Ok, iti dau textele. Insa te rog ca pe viitor, cand mi te adresezi mie sa vorbesti strict de cele spuse de mine pentru ca eu numai de cele spuse de mine raspund, nu si de cele spuse de altii. Iar de vrajeli nu am nici o intentie sa ma tin vreodata. Deci te rog sa inveti sa iti respecti interlocutorul.
Si acum textele, o sa ti le dau pe toate grupate la sfarsit pentru o mai mare transparenta/fluiditate a discursului. Deci este vorba de o profetie facuta de Ieremia in care se arata ca vor veni timpuri in care copilul nu va mai plati pentru pacatele savarsite de parinti ci fiecare va plati pentru faradelegea proprie, si in care se mai spune ca in acele timpuri Dumnezeu va face un nou Testament cu casa lui Israel, si anume va pune Legea Sa in interiorul oamenilor in asa fel incat sa nu mai aiba nevoie sa ii invete nimeni despre Domnul (text 1). Aceasta a doua parte a profetiei, despre Noul Testament, va fi preluata de Sf. Ap. Pavel in discursul Sau catre evrei unde zice ca Legea va fi scrisa dirct in inima si cugetul oamenilor (text 2). Legea lui Dumnezeu sunt poruncile de iubire dupa cum arata Domnul (text 3). Deci cine primeste, prin Noul Testament, Legea Domnului in inima si cugetul sau asa cum arata profetia, primeste de fapt Legea iubirii data de Domnul, lege despre care vorbeste in nenumarate randuri in Evanghelia Sa, iar eu o sa iti indic unul dintre acestea (text 4). Se pune intrebarea daca Dumnezeu a facut acest Nou legamant (Testament) cu toti oamenii sau doar cu cei care vor fi botezati (botezul *crestin echivaland circumciderii de la evrei, si astfel crestinii fiind de fapt Israelul duhovnicesc). In acest sens avem raspunsul la Sf. Ap. Petru caruia Domnul i-a cerut sa nu mai numeasca pe nimeni necurat pentru ca El i-a curatit pe oameni (text 5), ori stim ca necuratia paganilor din punctul de vedere al evreilor, consta in faptul ca paganii nu aveau Legea lui Dumnezeu asa cum o aveau evreii. Ori daca acum toti oamenii sunt curatiti de Domnul inseamna ca toti oamenii au primit de data asta Legea lui Dumnezeu, deci toti oamenii au primit Noul Testament incheiat de Dumnezeu cu Israel. Insa nu toti oamenii se invoiesc sa si lucreze iubirea pusa ca porunca in inimile si cugetele lor, ci unii se invoiesc din primele etape ale vietii lor, altii mai spre sfarsitul vietii lor, si altii poate ca niciodata. Insa la toti cei care se invoiesc sa lucreze acest Testament al Domnului, Domnul le da aceeasi plata (text 6). Ori plata pe care o da Domnul este una singura: viata vesnica in Imparatie. Iar aceasta plata va fi data pentru faptele milosteniei pe care le va judeca Domnul (text 7).
Si acum textele din
http://www.biblia-ortodoxa.ro/:
Text 1 (profetia) *- Ieremia capitolul 31:
"27. “Iata vin zile, zice Domnul, cand voi semana in casa lui Israel si in casa lui Iuda o samanta de om si samanta de vite;
28. Precum am privegheat asupra lor ca sa-i smulg si sa-i zdrobesc, ca sa-i risipesc, sa-i vatam si sa-i pierd, asa voi priveghea asupra lor, ca sa-i zidesc si sa-i sadesc, zice Domnul.
29.
In zilele acelea nu vor mai zice: “Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii”.
30. Ci fiecare va muri pentru faradelegea sa; cine va manca agurida, aceluia i se vor strepezi dintii.
31. Iata vin zile, zice Domnul, cand voi incheia cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda legamant nou.
32. Insa nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor in ziua cand i-am luat de mana, ca sa-i scot din pamantul Egiptului. Acel legamant ei l-au calcat, desi Eu am ramas in legatura cu ei, zice Domnul.
33.
Dar iata legamantul pe care-l voi incheia cu casa lui Israel, dupa zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea inauntrul lor si pe inimile lor voi scrie si le voi fi Dumnezeu, iar ei Imi vor fi popor.
34. Si nu se vor mai invata unul pe altul si frate pe frate, zicand: “Cunoasteti pe Domnul” ca toti de la sine Ma vor cunoaste, de la mic pana la mare, zice Domnul, pentru ca Eu voi ierta faradelegile lor si pacatele lor nu le voi mai pomeni”. "
Text 2 (reluarea profetiei in NT)- Epistola catre evrei a Sf. Ap. Pavel, capitolul 8:
"6. Acum insa, Arhiereul nostru a dobandit o slujire cu atat mai osebita, cu cat este si Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este intemeiat pe mai bune fagaduinte.
7. Caci daca (testamentul) cel dintai ar fi fost fara de prihana, nu s-ar mai fi cautat loc pentru al doilea;
8. Ci Dumnezeu ii mustra si le zice: “Iata vin zile, zice Domnul, cand voi face, cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda, testament nou,
9. Nu ca testamentul pe care l-am facut cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana ca sa-i scot din pamantul Egiptului; caci ei n-au ramas in testamentul Meu, de aceea si Eu i-am parasit - zice Domnul.
10. Ca acesta e testamentul pe care il voi face cu casa lui Israel, dupa acele zile, zice Domnul: Pune-voi legile Mele in cugetul lor si in inima lor le voi scrie, si voi fi lor Dumnezeu si ei vor fi poporul Meu.
11. Si nu va mai invata fiecare pe vecinul sau si fiecare pe fratele sau zicand: Cunoaste pe Domnul! - caci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare al lor;
12. Caci voi fi milostiv cu nedreptatile lor si de pacatele lor nu-Mi voi mai aduce aminte”.
13. Si zicand: “Nou”, Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire."
Text 3 (Legea iubirii data de Dumnezeu omului, singura Lege primita de om de la Dumnezeu) - Ev. dupa Matei, capitolul 22:
"35. Unul dintre ei, invatator de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a intrebat:
36. Invatatorule, care porunca este mai mare in Lege?
37. El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.
38. Aceasta este marea si intaia porunca.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.
40.
*In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii."
Text 4 (Legea iubirii data de Domnul, dupa care ii va recunoaste pe cei care sunt ai Lui) - Ev. dupa Ioan, capitolul 13:*
"33. Fiilor, inca putin timp sunt cu voi. Voi Ma veti cauta, dar, dupa cum am spus iudeilor - ca unde Ma duc Eu, voi nu puteti veni - va spun voua acum.
34. Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.
35. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii."