Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.12.2011, 23:40:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Și totuși muntele există, deci are un rost fiindcă într-o icoană autentică nu găsim nimic arbitrar.
Așteptăm răspunsuri, chiar și de-alea după mintea noastră!
In afara de relieful vizibil al pamantului exista si un relief nevazut, creat de repartitia energiilor spirituale, concentrarea lor in centre spirituale ca urmare a unor hierofanii importante. Muntele este un astfel de centru, in care energia spirituala este mai puternica, caci el e o zvacnire a teluricului catre sacralitate (aspiratia omului spre divinitate), zvacnire mereu amenintata de puterea egalizatoare a vecinatatilor joase, cuprinse de dusmanie ( frana in calea catre absolut) Muntele este un taram transcendent, unde se ascund marile mistere ale vietii, inaccesibile omului obisnuit, cum a fost si nasterea Domnului din Fecioara Maria, e un topos sacru invaluit de puterea divina. Fecioara Maria este numita si "muntele umbrit" , muntele netaiat din care s-a desprins piatra cea din capul unghiului.

Last edited by ioanna; 21.12.2011 at 23:50:05.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2011, 23:50:33
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
In afara de relieful vizibil al pamantului exista si un relief nevazut, creat de repartitia energiilor spirituale, concentrarea lor in centre spirituale ca urmare a unor hierofanii importante. Muntele este un astfel de centru, in care energia spirituala este mai puternica, caci el e o zvacnire a teluricului catre sacralitate (aspiratia omului spre divinitate), zvacnire mereu amenintata de puterea egalizatoare a vecinatatilor joase, cuprinse de dusmanie ( frana in calea catre absolut) Muntele este un taram transcendent, unde se ascund marile mistere ale vietii, inaccesibile omului obisnuit, cum a fost si nasterea Domnului din Fecioara Maria.
Stimata doamna, superba analiza, va felicit si va multumesc. Stiu, de la unii ex-colegi de stilism, ca muntele, in VT, si apoi in iconografia bizantina, prefigureaza, respctiv simbolizeaza pe Preasfanta Maica a Domnului, ca si Rugul Aprins, de altfel.
Cu toate acestea, simbolismul si mistica incep sa ma deranjeze. Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca misticismul, fie si corect dogmatic, poate fi si o capcana. In ce fel? Nu stiu, ma tem ca raspunsul e la o bataie de inima distanta.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2011, 23:54:58
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Cine este Mos Craciun si ce legatura are cu Nasterea Domnului?
Pai are legatura, pentru ca Mos Craciun nu e Mos Niculaie, ci mosul acela egoist si uracios ce tinea hanul din Betleem si care nu a vrut sa primeasca la el pe Fecioara Maria ca sa-L nasca pe pruncul Iisus. El s-a pocait de fapta sa si a devenit crestin si, ca sa-si rascumpere greseala, a cerut Mantuitorului sa-i dea voie sa-i bucure pe toti copiii de sarbatoarea Nasterii Domnului. Asa ca, va rog eu frumos, aveti mila de el si lasati-l sa-si faca "canonul", pe care singur l-a cerut, bucurand copiii si, poate, pe unii dintre noi care inca mai pastram copilul din noi. Dintr-un mos egoist si uracios, mos Craciun a devenit mosul cel mai darnic si generos si cel mai iubit de copii.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2011, 23:58:45
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Ce explicatie crestineasca ati gasit pentru internet, d-voastra, o pietista convinsa, care practicati acest obicei laic de a "naviga" pe internet?
Excelenta intrebare!
Folosesc internetul pt diverse informatii de cultura generala si religioasa apoi pt desfasurarea afacerii mele online.
Cam asta ar fi...
Intotdeauna pe ecran am 2 pagini deschise:Forumul Crestin Ortodox si pagina magazinului meu.
Daca nu ar fi existat Internet atunci as fi corespondat clasic prin scrisori,cu diferite persoane sau as fi purtat discutii telefonice.

Nu intrevad unde vrei sa aduci discutia...sunt si alte forumuri unde se pierde timp intr-un mod mai...neortodox,si totusi pot sa discern intre rau si bine,asta nu inseamna ca tot spatiul virtual este viciat!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 00:01:38
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Ni le-a dat Geo Nektarios aici-
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7925

Mie nu imi vine sa cred cate pagini s-au strans... O, Doamne, unii chiar nu au ce face!
Oho... Ce frumusete acolo... Pai da, cand Geo activa pe forum aducea multe clarificari si imbogatiri.
Iti multumesc, Ana-Maria, materialul acela e cu adevarat de mare folos!
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 00:04:36
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Nu pe mine trebuie sa ma convingeti de ce trebuie sa cumpar brazi taiati de altii,eu deja am luat o hotarare si nu mi-o voi schimba de dragul unor sentimentalisme subiective sau legende populare!

Mi-ar fi placut ca oamenii sa fie mai putin egoisti vizavi de propriile perceptii,sa se gandeasca mai putin la sclipici si beculete dar...este doar o dorinta...traiti asa cum va place=este valabil si pt mine :)

Aveti grija de voi si Craciun Fericit alaturi de familii(cu brazi sau fara)!!!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 00:05:29
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Oho... Ce frumusete acolo... Pai da, cand Geo activa pe forum aducea multe clarificari si imbogatiri.
Iti multumesc, Ana-Maria, materialul acela e cu adevarat de mare folos!
Fii bun, Ioan-Cezar, si verifica-ti mesageria privata inainte sa adorm...
Vechi 22.12.2011, 00:08:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Nu intrevad unde vrei sa aduci discutia...sunt si alte forumuri unde se pierde timp intr-un mod mai...neortodox,si totusi pot sa discern intre rau si bine,asta nu inseamna ca tot spatiul virtual este viciat!
Asa cum d-voastra puteti discerne intre bine si rau, asa cum aveti siguranta ca nu veti deveni dependenta de internet, de anumite site-uri care sa va "contamineze", tot astfel si un bun crestin care impodobeste un brad de Craciun, facandu-le o bucurie copiilor, poate sa discearna intre bine si rau, deci nu va prelua (si) „decoratiunile cu morti, schelete, morminte deschise si fantome”, adica o totala despuire spirituala a sarbatorii.

Last edited by ioanna; 22.12.2011 at 00:11:57.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 00:11:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Asa cum d-voastra puteti discerne intre bine si rau, asa cum nu veti deveni dependenta de internet, de anumite site-uri care sa va "contamineze", tot astfel si un bun crestin care impodobeste un brad de Craciun, facandu-le o bucurie copiilor, poate sa discearna intre bine si rau, deci nu va prelua „decoratiunile cu morti, schelete, morminte deschise si fantome”.
Nu vad de unde aceasta "analogie".

Cine foloseste internetul nu o face pt a celebra, sarbatori ceva...
Si nici nu simbolizeaza nimic.

Asa folosim si automobilul (cu care la o adica se pot intampla accidente, nu?) dar ar fi absurd sa compari utilizarea unui bun cu functia simbolica a bradului.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2011, 00:12:31
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Considerăm suficient, deocamdată, ce a postat Geo altădată și Ioanna în seara asta despre munte și avansăm o altă întrebare: ce rol are vegetația din icoană? De ce există un pom în icoana praznicului?

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04