![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
In afara de relieful vizibil al pamantului exista si un relief nevazut, creat de repartitia energiilor spirituale, concentrarea lor in centre spirituale ca urmare a unor hierofanii importante. Muntele este un astfel de centru, in care energia spirituala este mai puternica, caci el e o zvacnire a teluricului catre sacralitate (aspiratia omului spre divinitate), zvacnire mereu amenintata de puterea egalizatoare a vecinatatilor joase, cuprinse de dusmanie ( frana in calea catre absolut) Muntele este un taram transcendent, unde se ascund marile mistere ale vietii, inaccesibile omului obisnuit, cum a fost si nasterea Domnului din Fecioara Maria, e un topos sacru invaluit de puterea divina. Fecioara Maria este numita si "muntele umbrit" , muntele netaiat din care s-a desprins piatra cea din capul unghiului.
Last edited by ioanna; 21.12.2011 at 23:50:05. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu toate acestea, simbolismul si mistica incep sa ma deranjeze. Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca misticismul, fie si corect dogmatic, poate fi si o capcana. In ce fel? Nu stiu, ma tem ca raspunsul e la o bataie de inima distanta. |
|
||||
|
||||
![]()
Cine este Mos Craciun si ce legatura are cu Nasterea Domnului?
Pai are legatura, pentru ca Mos Craciun nu e Mos Niculaie, ci mosul acela egoist si uracios ce tinea hanul din Betleem si care nu a vrut sa primeasca la el pe Fecioara Maria ca sa-L nasca pe pruncul Iisus. El s-a pocait de fapta sa si a devenit crestin si, ca sa-si rascumpere greseala, a cerut Mantuitorului sa-i dea voie sa-i bucure pe toti copiii de sarbatoarea Nasterii Domnului. Asa ca, va rog eu frumos, aveti mila de el si lasati-l sa-si faca "canonul", pe care singur l-a cerut, bucurand copiii si, poate, pe unii dintre noi care inca mai pastram copilul din noi. Dintr-un mos egoist si uracios, mos Craciun a devenit mosul cel mai darnic si generos si cel mai iubit de copii. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Folosesc internetul pt diverse informatii de cultura generala si religioasa apoi pt desfasurarea afacerii mele online. Cam asta ar fi... Intotdeauna pe ecran am 2 pagini deschise:Forumul Crestin Ortodox si pagina magazinului meu. Daca nu ar fi existat Internet atunci as fi corespondat clasic prin scrisori,cu diferite persoane sau as fi purtat discutii telefonice. Nu intrevad unde vrei sa aduci discutia...sunt si alte forumuri unde se pierde timp intr-un mod mai...neortodox,si totusi pot sa discern intre rau si bine,asta nu inseamna ca tot spatiul virtual este viciat!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iti multumesc, Ana-Maria, materialul acela e cu adevarat de mare folos! |
|
||||
|
||||
![]()
Nu pe mine trebuie sa ma convingeti de ce trebuie sa cumpar brazi taiati de altii,eu deja am luat o hotarare si nu mi-o voi schimba de dragul unor sentimentalisme subiective sau legende populare!
Mi-ar fi placut ca oamenii sa fie mai putin egoisti vizavi de propriile perceptii,sa se gandeasca mai putin la sclipici si beculete dar...este doar o dorinta...traiti asa cum va place=este valabil si pt mine :) Aveti grija de voi si Craciun Fericit alaturi de familii(cu brazi sau fara)!!!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]()
Fii bun, Ioan-Cezar, si verifica-ti mesageria privata inainte sa adorm...
|
||||
|
||||
![]()
Asa cum d-voastra puteti discerne intre bine si rau, asa cum aveti siguranta ca nu veti deveni dependenta de internet, de anumite site-uri care sa va "contamineze", tot astfel si un bun crestin care impodobeste un brad de Craciun, facandu-le o bucurie copiilor, poate sa discearna intre bine si rau, deci nu va prelua (si) „decoratiunile cu morti, schelete, morminte deschise si fantome”, adica o totala despuire spirituala a sarbatorii.
Last edited by ioanna; 22.12.2011 at 00:11:57. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine foloseste internetul nu o face pt a celebra, sarbatori ceva... Si nici nu simbolizeaza nimic. Asa folosim si automobilul (cu care la o adica se pot intampla accidente, nu?) dar ar fi absurd sa compari utilizarea unui bun cu functia simbolica a bradului. |
|
|||
|
|||
![]()
Considerăm suficient, deocamdată, ce a postat Geo altădată și Ioanna în seara asta despre munte și avansăm o altă întrebare: ce rol are vegetația din icoană? De ce există un pom în icoana praznicului?
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cine este aproapele meu? | luminitarodina | Despre Biserica Ortodoxa in general | 30 | 27.07.2016 11:28:12 |
cine din voi este in Bruxelles? | TIBS | Generalitati | 9 | 17.06.2010 00:27:49 |
cine este din iasi? | bogdan_222 | Calugarul | 0 | 14.05.2010 13:22:05 |
Cine este responsabil? | eclat_de_lune | Generalitati | 1 | 07.11.2009 14:57:06 |
Cine este cel mai puternic om? | amatyyy | Teologie si Stiinta | 29 | 16.09.2009 13:49:04 |
|