07.11.2012 at 12:43:49.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
Formalism si fariseism in credinta MariS_ Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 47 08.09.2011 22:01:51
Biserica Sfantului Mormant - Biserica Invierii GabrielaV Intrebari utilizatori 0 06.04.2010 15:04:27