Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2012, 17:59:28
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
eu uitasem ceva in toata povestea asta cu amintirea si plangerea pacatelor.....uitasem de Hristos....ma canoneam sa imi plang netrebnicia fata de cei pe care i-am vatamat si ii vatam in continuare dar treaba asta nu se petrecea pe fundalul sentimentului de vina fata de Hristos..ori mintea mea destoinica imi zice ca tocmai din aceasta vina ar trebui sa reiasa si vina fata de altii...ma gandesc ca altfel exista riscul ca toata plangerea sa devina patima in sinea ei si sa se prapadeasca dracii de ras...mi-e frica ca asa se intamplase cu mine.
O, frate Vlad, bine ca spusesi acestea!
Pai, dupa mine, uite ce-am de zis:
a) in meseria mea avem de-a face des cu oameni care se framanta in ganduri, se muncesc ei pe ei insisi, pentru raul pe care cred ca l-au facut altora (nu conteaza ca de multe ori chiar l-au facut, cu adevarat, conteaza ce crede omul, gandurile sale exista in el, cu ele lucreaza). Din aceste regrete intoarse pe toate fetele, din muncirea asta de sine, ies: sentimente intense de autoinvinovatire pana la intensitate clinica, ganduri de autodevalorizare fara speranta, imagine de sine negativa exagerata si fara suport real, trairi de angoasa, spaima, anxietate, panica, intentii de autopedepsire pana la mutilare corporala etc. Iese si insingurare, autoblocarea sentimentulu de comuniune, scaderea energiei, tulburarea instinctelor etc. O intreaga debandada. Omul e deja in una sau alta din formele depresiei sau face alte tulburari asociate. In plus, ca sa se mai linisteasca pe plan emotional, si sa isi mai faca curaj, incepe sa se inchipuie plin de valoare (in mod compensator pentru busiturile pe care si le trage singur in mod lipsit de discernamant), sa consume diverse substante (alcool, droguri etc.), sa caute indulcitori de tot felul, devine patimas etc. Toate sunt de la gandurile de autosabotare, pedeapsa, vina. Ar fi muuuulte de spus. Rezultatul e insa unul singur: inca un pacient psi. Urmeaza mult chin, cheltuiala de tot felul, rezultate discutabile...
b) Dar toate acestea sunt forme de tulburare care au in spate manifestari ale mandriei. El omul, singur in forul sau interior, unde troneaza un judecator implacabil, dur, nemilos, foarte exigent in plan moral, un dumnezeu intransigent poate mai cumplit decat dumnezeul iudeilor din V.T., el biciuieste si schilodeste persoana in cauza. Iata: un eu mandru, pedepsitor, arogant. Birrrrr!
Iata pe scurt cam ce ne aduce "lumea", pe care o pupa-n cur toti inselatii, care se mai si cred crestini, da, da, asa si chiar mai rau stau lucrurile, sa fiu iertat...
c) Cu totul altfel este atunci cand omul isi trece toate judecatile despre sine si despre lume prin "sita" ganduilor la Hristos. Cand Domnul este judecatorul nostru, cand Domnul ne conduce din Biserica Lui, atunci avem acolo orice, dar nu pedeapsa care duce la deznadejde. Domnul e puternic, e bun si milostiv, e iubitor. Domnul iarta, invata, lamureste, insufleteste, bucura, aduce pacea etc.
Gandul permanent la Domnul ne scuteste de mizeriile depresiei si pune franta pe genunchi mandria. Gandul indragostit si smerit, se-ntelege, adica, in fond, rugaciunea. In fine, pentru diferente mai fine, a precizat deja sora Dobrin cele doua modalitati distincte de raportare la Hristos, in postarea de mai sus.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 18:19:06
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
O, frate Vlad, bine ca spusesi acestea!
Pai, dupa mine, uite ce-am de zis:
a) in meseria mea avem de-a face des cu oameni care se framanta in ganduri, se muncesc ei pe ei insisi, pentru raul pe care cred ca l-au facut altora (nu conteaza ca de multe ori chiar l-au facut, cu adevarat, conteaza ce crede omul, gandurile sale exista in el, cu ele lucreaza). Din aceste regrete intoarse pe toate fetele, din muncirea asta de sine, ies: sentimente intense de autoinvinovatire pana la intensitate clinica, ganduri de autodevalorizare fara speranta, imagine de sine negativa exagerata si fara suport real, trairi de angoasa, spaima, anxietate, panica, intentii de autopedepsire pana la mutilare corporala etc. Iese si insingurare, autoblocarea sentimentulu de comuniune, scaderea energiei, tulburarea instinctelor etc. O intreaga debandada. Omul e deja in una sau alta din formele depresiei sau face alte tulburari asociate. In plus, ca sa se mai linisteasca pe plan emotional, si sa isi mai faca curaj, incepe sa se inchipuie plin de valoare (in mod compensator pentru busiturile pe care si le trage singur in mod lipsit de discernamant), sa consume diverse substante (alcool, droguri etc.), sa caute indulcitori de tot felul, devine patimas etc. Toate sunt de la gandurile de autosabotare, pedeapsa, vina. Ar fi muuuulte de spus. Rezultatul e insa unul singur: inca un pacient psi.
Interesant , ca in multe cazuri am auzit , mai ales in specialitatea de psihiatrie , multi medici incep in a semana , in anumite privinte , cu pacientii . . . !
Acum, te rog sa nu-mi iei postarea asta ca ceva rautacios , ci ca ceva sincer spus . Oare "psihologii" nu pot avea nevoie ei insasi de "psihologi" ?
Vechi 17.02.2012, 20:36:53
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Interesant , ca in multe cazuri am auzit , mai ales in specialitatea de psihiatrie , multi medici incep in a semana , in anumite privinte , cu pacientii . . . !
Acum, te rog sa nu-mi iei postarea asta ca ceva rautacios , ci ca ceva sincer spus . Oare "psihologii" nu pot avea nevoie ei insasi de "psihologi" ?
Vezi, frate, vechea noastra meteahna, ori, ma rog, neintelegere dintre noi doi: iar fortezi usi deschise si, pe de alta parte, iarasi vinzi castraveti gradinarului...
In fine, fie dupa cum voiesti.

Unde dai si ... unde crapa! M-am lamurit cu asta, ca nicaieri, aici pe forum.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 20:44:29
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Vezi, frate, vechea noastra meteahna, ori, ma rog, neintelegere dintre noi doi: iar fortezi usi deschise si, pe de alta parte, iarasi vinzi castraveti gradinarului...
In fine, fie dupa cum voiesti.

Unde dai si ... unde crapa! M-am lamurit cu asta, ca nicaieri, aici pe forum.
P.S. Oricum ai incercat s-o indulcesti, interventia ta, frate CristiBoss, tot prostie agresiva este pentru mine. Imi pare rau dar imi e tot mai clar ca altfel nu poti sa te comporti. Imi pare rau, cu adevarat regret. Sa nu ne facem iluzii - noi doi, ca si in cazul meu cu userul anna, nu ne putem intelege. Suntem inriuriti din surse diferite, asta mi-e clar. (Nu intamplator avem duhovnici foarte diferiti.) Ce fel de surse insa, eu nu ma pronunt. Domnul stie!
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 21:02:08
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
P.S. Oricum ai incercat s-o indulcesti, interventia ta, frate CristiBoss, tot prostie agresiva este pentru mine. Imi pare rau dar imi e tot mai clar ca altfel nu poti sa te comporti. Imi pare rau, cu adevarat regret. Sa nu ne facem iluzii - noi doi, ca si in cazul meu cu userul anna, nu ne putem intelege. Suntem inriuriti din surse diferite, asta mi-e clar. (Nu intamplator avem duhovnici foarte diferiti.) Ce fel de surse insa, eu nu ma pronunt. Domnul stie!
Vad ca deja te consideri "psihologul" forumului , caci multi ti-au vrut binele si nu ti-au vorbit spre raul tau , dar in caposenia ( boala ) ta , trebuie toata lumea sa te slaveasca , sa te mareasca , sa-ti sopteasca : " cat de destept esti domnule psiholog ! " , ori eu si inca multi pe aici ne impotrivim prostioarei numita : mandrie fara margini si refuzam sa numim psihologia stinta ziditoare , caci vad ca incepi incet , incet , sa-ti impui psihologia , uitand ortodoxia , sau le faci pe amandoua ciulama . . . Ma rog , e optiunea ta , dar te rooog nu ne impune noua asa ceva !
O seara buna , prietene !
Vechi 17.02.2012, 21:08:21
VladCat
Guest

Implicit

Eu ma gandesc cati dintre noi o sa mergem sa ne impartasim cu Hristos la inceputul postului....eu banuiesc ca nu fiindca nici ultima oara nu am primit dezlegare...
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 21:14:28
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Vad ca deja te consideri "psihologul" forumului , caci multi ti-au vrut binele si nu ti-au vorbit spre raul tau , dar in caposenia ( boala ) ta , trebuie toata lumea sa te slaveasca , sa te mareasca , sa-ti sopteasca : " cat de destept esti domnule psiholog ! " , ori eu si inca multi pe aici ne impotrivim prostioarei numita : mandrie fara margini si refuzam sa numim psihologia stinta ziditoare , caci vad ca incepi incet , incet , sa-ti impui psihologia , uitand ortodoxia , sau le faci pe amandoua ciulama . . . Ma rog , e optiunea ta , dar te rooog nu ne impune noua asa ceva !
Invatati domnule, oricat va doare acolo la locul numit lasitate, invatati sa vorbiti in nume personal, nu in locul a "toata lumea", cum scrieti. Si nu va mai ascundeti dupa "noua" si alti termeni care va folosesc drept paravan sau scut imaginar. Invrajbiti oamenii, asa. Lasati-i sa se exprime fiecare, daca voiesc, ca se descurca si fara sfatosenia voastra!
Eu asa am facut, de cate ori am gasit de cuviinta sa va critic sau sa va reprosez ceva. Am dus singur, exprimindu-mi propriile opinii, disputele cu dumneavoastra.
Faceti macar cat mine, acesta multinsultatul si scuipatul dumneavoastra. Ca de nu faceti nici macar cat mine, atunci vedeti bine, vi se intoarce scuipatul in ochi, ca bumerangul.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 21:17:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Cu adevărat, un dialog fraternal și filocalic!

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 21:17:18
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Smile

Citat:
Invatati domnule, oricat va doare acolo la locul numit lasitate, invatati sa vorbiti in nume personal, nu in locul a "toata lumea", cum scrieti. Si nu va mai ascundeti dupa "noua" si alti termeni care va folosesc drept paravan sau scut imaginar. Invrajbiti oamenii, asa. Lasati-i sa se exprime fiecare, daca voiesc, ca se descurca si fara sfatosenia voastra!
Eu asa am facut, de cate ori am gasit de cuviinta sa va critic sau sa va reprosez ceva. Am dus singur, exprimindu-mi propriile opinii, disputele cu dumneavoastra.
Faceti macar cat mine, acesta multinsultatul si scuipatul dumneavoastra. Ca de nu faceti nici macar cat mine, atunci vedeti bine, vi se intoarce scuipatul in ochi, ca bumerangul.
Ti-ai dat cu firma-ncap , domnule psiholog !
N-ai trecut testul prietene ( nici de asta data )
Va dorim o seara linistita !
Vechi 17.02.2012, 22:39:34
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Cristi,

Am vrut să te întreb de mai multe ori, văzînd că îl tot ataci în mod gratuit pe Ioan: ți-a intrat cineva în cont?!

Acum puțin timp a fost un schimb de idei între noi pe privat, început de tine, pe care-l fac public tocmai ca să mă lămurești:

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Am vazut ca esti un admirator al bunului meu prieten Ioan Cezar , fapt ce ma bucura mult , caci il cunosc deja personal si este un om minunat . De curand , de cateva zile , am facut cateva poze cu el , glykys , cu baiatul cel mijlociu al lui Ioan , si cu alti buni crestini . Poti vedea pozele intrand in pagina mea privata !
Sarbatori fericite , Florinele !
Salut Cristi,

Știi bine că au fost mulți oameni valoroși care au scris pe forum, dar au plecat întristați din cauza atmosferei, știi bine la ce mă refer. Mă rog să nu plece și el, deoarece mesajele sale ne sînt foarte folositoare.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Faurit intru primenirea forumului glykys Generalitati 92 26.02.2013 10:29:00
Viteza forumului sophia Reguli generale de utilizare a forumului 4 02.08.2012 14:03:02
Reguli de folosire a forumului. admin Reguli generale de utilizare a forumului 1 14.01.2011 18:08:27
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 19:51:02
Media de varsta a utilizatorilor forumului Hector Generalitati 4 02.05.2009 11:31:23