Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.05.2011, 15:14:09
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Inchinare in sensul de supunere neconditinata.
Dar cine a spus ca ne supunem neconditionat ? Ce, credeti ca daca maine Papa imi trimite un mail prin care imi cere sa fac 10 flotari, ma apuc sa fac ?

Citat:
Romano-catolicii il considera pe Episcopul Romei mai presus decat atli episcopi iar aceasta este o forma de mandrie nejustificata! Pentru unii poate fi o forma de idolatrizare a omului sau a locului (Roma).
Depinde ce intelegeti prin "il considera mai presus" si "mandrie". Il consideram mai presus din punct de vedere al slujirii, al mandatului incredintat, la fel cum pe presedintele republicii, din punct de vedere politic, il consideram mai presus decat pe primar.

Asta nu inseamna ca il consideram mai presus ca om. Sunt nenumarati papi care au fost mai prejos, ca si credinciosi, dacat vreun preot oarecare din Biserica, si si-au facut de ras demnitatea incredintata de Cristos. (Doamne iarta-ma ca incep sa judec).

Citat:
Prin faptul ca se accepta "infailibilitatea papala" se poate reprima posibilitatea marturisirii Adevarului de catre Duhul Sfant in Sfintele Sinoade.
Nici vorba. Din nou, va indemn sa cititi Catehismul BC in aceasta privinta.
Vechi 09.05.2011, 15:15:56
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Pentru ca asa a zis Hristos: "Paste oitele mele".
Nu stiu daca sa rand sau sa plang la argumentul acesta.
Pai fratilor numai Sfantului Petru i-a spus Hristos sa pasca oile turmei sale sau tuturor apostolilor?
Daca era vorba doar de sfantul Petru de ce a mai Suflat Duh Sfant asupra TUTUROR Sfintilor Apostoli si tuturor le-a dat "puterea sa lege si sa dezlege"?

Nu spune Sfantul Pavel clar ca ei, Apostolii sunt "iconomi ai sfintelor taine"? In Sfantul Sinod de la Ierusalim de ce petru s-a suspus autoritatii Sfantului Iacov fratele Domului care a prezidat Sinodul? Daca Sfantul Petru ar fi fost singurul pastor, asa cum reiese din interpretarea tendetioasa pe care o faceti nu ar fi trebuit el sa fie "conducatorul"?

Acele cuvinte "paste oile mele" au insemnat tocmai repunerea Sfantului Petru in randul celorati Sfinti Apostoli dintre care cazuse prin intreita lepadare. De trei ori s-a lepadat Sfantul Petru si de 3 ori a fost intrebat de Iisus daca il iubeste iar iubirea fata de EL sa si-o arata in pastorirea Bisericii (turmei) Sale alaturi ce ceilati Sfinti Apostoli!
Vechi 09.05.2011, 15:18:57
Banned

Implicit

Citat:
Nu stiu daca sa rand sau sa plang la argumentul acesta.
Pai fratilor numai Sfantului Petru i-a spus Hristos sa pasca oile turmei sale sau tuturor apostolilor?
Eu zic sa nu radeti si nici sa plangeti, ci sa luati aminte la cum talcuieste Sfantul Ioan Gura de Aur pasajul cu "paste oitele mele", in Omilia 88 la Evanghelia dupa Ioan:

"In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai...""Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."
Vechi 09.05.2011, 15:29:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Îmi păreți a confunda infailibilitatea cu negreșelnicia. Infailibilitate nu înseamnă că Papa nu greșește niciodată în materie de credință sau morală. Ci, că este în mod supranatural ferit de acest lucru atunci când vorbește cu autoritate apostolică. Noi credem că Sf Petru a greșit în părerea sa teologică potrivit căreia convertiții la creștinism ar trebui mai întâi să se taie împrejur și abia după aceea să se boteze. În același timp, credem că Sf Petru nu a greșit (=a fost ferit de eroare) în Epistolele sale catolice. Câtă infailibilitate a avut primul Papă, tot atâta au și ceilalți de după el, până la cel din ziua de azi.
(...)
Aha, deci un Papa poate sa sustina orice aberatie si sa faca orice gest care injoseste crestinismul (faza cu Coranul) aducand atingerii invataturii de credinta si inducandu-i in eroare pe cei slabi, atat timp cat nu pune chestia asta intr-o decizie pompoasa obligandu-i eventual si pe altii sa faca la fel, este absolut ok, n-a facut uz de infaibilitate & "errare humanum est" ziceti voi pe la colturi desi in fatza n-ar avea nimeni tupeul sa-l critice sau sa-l contrazica.

Am inteles bine?

P.S.
Errare humanum est, perseverare diabolicum.
Vechi 09.05.2011, 15:52:31
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Il consideram mai presus din punct de vedere al slujirii, al mandatului incredintat, la fel cum pe presedintele republicii, din punct de vedere politic, il consideram mai presus decat pe primar.
Deci sa inteleg ca Hristos face separatiseme in Biserica Sa, in trupul sau. Adica turma din Roma "e mai cu moț" si de aceea episcopul ei trebuie sa fie "mai sus" decat celati episcopi. Interesanta argumetnatie. De ce sa nu fie episcopul de Ierusalim mai important?

Sau episcopul de Roma slujeste "mai bine" decat celilati si de aceea e mai important?

De ce sa nu fie Sfantul Pavel cel mai important Apostol ca el "s-a ostenit mai mult decat toti ceilati la un loc"?
Vechi 09.05.2011, 16:03:02
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Daca ati fi atenti la eclesiologia catolica (se gaseste catehismul pe internet in limba romana) v-ar fi rusine sa sustineti ca in Biserica Catolica nu exista Sinod sau ca Sinodul lasa loc unei singure persoane.
Exista Sinod, dar acesta este precum era Fiul lui Dumnezeu in ochii lui Arie - neadevarat. Infailibilitatea in catolicism tine de papa si nu de Sinod.
Vechi 09.05.2011, 16:10:58
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Îmi păreți a confunda infailibilitatea cu negreșelnicia. Infailibilitate nu înseamnă că Papa nu greșește niciodată în materie de credință sau morală.
Corect. Prin faptele sale, ca om, ca persoana, ca preot, papa poate gresi.

Citat:
este în mod supranatural ferit de acest lucru atunci când vorbește cu autoritate apostolică.
Si de ce el este "ferit" mai mult decat ceilati apostoli? Oare da Dumnezeu harul cu "masura"? Sau Sfantul Duh are o predilectie sa vorbeasca prin episcopul Romei mai mult decat prin ceilati episcopi?
Duhul Sfant nu lucreaza la fel in toti episcopii?

Cand s-a pogorat Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli sub forma de limbi ca de foc nu au primit toti aceeai "putere de sus"? Sau Sfantul Petru a primit mai multa... sau mai Mult Duh Sfant? Sa fi fost limba ca de foc ce a stat deasupra lui un pic "mai mare si mai luminoasa"?

Sfantul Duh a lucrat mai "mult" in Sfantul Petru decat in Sfantul Pavel... sau in Sfantul Ioan Teologul? Oare nu este absurda o asemnea intrebare "cantitativa" despre Duhul Sfant?!
Vechi 09.05.2011, 16:12:37
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Infailibilitatea in catolicism tine de papa si nu de Sinod.
Noi crestinii ortodocsi asa stim. Daca am inteles gresit va rog sa ne corectati.
Vechi 09.05.2011, 17:25:59
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Aha, deci un Papa poate sa sustina orice aberatie si sa faca orice gest care injoseste crestinismul (faza cu Coranul) aducand atingerii invataturii de credinta si inducandu-i in eroare pe cei slabi, atat timp cat nu pune chestia asta intr-o decizie pompoasa obligandu-i eventual si pe altii sa faca la fel, este absolut ok, n-a facut uz de infaibilitate & "errare humanum est" ziceti voi pe la colturi desi in fatza n-ar avea nimeni tupeul sa-l critice sau sa-l contrazica.
Am inteles bine?

P.S.
Errare humanum est, perseverare diabolicum.
Domnule, in lipsa de argumente, incepeti sa duceti discutia si atitudinea la un nivel inacceptabil din punct de vedere al onestitatii.

Cine a sustinut ca este OK ca Papa sa sustina aberatii ? Cum puteti sa faceti asemenea insinuari ? Pentru orice greseala un papa va raspunde la Judecata, la fel cu noi toti. Fata de mandatul care i-a fost incredintat si de responsabilitatile sale, va avea o Judecata mai aspra, dar cine suntem noi sa ne pronuntam.
Vechi 09.05.2011, 17:30:13
Banned

Implicit

Citat:
Deci sa inteleg ca Hristos face separatiseme in Biserica Sa, in trupul sau. Adica turma din Roma "e mai cu moț" si de aceea episcopul ei trebuie sa fie "mai sus" decat celati episcopi. Interesanta argumetnatie. De ce sa nu fie episcopul de Ierusalim mai important?

Sau episcopul de Roma slujeste "mai bine" decat celilati si de aceea e mai important?

De ce sa nu fie Sfantul Pavel cel mai important Apostol ca el "s-a ostenit mai mult decat toti ceilati la un loc"?
Intrebati-l pe Sfantul Ioan Gura de Aur, ale carui citate le-am dat mai sus si le dau din nou, el va va lamuri:

"In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai...""Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."

Acum ati inteles cum e cu favoritismele ?
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican

Thread Tools
Moduri de afișare