Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Salut Ovidiu,
Duhurile stau sub ceruri sau în văzduhuri, nu neg. Dar lupta noastră împotriva lor aici și acum este, pe pămînt și în timpul vieții. După moarte nu mai este nici o luptă, atunci nu mai avem decît să așteptăm decizia Judecătorului.
Iarăși, ziua cea rea acum este, astăzi. Armele Lui Dumnezeu se folosesc în timpul vieții, nu după moarte. E cateheză de bază, e o banalitate să știi așa ceva. Hristos spune: ajunge zilei răutatea ei. Care zi? Cea de astăzi, care măsoară viața grea a omului pe pămînt.
Unde scrie Ioan Hrisostom despre vămi? Da, este o călătorie care durează cîteva zile, cu destinația Hristos, perfect de acord.
Au acele duhuri rele puterea să ne oprească? Aici este lucrul ceea ce mă deranjează în învățătura vămilor, că demonii ar avea puterea să dea cu zapisul în cap sufletului, aruncîndu-l direct in ză Hell, fără a mai aștepta judecata Lui Hristos.
Cum să ne osîndească (=condamne) stăpînul lumii și al văzduhului? De vreme ce dintru început a vrut scaunul Lui Hristos, nevoind să se închine Lui și de fapt consiferîndu-se asemenea creatorului, tatăl minciunii acum vrea să devină judecător peste creaturile Domnului înlocuindu-L pe Hristos. Logic.
Așa. Demonii acuză (nu condamnă, nu judecă, nu pun capăt călătoriei), iar îngerii duc mai departe sufletul spre Hristos. De acord.
Povești de speriat babele. E bine să sperii babele, și Părintele Cleopa făcea asta ca metodă de a le ține măcar pe linia de plutire...
|
Da Florine, numai ca uneori suntem si noi un pic cam babe...:)
Eu am citit ca "vamile" sunt acceptate in Biserica pe pozitia de parere teologica, teologumena, cam asa ceva... Au folosul lor, desigur, altfel ar fi pierit de mult si ar fi fost ferm "executate" de Biserica.
Mie, sa-ti spun cu mana pe inima, mi-a prins bine cartea cu Vamile, prefatata de Nicodim Mandita. Nu stiu daca acum m-ar mai multumi (cel putin in anumite privinte) dar atunci cand am citit-o m-a facut sa cuget intr-o maniera mai putin grabita si lumeasca. In orice caz, cartea are "subtirimea" ei, in sens duhovnicesc. Cere gandirea si simtirea aparte a credinciosului, iar nu altminteri (adica nu rece, analitic, rationalist). In fine... astazi prefer sa citesc Biblia si alte scrieri sfinte.
Doamne ajuta!
P.S. Materialul propus de Ovidiu in postarea nr. 8 consider ca este destul de lamuritor pentru problema vamilor. Daca Parintii spun acele lucruri, ce rost mai are sa problematizam de la capat? Zic si eu, nu te supara, te rog.