Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2012, 02:06:54
acvilla77's Avatar
acvilla77 acvilla77 is offline
Member

Data înregistrării: 13.06.2011
Locație: Romania<Bucuresti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to acvilla77
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?
nu vreau sa fiu contrar dar caut sa fiu cat mai deschis si corect,de aceea trebuie sa intelegem cuvintele mantuitorului "...iubitiva uni pe alti,precum Eu v-am iubit,...fiti blanzi si smeriti precum Eu insumi Sunt,...cine vrea sa fie primul dintre voi,acela sa slujeasca,...si asa va vor cunoaste ca sunteti ucenicii mei."profeti si oameni mari,au toate confesiunile si culturile,de aceea trebuie ca inainte de a decide clasificarea unui subiect,sa-l trecem prin prisma nucleului,esentei la care(de care sa depinda) vrem sa ajungem,in cazul nostru,prisma Harului Duhului Sfant si invataturile Sfintilor Parinti,pentru a avea raspunsul corect,nestalcit .Unde este Dumnezeu acolo este Harul Sau care emana frumusetea creattorului din care rasare Smerenia,pom al virtutilor ; daca rabufnesc si nu au discernamant,arata ca nu este Duhul lui Dumnezeu acolo,iar in acest caz,poate depinde de credinciosi imaginea ieromonahului(arhimandrit)Arsenie Boca;eu nu am nimic impotriva cuviosiei sale,mai ales in cazul Filocaliei pentru care ii sunt recunoscator,in limita posibilitatilor,fara extremitati care sunt vatamatoare ori care ar fi ele,ramanand pe calea de mijloc,cale numita de parinti patristici,Imparateasca.
sa ne ferim de fanatism,ca acestia nu slavesc pe Dumnezeu,ci eul lor.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10